E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriHalkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -1---

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -1

Halkbank'ın ABD’de yargı mücadelesi -1
20 Ocak 2022 - 08:26 borsagundem.com

Halkbank’ın ABD’deki hukuk mücadelesi ülke çapında herkesin gündem konusu. En çok merak edilen konu ise ABD’de Halkbank aleyhine kaç davanın görüldüğü ve akıbetlerinin ne olduğu. Bu günkü yazımızda şahısların açtığı tazminat davasını ele aldık.

BORSAGUNDEM.COM

Borsada işlem yapan her yatırımcı elinde olmasa da Halkbank’a ait hissenin seyrini de takip ediyor. Hatta ondan da fazla Amerika’da devam eden yargı sürecini merak ediyor.

Piyasadaki genel beklenti ABD’deki yargı sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Halkbank hissesinin de yükselen bir ivme sergileyeceği yönünde.

Beklentinin temel dayanağı yıllardır dipte kalan hissede büyük bir belirsizliğin ortadan kalkacak olması. Belirsizliğin kalkmasıyla birlikte hissenin de hareketleneceğini düşünenlerin sayısı hayli fazla. Bunun da haklı bir nedeni  var. Para belirsizliği sevmez. Yatırımcı olumlu ya da olumsuz yönelimini netleştirebilmek için yargı sürecinin sonucu görmek istiyor.

Bu nedenledir ki Amerika’daki yargı süreci merak ediliyor.

Halkbank aleyhine ABD’de kaç dava açıldı?

Çoğu kişi tek bir dava olduğunu düşünse de gerçekte ABD’de Halkbank aleyhine açılmış iki dava var. 

Bunlardan ilki 15 Ekim 2019 günü ABD New York Güney Bölge Mahkemesinde açılan ceza davası. Bu davada savcılık, İran’a yönelik ABD’nin yaptırımlarını ihlal ettiği iddiasıyla Halkbank’ın cezalandırılmasını istiyor.

İkinci dava ise “ABD’nin yaptırımlarının ihlal edilmesi gerekçesiyle İran’dan alacaklarını tahsil edemediklerini” söyleyen kişilerin açtığı tazminat davası. Bu da hukuk davası.

Bu yazımızda ilk olarak İran’dan alacaklarını tahsil edemeyenlerin Halkbank aleyhine açtığı hukuk davasını incelemeye aldık.

İran’dan alamayınca Halkbank’tan istediler

26 Mart 2020 günü ABD New York Güney Bölge Mahkemesinde açılan tazminat dosyasında davacı sayısı hayli kabarık. İlk başta 252 olan sayı sonradan 876’ya çıktı. Bu davacılar İran’dan alacakları olup da ulaşamayanlar.

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan New York Barosu Avukatı Arda Beşkardeş, bu kişilerin Amerikan mahkemelerinde karara bağlanıp da İran’dan tahsil edemedikleri alacakları için Halkbank’a dava açtıklarını söylüyor.

Halkbank ise bu kişilerin New York Güney Bölge Mahkemesindeki ceza davası ile kendi alacaklarını ilişkilendirilmeye çalıştıklarını ve bu şekilde Halkbank’tan tahsil etme yolunu denediklerini, ifade etti. Banka, konuyla ilgili Temmuz 2020’de yaptığı açıklamada, Halkbank aleyhine açıklan ceza dosyasının bu kişilerin İran’dan alacaklarını tahsile hiçbir katkısının olmayacağını dile getirdi.

Hukuk davası sonuçlandı mı?

Halkbank, şahısların açtığı hukuk davasının esasına girilmeden önemli bir itirazını dile getirdi. Davacıların Banka aleyhine açtığı bu davada ABD mahkemelerinin yetkili olamayacağını söyledi.

Mahkeme ise bu itirazı haklı buldu ve 16 Şubat 2021 günü verdiği kararla Halkbank’ın itirazını kabul etti. Kararda yetkili yer mahkemesinin Türkiye mahkemeleri olduğunu söyledi.

Beşkardaş, mahkemenin kendisini yetkisiz görmesinde davacıların çok az kısmının Amerikan vatandaşı olmasının etkili olduğunu söylüyor. Zira davacıların sadece dokuzu New York’ta yaşarken 468’i ABD dışında.

Kararın anlamı nedir?

Mahkemenin yetkili olmadığını kabul etmesi hukuk davasında Halkbank için önemli bir kazanım oldu. Kararla alacak iddiasında bulunan davacıların taleplerini Türkiye’deki mahkemelerde dile getirmesi gerekiyor.

Bununla birlikte mahkeme yetkisizlik kararını verirken iki şart getirdi: Halkbank’ın Türkiye'de yargılanmayı kabul etmesi ve zaman aşımı itirazında bulunmaması. Tarafların bu hususta uzlaşmaya vararak dilekçelerini 2 Mart 2021 tarihine kadar mahkemeye sunmaları gerekiyordu.

