E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHazine ihale maratonuna başlıyor---

Hazine ihale maratonuna başlıyor

Hazine ihale maratonuna başlıyor
23 Şubat 2014 - 13:19 borsagundem.com

Hazine, 26 Şubat ve 5 Mart'ta gerçekleştireceği toplam 30 milyar 779 milyon liralık iç borç ödemesine karşılık ihale maratonuna başlıyor

Hazine, 26 Şubat ve 5 Mart'ta gerçekleştireceği toplam 30 milyar 779 milyon liralık iç borç ödemesine karşılık bu hafta 5, Mart ayının ilk haftasında da 5 tane olmak üzere yoğun bir ihale maratonuna başlıyor.

Hazine Müsteşarlığı Şubat-Nisan 2014 İç Borçlanma Stratejisi'nden derlenen bilgiye göre, 26 Şubat-5 Mart dönemini kapsayan bir haftalık dönemde Hazine, sırasıyla 14 milyar 117 milyon lira ve 16 milyar 662 milyon lira olmak üzere toplamda 30 milyar 779 milyon liralık iç borç geri ödemesi gerçekleştirecek.

26 Şubat'ta gerçekleştirilecek iç borç ödemesi öncesinde Hazine, 24-25 Şubat tarihlerinde farklı vadelerde (2-5-7-10 yıl) beş adet tahvil ihracı ve 5 Mart'ta gerçekleştirilecek iç borç ödemesi öncesinde de 3-4 Mart tarihlerinde farklı vadelerde (2-5-7-10 yıl) beş adet tahvil ihracı gerçekleştirmeyi planlıyor. 

Uzmanlar, Hazine'nin bu hafta ve gelecek hafta zorlu bir ihale maratonuna girdiğini belirterek 26 Şubat ve 5 Mart'ta da toplamda 30,8 milyar lira itfada bulunacağını ve bu büyüklüğün bu zamana kadar en yüksek boyutlu itfa dönemine işaret ettiğini kaydediyor.

Uzmanlar, Hazine'nin borçlanmada bir sorun yaşamayacağını ifade ederken, faizlerin cari seviyelerin bir miktar üzerinde oluşabileceğini belirtiyor.

Garanti Yatırım TL-Faiz Analisti Onur Engin Tezcan yaptığı değerlendirmede, TCMB'nin haftanın son iki işlem gününde haftalık repo ihalesini piyasa ihtiyacının altında açarak TL likiditede sıkılaştırmaya gittiğini belirterek, TL likiditedeki sıkışıklığın kısa vadeli tahvil faizlerini olumsuz etkilerken, fonlama maliyetinin de yüzde 10,15 seviyesine yükselmiş durumda olduğunu söyledi.

Ukrayna'da yaşanan son gelişmelerin ve gelişmekte olan ülkelere ilişkin endişelerin de tahvil faizlerini negatif etkilediğinin belirten Tezcan, tahvil piyasası üzerinde gelecek iki hafta içinde Hazine'nin gerçekleştireceği ihalelerin de etkili olacağını kaydetti. 

İç borçlanma stratejisine göre gelecek iki haftada yapılacak itfa tutarının 30 milyar 779 milyon lira olduğunu belirten Tezcan, Hazine'nin borçlanmada sorun yaşamayacağını düşünmekle birlikte faizlerin cari seviyelerin bir miktar üzerinde oluşabileceğini kaydetti. 

Yabancı yatırımcıların yıl başından bu yana tahvil piyasasında satıcı durumunda olduklarını ifade eden Tezcan, gelecek ihalelerde de talebin daha çok piyasa yapıcısı bankalar kaynaklı olacağını söyledi. 

Tezcan, tahvil bazında bakıldığında ise global piyasalarda risk iştahının düşmesi ve yurt içinde orta vadeli enflasyon görünümünün bozulması nedeniyle talebin daha çok değişken faizli ve enflasyona endeksli tahvillerde yoğunlaşmasının beklediğini dile getirdi.

- "İhaleye gelecek talebin öncekilere göre düşük olması için bir neden göremiyorum"

Burgan Yatırım Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, Şubat ayının son haftasına ve Mart ayının ilk haftasına 30 milyar liranın üzerinde bir itfa yığılmış bulunduğunu belirterek bu büyüklüğün hatırladığı en yüksek boyutlu itfa dönemine işaret ettiğini söyledi. 

Bürümcekçi, Hazine'nin borçlanırken bu tür yığılmaları engelleme yönünde hareket ettiğini fakat anlaşılan bu yığılmadan kaçınamadığını ifade etti. 

Geçen hafta gösterge tahvilin bileşik faizinin yüzde 10,70 seviyelerinden yüzde 11'in üzerine taşıyan ana etmenin yüklü itfaların öncesinde portföylerde yer açma çabası olduğunu aktaran Bürümcekçi, "Ayrıca, TL'nin değer kazancının dolar/TL 2,17 seviyesini gördükten sonra hız kesmesi ve bu doğrultuda TL likidite koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından sıkı tutulmaya devam edilmesiyle BIST interbank repo piyasasında gecelik faizlerin yüzde 11,5 civarında seyretmesi de etkili oldu. 

İhalelere gelecek taleplere ilişkinde değerlendirmede bulunan Bürümcekçi, ihaleye gelecek talebin öncekilere göre düşük olması için bir neden göremediğini söyledi. 

