E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHavayolu hisseleri Omikron kabusuna rağmen yükseliyor---

Havayolu hisseleri Omikron kabusuna rağmen yükseliyor

Havayolu hisseleri Omikron kabusuna rağmen yükseliyor
04 Ocak 2022 - 10:40 borsagundem.com

Havayolu hisseleri 2022’nin ilk günlerinde binlerce uçuşun iptal edilmesine ve korona virüsün Omikron varyantı nedeniyle artan vaka sayılarına rağmen yükseliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Delta, American ve United Airlines gibi önde gelen havayolu şirketlerinin hisseleri yılın ilk işlem gününde yükseldi. Yatırımcılar bu yılın ilerleyen dönemlerinde seyahatlerde toparlanma beklentisi içinde. Ancak Omikron varyantı nedeniyle vaka sayıları artarken yılın ilk günlerine binlerce uçuşun iptal olması damga vurdu. Havayolu hisseleri pazartesi günü geniş çaplı bir ralli yaşarken, yatırımcılar hafta sonu binlerce uçuşun iptal olmasını görmezden geldi.

Noel ve yılbaşı günü arasında ABD’de 13 binin üzerinde uçuş iptal edildi. Bunun ardından bir miktar toparlanma görülmüş olsa da, FlightAware verilerine göre pazartesi günü yaklaşık 2,300 uçuş daha gerçekleşemedi. Citigroup analistlerine göre korona virüsün Omikron varyantı havayolu şirketleri için “orta seviyede, kısa vadeli risk” oluşturuyor. Forbes’un haberine göre varyant nedeniyle yükselen vakalar, havayolu şirketlerinde çalışan eksikliğine ve uçuş iptallerine neden oluyor. Buna karşın aşılama oranlarının artması ve yeni tedavi yöntemleri, Omikron varyantının aşağı yönlü baskısını hafifletebilir.

Pazartesi günü havayolu şirketlerinin hisselerinde görülen fiyat hareketleri yatırımcıların iyimserliğine işaret ediyor. Yatırımcılar yılın ilerleyen dönemlerinde, seyahatlerin artacağına yönelik olumlu beklentiler içerisinde. United Airlines ve American Airlines hisselerinde %4’ün üzerinde yükselişler gerçekleşirken, Delta %3,1, JetBlue %2,7 ve Southwest %2,3 arttı.

Spirit ve Alaska Airlines gibi düşük bütçeli havayolu şirketlerinin de hisseleri yaklaşık %3 yükseldi. Yeni Omikron varyantının hızla yayılması nedeniyle korona virüs vakalarında son dönemde görülen artış, hava yolu şirketlerinin çalışan sıkıntısını daha da ileri seviyeye taşıdı. Bu nedenle iptal edilen uçuş sayısı artarken, ABD’nin en yoğun havaalanlarında görülen kötü hava koşulları da etkili oldu. Tatil sürecinde Delta, JetBlue ve United gibi birçok şirketin çalışanları korona virüse yakalandı.

borsagundem.com'un haberine göre pazartesi günü United Airlines’tan yapılan açıklamada, şirketin çalışan sıkıntısını gidermek için pilotlarına üç kat fazla maaş ödeyeceği söylendi. Spirit ve Alaska Airlines da çalışanlarına benzer bir şekilde daha yüksek maaş teklif eden havayolu şirketleri arasında.

MKM Partners analistleri 2022’nin ilerleyen dönemlerinde havayolu şirketlerinin hisseleri için boğa piyasası beklentileri taşıyor. Analistler küresel seyahat talebindeki yükselişin havayolu şirketi hisseleri için olumlu bir gelişme olacağını öngörüyor. Bulaş hızı yüksek olan Omikron varyantı yılın ilk çeyreğinde havayolu şirketlerinin bilançoları üzerinde olumsuz bir etki yaratacak ancak 2022’nin devamında uluslararası seyahatlerin yeniden başlaması, ülkelerin seyahat kısıtlamalarını kaldırması gibi gelişmeler hisselerin yükselişinde rol oynayacak. MKM ABD’nin havayolu sektöründe kapasitenin bu yıl 2019 seviyelerine geri dönebileceğini düşünüyor.

Şirketin bu yıl için seçtiği havayolu hisseleri arasında Delta, Alaska Airlines, American ve United da yer alıyor.

Havayolu hisseleri 2021 yılında, önde gelen şirketlerin korona virüs pandemisinin devam eden etkileriyle mücadele etmesi nedeniyle büyük oranda düşüşler yaşadı. Southwest ve Spirit sırasıyla %8 ve %10 düşüş gösterdi. Delta ve JetBlue’da ise %2’lik düşüşler görüldü. 2021’de havayolu şirketlerinin hisselerindeki düşüşün istisnaları ise sırasıyla %1,2 ve %13,9 yükseliş gösteren United ve American Airlines oldu.

Bitcoin için 2022 tahminleri

 

2022'de ABD borsaları için kim ne bekliyor?

 

Borsada hafif alıcılı açılış beklentisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sami kortul04 Ocak 2022 21:55

    THY 2022 nin yıldızı olacak

  • Ahmet04 Ocak 2022 19:43

    2022 yılı havacılık şirketleri için baya iyi geçmesi bekleniyor. Turizm sektoru de ayni sekilde olur muhtemelen. Ayrica birde 3 aylık sure sonunda bilançoda dolar ve enflasyon bazli en düşük %30 civarı değerleme artışı yapmalarini bekliyorum. THY uçak sayısında da biraz artış olacak deniliyor. Omicron varyantı için endemiye donuleceginden bahsediliyor medyada. Yani 2022 yili havacilik ve turizm sektörü için parlak bir yıl olarak görülüyor bence. Ayrica dolar karşısında Turk lirasinin değer kaybetmesi de turistlerin Türkiye yi tercih etmesi için en onemli sebeplerden biri olacak. Kendi düşüncemdir.