Taraflar anlaşıp dilekçelerini verdiler mi?

Mahkemenin kararı kamuyla paylaşılsa da sonrası hakkında bir açıklama gelmedi. Halkbank ile davacıların mutabakata vardıklarına dair belgenin 2 Mart 2021 günü mahkemeye verilip verilmediği hakkında Banka tarafından yapılan bir açıklama bulunmuyor.

Öte yandan davacıların Türkiye’de Halkbank aleyhine açtıkları bir alacak davası olduğuna dair açıklama da gelmedi.

Davacılar karara itiraz etti mi?

Her mahkeme kararı aynı zamanda aleyhine olan taraf yönünden bir itiraz sebebidir. Bu çerçevede mahkemenin yetkisiz olduğuna dair verdiği karara itiraz eden tarafın bunu bir üst mahkemeye taşıması mümkün.

Karar kesinleşti mi?

Halkbank en son mahkemenin yetkisizlik kararı verdiğini kamuyla paylaşmıştı. Sonrasında davacıların bu karara itiraz edip etmediği ya da taraflarla mahkemenin istediği şekilde bir anlaşma yapılıp yapılmadığı hususunda ek bir açıklaması gelmedi.

Şahısların açtığı hukuk davası ile ilgili mahkemenin verdiği kararın kesinleşip kesinleşmediği hususunda Halkbank’ın bilgilendirme yapması aynı zamanda yatırımcının bilgi edinme hakkını kullanması açısından önemli.

Peki ceza davasında durum nedir?

Bu dosyayı da yarın ele alacağız.

'Halkbank Dosyası'nı açıyoruz

 

Halkbank’tan ‘dava’ açıklaması

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 15,92
En Yüksek: 16,30
En Düşük: 15,46
Değişim 3,04 %
FK: 7,82
PD / DD: 0,62
İşlem Hacmi 2.054.462.222
Toplam Adet: 129.101.089
Ağırlıklı Ort.: 15,87
ETİKETLER :
YORUMLAR (21)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali21 Ocak 2022 00:34

    Çarlinin melekleri önce halk bankası hisselerini TOPLAR...sonra öpmekden vazgeçer CEZA yok der...sonra HİSSE UZAYA gider...11 dolar tarihi zirvesi

  • Öztürk20 Ocak 2022 21:07

    ABD ilk önce bize f35 ler için verdiğimiz parayı versin paraların üzerine yattılar ne uçak var ne para hakkımızı helal etmiyoruz bu yetimlerin ahı elbet tecelli edecek inşallah

  • Alparslan bozkurt 20 Ocak 2022 21:02

    Abd kafasına göre koyduğu ambargoyu kendi uygulasin bize emretmeye hakkı yok,amerikayi takanda yok...birleşmiş milletler kararı varsa herkes gibi bizde uyarız öyle bir kararda olmadığına göre, dünya 5ten büyüktür, 4 tl den halkbank hissesi aldım, ve kazanmaya başladık

  • azılı solcu20 Ocak 2022 20:29

    amerika ne kadar tazminat isterse hiç ikiletmeden vermemiz gerekir.neticede onlar bizim dostumuz bu paralar nasıl olsa düşmana gitmeyecegi için sorun olacagını sanmıyorum.iyi ki amerika gibi dost ve stratejik bir ortagımız var.bu her ulkeye nasip olmayan bir şanstır.

  • Ali20 Ocak 2022 14:34

    Abd ne çeza verirse siz 10 la çapın...o rakamı abd...isteyin...sebeb inçirlik de kalmak İSTİYORSA verir...yada defolup gider

  • Tam bir Manda 20 Ocak 2022 21:13

    Adı ıtri ama sanırsın ki mısırlı Kıpti ...

  • ıtri20 Ocak 2022 16:39

    Rusyanın İstanbulu işgal etmesini engellemek için İncirlik ABDye verilmiş durumda. ABD giderse, Rusya gelir

  • Mucise Reis ;)20 Ocak 2022 14:21

    Devlet bankasını kim bu işlere böyle sokabilir? kim cesaret edebilir ? Türkiye 1 davası yok neler neler işlere girmiş ABd soruyorda soruyor. Demettki halk bank büyük yüksek mevkiden talimatla baız işlere el atmış. 

  • Anthony John Blinken20 Ocak 2022 20:07

    Mr Reis hatırlarsınız yazılarınızı Başkan BİDEN a copy paste ile gönderiyorum demiştim fakat artık göndermiyorum zira president Biden bizzat sizi takip ediyor ve sizinle gurur duyduğunu her dost meclisinde ifade ediyor ... . Dostane ve sadık tutumunuz için ayrıca sonsuz minnettarlığını da özellikle takdim ediyor ... Gurur duyasınız lütfen ...

