E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaİngiltere’nin umudu teknoloji halka arzları---

İngiltere’nin umudu teknoloji halka arzları

İngiltere’nin umudu teknoloji halka arzları
07 Şubat 2022 - 16:50 borsagundem.com

İngiltere Brexit’in ardından teknoloji şirketlerinin halka arzlarına ev sahipliği yapmak için bir dizi reform gerçekleştirdi. Şirket yöneticileri reformların yetersiz kaldığını, piyasaların hareketlenmesi için derinlikli reformların gerektiğini söyledi.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji şirketlerinin yöneticileri ve yatırımcılar İngiltere hükümetine, ülkenin halka arz kurallarını hızlı büyüyen şirketleri Londra piyasasına çekebilmek için reform sürecinden geçirme çağrısı yapıyor. Yöneticiler ve yatırımcılar bu reform hareketinin yeterli derinlikte ve hızlı gerçekleştirilmediği takdirde, bu yıl halka arzların miktarını düşürebileceğini söylüyor. Geçtiğimiz hafta checkout.com, Klarna ve Graphcore gibi teknoloji gruplarının yöneticileri İngiltere Başbakanı’nın ofisinin de bulunduğu Downing Street’e davet edildi.

Yöneticiler toplantıda, kurucu liderliğindeki teknoloji şirketlerini çekme konusunda kat edilen yolu konuştu. Financial Times’ın haberine göre toplantıya katılanların açıklamaları oldukça iyimserdi. London Stock Exchange verilerine göre, geçtiğimiz yıl teknoloji ve tüketici interneti şirketleri toplamda 6,6 milyar sterlinin üzerinde halka arz geliri elde etti. Bu rakam ise 2020 rakamlarının iki katının da üzerine çıktı. Ancak birçok teknoloji şirketi yöneticisi cesur sözlerin, Londra piyasasını, küresel ağırlığı olan bir hedef haline getirip getirmeyeceği konusunda şüphelerini dile getirdi.

Bu endişe Londra merkezli girişim sermayesi grubu GP Bullhound’un geçtiğimiz hafta özel amaçlı satın alım şirketi kurmak için 200 milyon euro yatırım almasıyla yeniden gündeme geldi. Bu şirket aynı zamanda Revolut ve Klarna gibi dev fintek şirketlerinin de yatırımcıları arasında yer alıyor. Şirket halka arzı için Londra yerine Amsterdam’ı tercih etti. Avrupa Birliği Eski Finansal Hizmetler Komisyonu Üyesi Jonathan Hill ve Woldpay’in Eski CEO’su Ron Kalifa toplantının ardından yaptıkları açıklamalarda, geçtiğimiz yıl yapılan bir dizi reformun piyasaları kurucu liderliğindeki teknoloji şirketleri için çekici hale getirdiğini söyledi.

Bu alan Londra’nın Brexit sonrası geleceğine yönelik, Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın odaklandığı önemli alanlar arasında yer aldı. Toplantıya katılan yöneticilerden biri, “ilk reformlar yüzeysel kaldı ve İngiltere’de halka arzın temel kurallarını değiştirmedi” dedi. Devamında, “teknoloji hisselerine daha fazla sermayenin yönelmesini sağlamalıyız” ifadesini kullandı. İngiltere hükümeti çift hisse yapısı ve serbest dalgalanma yükümlülükleri konusunda yaptığı reformların ardından halka arzlarda artışa tanıklık etti. Buna rağmen yöneticilerden biri, halka arzlardan birçoğunun reformlardan önce gerçekleştiğini dile getirdi. Yönetici, “bizim açımızdan bakıldığında hala yapılması gereken birçok şey var” dedi.

borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre teknoloji şirketlerinin halka arzlarında görülen performanslar da, birçok piyasada son dönemde görülen satış dalgasından da önceki dönemde üstün olmadı. Birçok yatırımcı bu durumun yeni girişimciler arasında şüpheye neden olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl halka arzını gerçekleştiren Deliveroo ve Darktrace gibi şirketlere yatırım yapan Hoxton Ventures Ortağı Hussein Kanji, “geçtiğimiz yıl teknoloji halka arzları için inanılmaz bir yıldı ancak büyük değişime neden olmadı. Gerçekte hisselerin performası sektöre yönelik önyargıları doğruladı” dedi. Devamında, “ABD yerine İngiltere’nin bu halka arzlar için doğru yer olup olmadığı sorgulandı” ifadesini kullandı. Geçtiğimiz yılın hükümet tarafından “teknoloji” alanında değerlendirilen halka arzları arasında online tüketici markası Victorian Plumbing ve viski satıcısı Artisanal Spirits de yer aldı.

İki şirketin toplam hisse fiyatı, halka arzlarından bu yana %12 düşüş gösterdi. Geçtiğimiz yıl gerçekleşen 37 halka arzdan yalnızca 11’i halka arz fiyatının üzerinden işlem görüyor. Bazı şirketler ise dikkat çekici şekilde kötü performans gösterdi: AlphawaveIP %60 düşüş gösterdi, Trustpilot hisseleri halka arz fiyatından üç kat düşüş yaşadı ve InTheStyle halka arzından bu yana %50 kayıp gerçekleştirdi. Diğer yöneticiler kısa vadeli hisse fiyatı hareketlerinin fikirleri etkilememesi gerektiğini söyleyerek, ABD’de geçtiğimiz yıl gerçekleşen halka arzlara dikkat çekti.

Ancak diğerleri özellikle İngiltere’nin, ABD’den çok daha düşük değerlemelere sahip olması nedeniyle kendini kanıtlaması gerektiğini düşünüyor. İngiltere’nin şimdiye kadar halka arz kurallarında yaptığı değişikliklerin, bu yıl teknoloji şirketlerinde yeni bir halka arz dalgası başlatmak için yeterli olmadığından endişe ediliyor. ABD’nin teknoloji endeksi Nasdaq Composite gelecek getirilerin yaklaşık 25 kat üzerinde işlem görüyor. Bu oran İngiltere’nin FTSE Techmark All-Share endeksi için 16,6 kat olarak görülüyor. Toplantıya katılan bir yönetici, “şirketlerin başarılı olabileceği bir teknoloji ekosistemini nasıl yaratabilirsiniz? ABD değerlemeler göz önünde bulundurulduğunda çok daha çekici görünmeye devam ediyor… bu piyasa teknoloji şirketlerini çekiyor” dedi.

Yöneticiler şimdiye kadar yapılan reformların teknoloji şirketlerini uzun vadede Londra’da tutabilmek için yerli olmadığını söyledi. Halka arz piyasasının geneli de yeni yılın başlamasıyla birlikte yavaşladı. Bunda piyasalardaki belirsizlikler ve ekonomi ile faiz artırımlarından kaynaklanan endişeler de etkili oldu.

Umut vaat eden halka arzlardan bazıları ertelendi. Yemek sipariş şirketi Gousto, geçtiğimiz ay SoftBank’ın da dahil olduğu bir yatırımcı grubundan fon sağladı ve halka arzını bu yıl erteleyeceği düşünülüyor. Geçtiğimiz hafta toplantıya katılan yetkililer, teknoloji şirketi yöneticilerine hükümetin reformları derinleştireceği konusunda teminat verdi ve sermayeye erişimin öneminin altını çidi. LSE CEO’su Julia Hoggett, kurumun gerekli değişiklikleri belirlemek için hükümetle yakın ilişki içinde çalıştığını ve sermaye piyasalarının hareketsiz kalmaması gerektiğini söyledi.

Tahvil piyasası FED’in önünü açtı

 

Dev şirketler 'sıfır karbon' hedeflerinde başarısız oldular

 

Bitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)