E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaHalka arz piyasası borsalarla birlikte fren yaptı---

Halka arz piyasası borsalarla birlikte fren yaptı

Halka arz piyasası borsalarla birlikte fren yaptı
10 Şubat 2022 - 11:01 borsagundem.com

Küresel piyasalardaki oynaklığın yükselmesi halka arz olmak isteyen şirketlerin planlarını ertelemesine sebep oldu. Birçok şirket ek sermaye temini için halka arz yerine özel sermaye yatırımlarına yöneldi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni sermaye arayışındaki çok sayıda ABD şirketi hisse senedi piyasalarındaki oynaklık sebebiyle halka arz yerine özel sermaye yatırımlarına ve potansiyel alıcılara yöneliyor.

ABD borsalarında düşen hisse senetleri değerlemeleri ve öngörülemeyen piyasa dalgalanmaları listeleme faaliyetlerinde de keskin bir düşüşe yol açtı. Financial Times’ın haberine göre uzmanlar halka arz piyasasında toparlanma sürecinin birkaç ay süreceğini düşünüyor. Bununla birlikte bağış toplama süreçleri ise rekor bir hızla devam ediyor.

New York Borsası’nda S&P 500 Endeksi yıl başından bu yana %5 oranında düştü. Halka arz piyasasını yönlendiren yüksek büyüme odaklı şirketlerse en büyük darbeyi aldı. 2021’nin neredeyse tüm en büyük halka arz hisseleri erken dönemde yakaladıkları yükselişlerden önemli ölçüde geriledi. Rivian ve Bumble gibi hisselerse %50’nin üzerinde düştü.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre S&P 500 Endeksi geçtiğimiz hafta 3 kez her iki yöne yüzde 1’in üzerinde hareket ederek borsalardaki oynaklığı gözler önüne serdi. Piyasalar her ne kadar son bir haftadaki kayıplarının bir kısmını geri almış olsa da son dalgalanmaların boyutu çok az danışmanın halka arz hacimlerinde hızlı bir toparlanma beklediği anlamına geliyor.

Hukuk firması Davis Polk’un Sermaye Piyasaları Ortağı Derek Dostal konuyla ilgili açıklamasında, “Şu anda her şey durmuş halde. Geleneksel tanıtım turları bir ila iki hafta sürer. Borsa bu haldeyken iki hafta boyunca tanıtım için yola çıkmayı kim ister ki?” ifadelerine yer verdi.

Deoalogic verilerine göre ABD’de bu yıl sadece 13 halka arzlar üzerinden 2,1 milyar dolar biriktirebildi. 2021’in aynı döneminde ise bu rakam 20 milyar dolardı. Kısa sürede çok sayıda halka arz anlaşma ertelendi ve tamamlanan 13 anlaşmadan dokuzu bunu hedef fiyat aralıklarının altında gerçekleştirdi. Sadece bir şirket, bir özel sermaye şirketi olan TPG, 250 milyon dolardan fazla para toplayabildi.

Haberde büyük bir yatırım bankasının hisse senedi sermaye piyasaları başkanı, "Halka arz piyasasının en çok mücadele ettiği şey, volatilitenin getirdiği belirsizliktir. Genel olarak, işler ikinci çeyreğe erteleniyor" açıklamasında bulunuyor.

ABD’de halka arz sürecini gelecek haftaya kadar başlatamayan herhangi bir şirketin, 2021'in ilk üç çeyreğine ilişkin rakamlar yerine tam yıllık bilançosunu sağlaması gerekecek. Ertelemeler Ocak ayında listelenmeyi planlayan şirketler için daha pratik bir gecikme sunuyor.

Özel amaçlı satın alma şirketlerinin (SPAC) halka arz sayısında da düşüş görülüyor. 2021'de aynı dönemde yakalanan 26 milyar dolara kıyasla bu yıl şimdiye kadar sadece 6 milyar dolardan az para toplanabildi.

Cleary Gottlieb hukuk firmasının ortaklarından Adam Fleisher, "SPAC modasının net bir şekilde geçtiğini" söylerken, geçen yıl listede yer alan birçok şirket şimdi hedef bulmakta zorlandığını da ifade etti.

Araştırma şirketi PitchBook’un verilerin göre can çekişen halka arz pazarının aksine ABD’deki özel sermaye start-up şirketleri ise Ocak ayında 27,5 milyar dolar biriktirdi. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam 14,8 milyar dolardı.

Silikon Vadisi merkezli veri yönetimi firması Cohesity geçen yıl halka arz için gizli başvuruda bulunmuştu. FT haberine göre şimdilerde ise önemli bir finansman turu oluşturulması ve borsalarda listelenmenin ertelenmesi görüşülüyor. Yatırımcıların geçen yıl Mart ayında 3,7 milyar dolar değer verdiği şirket konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Hala halka arz olmak isteyen şirketler de ikili bir yaklaşımı tercih ediyor ve halka arz seçeneğini açık tutarken aynı zamanda potansiyel alıcıları da aramaya devam ediyor.

Çok sayıda bankacı ve hukukçu, piyasalar sakinleştikten sonra halka açık olmak isteyen çok sayıda şirket olduğunu vurguladılar. İngiliz çip üreticisi Arm bu hafta New York Borsası’nda listelenmeyi umut ettiklerinin sinyalini verirken, şirketin CEO’su Rene Haas halka arzın zamanlamasının "doğru" olduğunu söyledi.

Ancak butik yatırım bankası PJT Partners'ın Başkanı Paul Taubman, makroekonomik koşulların değişmesinin şirketlerin sermaye toplamasını zorlaştıracak daha uzun vadeli bir etki yaratabileceği konusunda uyardı.

Taubman, olağanüstü düzeydeki hükümet desteklerinin şirketlerin korona virüs salgınından kurtulmasına yardımcı olduğunu ancak enflasyonist baskılar, daha yüksek işgücü maliyetleri, tedarik zinciri kesintileri ve daha yüksek faiz oranları gibi sebeplerin "yeni bir normal" yaratabileceğini öngördü.

Borsa uzmanı, “Bu durumu Nasdaq, SPAC işlemleri ve start-up'larda görüyorsunuz. Birçok şirket baskı altında” açıklamasında bulundu.

İngiltere’nin umudu teknoloji halka arzları

 

Küresel yatırımcılar temettü hisselerine yöneldi

 

Turizmde yüzde 100 fiyat artışı bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)