E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıHangi şirketlerde yatırım fırsatı var?---

Hangi şirketlerde yatırım fırsatı var?

Hangi şirketlerde yatırım fırsatı var?
23 Mayıs 2019 - 08:39 borsagundem.com

Özvarlık kârlılığı ile hangi şirketlerde yatırım fırsatı olduğunu Gedik Yatırım raporunda açıkladı.

"Özvarlık (özsermaye) kârlılığı nedir?

İşletmenin belirli bir tarihteki varlıklarından bütün borçları ödedikten sonra geriye kalan varlıklar işletmenin özsermayesinin karşılığıdır. Buna göre Toplam Aktifler – Toplam Borçlar = Özsermaye (Özvarlık) şeklinde özetlenebilir.

Özvarlık kârlılığı ne ifade eder?

İşletmelerin kuruluş amacı göz önüne alındığında faaliyetler sonucunda kâr elde ederek özvarlıklarını büyütmeleri istenmektedir. Özvarlıkların büyümesini sağlayan temel kalem net kâr rakamı olduğu için, özvarlık kârlılığı şirketin geçmiş dönemlerdeki performansını ve başarısını ortaya koymaktadır. Yüksek ve istikrarlı özvarlık kârlılığına sahip şirketlerin başarılı bir yönetim ve iş modeline sahip oldukları görülmektedir. Güçlü kâr rakamları neticesinde yıllar itibariyle büyüyen özvarlıklar güçlü bir finansal ve mali görünüm ortaya koymaktadır. İstikrarlı ve yüksek özvarlık kârlılığına sahip şirketlerin Borsa İstanbul’da diğer şirketlere kıyasla pozitif fiyatlamaya konu oldukları görülmektedir. Böyle şirketlere orta – uzun vadeli yatırım yapan yatırımcıların, geçmiş dönemler göz önünde alındığında Borsa İstanbul Endeksleri’nden daha fazla getiri elde ettikleri görülmektedir. Bu nedenle orta – uzun vadeli yatırım yaparken, özvarlık kârlılığına bakmak yararlı olabilecektir. Elbette ki, özvarlık kârlılığı yatırım yapmak için tek kriter olarak ele alınmamalı, hisse seçimi yaparken; şirketin temel yapısı, içinde bulunduğu sektörü, ortaklık yapısını, mali durumunu ve finansal görünümünü incelemek ve buna göre bir karar vermek önem arz etmektedir. 

Yaptığımız çalışmada, BIST-Tüm’de yer alan şirketlerin son 5 yıldaki özvarlık kârlılıkları çekilmiş ve ortalaması alınmıştır. Son 5 yıldaki ortalama özvarlık kârlılığının standart sapması ve sharpe oranı hesaplanmıştır. Özvarlık kârlılığı %15’e yakın ve üzerinde olan, sharpe oranı 2’nin üzerinde bulunan ve özvarlık kârlılığı istikrarlı bir seyir izleyen şirketler tespit edilmiştir. Bu şirketler içinden 2019/03 dönemine ait özvarlık kârlılığı artış kaydeden ve PD/DD çarpanı açısından son 5 yıl ortalamasının altında yer alan şirketler seçilmiş ve şirketlerin tarihsel getirileri aşağıdaki tablolarda sunulmuştur. Daha önce 2018/12 finansal sonuçlarına göre yapılan çalışmamız 2019/03 dönemine göre güncellemiştir.

2019/03 döneminde özvarlık kârlılığı son 5 yıllık ortalama özvarlık kârlılığı oranının üzerinde ise yeşil; altında ise kırmızı renk ile gösterilmiştir. 21.05.2019 tarihi itibariyle mevcut PD/DD çarpanı, son 5 yıldaki ortalama PD/DD çarpanının altında ise yeşil; üzerinde ise geçmiş ortalamalarına göre yüksek olanlar kırmızı renkle gösterilmiştir. PD/DD değeri kırmızı renkle gösterilmiş olmasına rağmen tabloda yer alan şirketler özvarlık karlılığı artan şirketler olduğu için primli ibaresini kullanmanın yanlış olacağını düşünüyoruz.

1. Her iki sütunda da yeşil renk ile gösterilen oranlara sahip şirketler, özvarlık karlılığı geçmiş ortalamasının üzerine çıkmış olmasına rağmen PD/DD rasyosu geçmiş ortalamalarına göre düşük seyreden şirketleri göstermektedir. Bu durum şirketlerin karlılığının artmış olmasına karşın bunun fiyatlara yansımadığının bir göstergesidir. Bu şirketler, gelecek projeksiyonlarında önemli bir değişim olmadığı sürece hisse fiyatlarında yukarı yönlü potansiyelin yüksek olacağı düşünülen şirketlerdir. Bu şirketler tabloda koyu renkli olarak gösterilmiştir.