  • K220 Ocak 2022 12:10

    HABERLERİN ÇIKMAYA BAŞLAMASI BİLE BİR İŞARETTİR...........

  • K220 Ocak 2022 12:08

    HALKBANK VE VAKIF ZAMANI GELDİ..........

  • necdet balarısı20 Ocak 2022 10:16

    halkbankın el koyduğu antalyadaki otel 1.5 milyar dolar bankanın değeri bir milyar dolar başka bir ülkede örneği varmıdır acaba bunun o bir milyar dolarda tahsisli sayesinde oldu şimdi k yatırımcıya kuruş kazandırmadan bir tahsisli daha yapıp piyasa değerini yükseltirler

  • x20 Ocak 2022 12:13

    1,5 milyar dolarlık hotel nasıl oluyormuş?  Sallama beyim!  Olur da bu kadar olmaz!   Zaten bu rakamlar ile bu kadar oynayan uzman hödükler yüzünden  bu ülkeyi hep aşağı çekmeye çalışıyorlar. 

  • Ferdi20 Ocak 2022 09:44

    Yahu banka pirincin taşını ayıklamış aganigi naganigi yapmış herkes biliyo.

  • Sözcü20 Ocak 2022 12:22

    Yok canım!  Ankara. İzmir belediyelerinden  yüksek maaş alan pkk lileri de biliyor musun?  Tabi onlar seni ilgilendirmiyor!! 20 bin bankamatik memuru ortada yok  seni ne ilgilendirir değil mi?  İstanbul un Ankara nın İzmir in içi boşalmış   ....nı belllenmiş san a ne?  Varsa yoksa feto p...çinin sloganlarını ağzına pelesenk et.

  • necdet balarısı20 Ocak 2022 09:34

    halkbank 21.50 iken şişe 0.50 kardemird 1.50 şu düştüğümüz duruma bakın abd bu davayı kapatmaz peki yöneticiler niye uzlaşmayı secmeyip davayı uzatmayı tercih ediyor acaba ucu birilerinemi dokunacak eğer halkbank davası bitti denilmeseydi devlet büyüklerimiz tarafından şişe kardemird ve ereğliyi verip buraya gelip sürünmezdim gecen topiğe baktım 10 dolardan alanlar yazık

  • Fffffff20 Ocak 2022 10:54

    Halkbank yatırımcısı olarak zararınıza bakıp, duygusal olmanız normal.. Uzlaşmak demek haksız olduğunuzu ve dolandırıcılık yaptığınızı kabul etmek demek. Üstelik dava bankanın da ötesinde Türkiye'yi ilgilendiren bir dava. Türkiye'yi uluslararası anlaşmara uymayıp, dolandırıcılık yapmakla suçluyorlar bu haliyle Türkiye'ye uluslararası yaptırımların önü açılır.. Bir de tazminat konusu var milyarlarca dolarlık tazminattan bahsediliyor, uzlaşma olması demek halkbanın milyarlarca doları ödemeyi kabul etmesi demek, bunun zararı yine yatırımcıya ve dolayısıyla millete dokunur.. Türkiye kesinlikle davayı kabul etmemeli ve uzlaşma yoluna gitmemeli. ABD davayı koz olarak kullanıyor ama ben abdnin davadan vaz geçeceğini düşünüyorum. Ama bu uzun vadede olacaktır.

  • emekci20 Ocak 2022 09:05

    reza zarrap'ın verdiği rüşvetleri kim aldı? halkbankın işlemleri yasal ise Reza Zarrap niye rüşvet vermek zorunda bırakıldı?

  • ıtri20 Ocak 2022 16:40

    zarrap denen soytarının altına yatarken iyi, abd ben de isterim deyince başım ağrıyor

  • Murat20 Ocak 2022 12:35

    Zarrab rüşvet verdiyse o türk mahkemelerinin konusu, amerikayi ilgilendirmez, ananla baban kavga etse, komşu kemal amcan gelip ananı haklı bulsa bence biraz şüphelenmen lazım ....ama CHP'li ya da Hdp'liysen normal

  • xxx20 Ocak 2022 12:17

    Beyinsiz zübük!  İran a olan ambargo bizi ilgilendirmediği için ticaret altın  ile yapıldı!  Onca çocuğun masum insanın aç ve çaresiz kalmasına razı mı olunsaydı!  Irak  ı düşürdükleri durum da İran a da uygulanacaktı! İçerden dışarıdan karışacaktı. Şimdi sen o soysuz haysiyetsiz gastenden öğrendiklerini burada sallama!  O gaste ki hala Ankara belediyesinden yemleniyor.