TCMB'nin yeni bir faiz artırımı fiyatlanmadığı müddetçe mevcut faiz seviyelerinden yurt içi bankaların gösterge tahvile yabancı kurumların ise uzun vadeli (10 yıl) tahvillere ilgisinin devam edeceğini düşündüğünü aktaran Bürümcekçi, "TCMB'nin faiz kararı zaten tahvil ikinci piyasasına yükseliş yönünde yansımış olduğundan, piyasa koşullarında borçlanacak olan Hazine açısından maliyet artışı olarak yansıması kaçınılmaz görünüyor" dedi.

- "Kısa vadeli faizler bir süre daha uzun vadeli faizlerin üzerinde seyredebilir"

Ata Portföy Fon Yönetimi Direktörü Cem Tözge ise Hazine'nin zorlu bir ihale maratonuna girdiğini belirterek, 26 Şubat tarihinde piyasaya yaklaşık 12 milyar lira sadece bir hafta sonrada 3 Mart tarihinde de piyasaya 14,2 milyar lira daha itfada bulunacağını kaydetti. 

Bu iki itfaya karşılık Hazine'nin piyasadan 26 Şubat'ta yaklaşık 8,5 milyar lira, 3 Mart'ta ise 13 milyar lira borçlanma öngördüğünü ifade eden Tözge, şunları aktardı:

"Böylelikle borç çevirme oranlarının sırasıyla yüzde 71 ve yüzde 91 olması gerektiğini hesaplamaktayız. Borç çevirme oranları çok yüksek olmasa da sadece 1 hafta içinde yapılacak 2 ihale ve itfanın tutarı oldukça yüksek. Benzer bir durumu en son 2013 Kasım sonunda yaşayan hazine toplam 19 milyarlık itfa yapmış ve sonuç olarak baktığımızda faizlerin her iki ihale arasında 60-75 baz puan yukarı yönlü hareket ettiğini görmüştük. 

TCMB'nin son faiz artırımı sonrası özellikle kısa vadeli faizlerin yukarı yönlü hareket ettiğini ve verim eğrisinin terse döndüğünü görmekteyiz. Öte yandan, piyasadaki ortalama fonlama faizinde yüzde 10,15 ve bankalararası gecelik repo piyasasında ise yüzde 11,87 şu an bulunduğumuz seviyeler. Bunu niye diyoruz, gerek çift haneli fonlama faizleri gerekse de kısa vadeli enflasyon ile olumsuz beklentiler yüklü itfalar öncesi kısa vadeli faizler üzerindeki en büyük engel."

Uzun vadeli faizlerde ise kur tarafı ve ABD tahvil faizlerinin belirleyici olmaya devam edeceğini kaydeden Tözge, TCMB'nin son yaptığı faiz artırımı sonrası önünü daha fazla görme imkanını bulan piyasa oyuncularının uzun vadeli tahvillere daha fazla ilgi gösterdiklerini hatırlattı. 

Tözge, "Sonuç olarak verim eğrisi terse dönmüş uzun vadeli faizler kısa vadeli faizlerin altına gelmiş fakat tek hanelerde kalamamıştı. Aralık ayında artan tansiyon sonrası devlet iç borçlanma senetlerinden (DİBS) yaklaşık 2 milyar dolar çıkış yapan yabancılar daha belirgin bir TCMB politikası sonucu uygun seviyelerden ihalelere ilgi gösterebilirler. Yabancı yatırımcı artık şunu biliyor ki, TCMB kurlarda stabilite sağlamak için fonlama faizini yüzde 12'ye kadar çıkartabilir. Bu ne anlama geliyor, kısa vadeli faizler bir süre daha uzun vadeli faizlerin üzerinde seyredebilir" ifadelerini kullandı.

2014 Şubat ayı sonunda ve Mart ayı başında yapılması planlanan tahvil ihraç programı şöyle:

İhale Tarihi      Tahvil Türü        İhraç Yönetemi
24.02.2014      5 yıl vadeli, sabit kuponlu tahvil        Yeniden İhraç
24.02.2014      7 yıl vadeli, değişken faizli tahvil        Yeniden İhraç
25.02.2014      2 yıl vadeli, sabit Kuponlu tahvil        İlk İhraç
25.02.2014      5 yıl vadeli, TÜFE'ye endeksli tahvil        İlk İhraç
25.02.2014      10 yıl vadeli, sabit kuponlu tahvil        Yeniden İhraç
03.03.2014      5 yıl vadeli, sabit kuponlu tahvil        Yeniden İhraç
03.03.2014      5 yıl vadeli, TÜFE'ye endeksli tahvil        Yeniden İhraç
04.03.2014      2 yıl vadeli, sabit Kuponlu tahvil        Yeniden İhraç
04.03.2014      7 yıl vadeli, değişken faizli tahvil        Yeniden İhraç
04.03.2014      10 yıl vadeli, sabit kuponlu tahvil        Yeniden İhraç

26 Şubat ve 5 Mart tarihlerinde yapılması öngörülen kesinleşmiş iç borç itfaları şöyle:

Tarih         İç Borç Ödemesi
26.02.2014         14 milyar 117 milyon TL
05.03.2014         16 milyar 662 milyon TL

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)