2. PD/DD değeri kırmızı renkle gösterilmiş olmasına rağmen tabloda yer alan şirketler özvarlık karlılığı artan şirketler olduğu için primli ibaresini kullanmanın yanlış olacağını düşünüyoruz. Dikkat edilecek olur ise bu şirketlerin PD/DD rasyosunda sınırlı bir artış olmasına karşın, bu artışın özvarlık karlılığındaki artış ile fazlasıyla dengelendiği görülmektedir. Bu nedenle bu şirketler, mevcutta da fırsat sunmakla birlikte, özellikle konjonktürel dalgalanmalarda daha cazip fırsatlar oluşturabilirler. Bu şirketler tabloda bordo renkli olarak gösterilmiştir.

3. Özvarlık karlılığı geçmiş yıllar ortalamalarına göre sınırlı bir gerileme gösteren buna karşın PD/DD rasyosu bu düşüşten daha fazlasını fiyatlayan şirketler. Bu şirketlerin özvarlık karlılıkları dengeli bir şekilde seyrederken düşen değerlemeler bu hisseleri cazip hale getirmektedir. İlerleyen dönemlerde özvarlık karlılığındaki bu düşüşlerin durması ya da trendin tekrar tersine dönmesi bu hisselerdeki fırsatları artırabilir. Bu şirketler tabloda mavi renkli olarak gösterilmiştir. Yukarıdaki tabloda yer alan şirketler orta – uzun vadeli bir bakış açısıyla hazırlanmıştır. Tabloda yer alan hisselerde kısa vadede yaşanan gelişmelere ve haber akışlarına bağlı olarak negatif bir seyir söz konusu olabileceği de göz önünde bulundurulmalıdır. Tablodaki hisselerin orta – uzun vadede BIST-100 Endeksi’nin getirisinin üzerinde bir getiri elde etmesi beklenmektedir.

2019 yılının ikinci haftasından itibaren bankacılık endeksinde yukarı yönlü hareketler gözlense de son dönemde artış kaydeden satış baskısına bağlı olarak geri çekilmelerin hız kazandığı gözlendi. 2017 yılında başlayan ve Borsa İstanbul’u tarihi seviyelere taşıyan yükselişe sanayi hisseleri öncülük ederken bankacılık endeksindeki iskontonun halen daha devam ettiği izleniyor.

2019 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomideki toparlanma beklentisine ve bankacılık tarafında en kötünün yavaş yavaş geride kaldığına ilişkin beklentilere bağlı olarak endeksin daha olumlu bir seyir izleyeceğine ilişkin beklentiler gücünü koruyor.

Endekste yılın ikinci yarısından itibaren yukarı yönlü hareketlerin hız kazanacağına ilişkin beklentinin yanında endeksteki olası yükselişlere taşıdığı yüksek iskonto nedeniyle bankacılık hisselerinin öncülük edebileceğini değerlendiriyoruz. Mevcutta devam eden iskonto ve en kötünün 2019 ikinci yarıdan itibaren geride kaldığı düşüncemiz bankacılık tarafındaki olumlu görüşümüzün temelini oluşturan ana faktörler olmakta.

2018 yılının ikinci yarısından itibaren bankacılık sektöründeki karşılık giderlerinin artış kaydetmesi ve kredi / mevduat makasındaki daralmaları özkaynak kârlılıkları üzerinde baskı oluşturan gelişmeler oldu. Bununla birlikte en kötünün yavaş yavaş geride kaldığına ilişkin beklentiler ve sektördeki zorluğun hisse fiyatlarına fazlasıyla yansıdığını göz önünde bulundurarak yılıın ikinci yarısından itibaren portföylere yavaş yavaş banka hisselerinin eklenebileceğini düşünüyoruz.

Özkaynak kârlılıklarında gerilem görülmesine karşın ciddi bir iskonto barındıran ve geçmiş dönemde daha istikrarlı bir özvarlık kârlılığına sahip GARAN, VAKBN, YKBNK, AKBNK ve TSKB beğendiğimiz bankalar arasında yer alıyor.

2019 yılının ilk yarısında ekonomiyi desteklemeye yönelik atılan adımlar daha zayıf bir finansal görünüme neden olabilecekken yılın ikinci yarısında daha olumlu bir görünüm kaydedileceği göz önünde bulundurulmalıdır."

Gedik Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)