E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemHalka açık şirkette lokavt kararı---

Halka açık şirkette lokavt kararı

Halka açık şirkette lokavt kararı
22 Ocak 2020 - 08:43 borsagundem.com

Türk Metal Sendikası ve Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan sonuç alınamayan zam görüşmelerinde grev kararı ve yapılan miting sonrası Türk Traktör'den de lokavt kararı geldi. Diğer şirketler de lokavt açıklamaya devam ediyor.

Bir çok halka açık firmanın da aralarında bulunduğu MESS'e bağlı şirketler ile işçi sendikaları arasındaki 7 ekimden bu yana süren zam görüşmelerinin sonuç vermemesi dolayısıyla otomotiv ana sanayi ve beyaz eşya üreticilerinin de aralarında bulunduğu metal sektöründe çalışan 130,000 işçi grev kararı almıştı. Grev kararının ardından 19 Ocak pazar günü Bursa ve Kocaeli'de miting yapıldı.

Halka açık şirketlerde grev kararı

Türk Metal Sendikası Başkanı: Hakkımızı alana kadar durmayacağız

Türk Metal, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü Grup Toplu İş Sözleşmesi müzakerelerinde, MESS ilk altı ay için ücret artış teklifini %10'a çıkarmış ancak Türk Metal Sendikası teklifi reddetmişti. 

İşçi tarafını temsil eden Türk Metal ve Özçelik-İş, sözleşmenin ilk altı ayı için %26; Birleşik Metal-İş ise %34 ücret artışı talep ediyor.

Mitingin ardından tekrar görüşen taraflardan MESS zam teklifini %8'den %10'a çıkarmış fakat Metal Sendikası %26'lık talebinde geri adım atmamıştı. 

MESS'e bağlı Türk Traktör bu sabah grev kararına karşı lokavt kararı aldığını tarihinin henüz belirlenmediğini KAP'a yaptığı bildirim ile açıkladı.  

Bu gelişmenin ardından İzmir Demir Çelik (IZMDC), Arçelik (ARCLK), Federal Mogul İzmit Piston (FMIZP) , Çemtaş (CEMTS), Ford Otosan (FROTO), Borusan Mannenesmann (BRSAN), Otokar Otomotiv (OTKAR),  Aygaz (AYGAZ),  Tofaş (TOASO), Ege Endüstri (EGEEN) de lokavt kararı aldığını açıkladı.

Türk Metal, MESS'in zam teklifini reddetti

Bu sabah şirketlerden Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklama şu şekilde:

"Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası'nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği Şirketimize bildirilmiştir.

Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır."

Grev kararı alınan şirketlerin içinde Türk Traktör ile Aygaz, Ford Otomotiv, Otokar ve TOFAŞ, Arçelik, Karsan, Ege Endüstri ve Çemtaş bulunmakta. Grev kararında bu şirketlere daha sonra Çelik Halat, Ditaş Doğan ve İzmir Demir Çelik de eklenmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (9)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Barbaros 23 Ocak 2020 00:02

    İşveren her zaman üstündür bunu unutmayın grev yapamazsınız çünkü Hükümet yaptırmaz işveren bütün haklarınızı verir gönderir nasıl olsa o parayı bir türlü çıkartır olmadı devlet desteğiyle karşılar bir yolunu bulur o yüzden bu kadar aslan kesilmenin bir anlamı yok hakkınızı fazlasıyla alıyorsunuz zaten onu alamayan da var özellikle de bu fabrikalarda çalışan taşeronlar asgari ücretle çalışıyorlar halinize şükredin

  • Kral Borsaci22 Ocak 2020 16:50

    Bu sirketlerin cogu Koç Gruba bağli

  • MELTEM GÜZELBAHAR22 Ocak 2020 11:45

    Zaten Türk Traktör ve diğer traktör fabrikalarının sonları yakındır.devlet boş işlere para kaydıracağına elektrikli traktöre artık kendisi yapmalıdır.devlette büyük ısraflar var bence.

  • Alp22 Ocak 2020 09:46

    Anlasirlar yarin birgun. Sıkıntı yok

  • Aheste22 Ocak 2020 10:57

    Şov mu yapıyorlar?  işçinin hakkını koruduk diye sonunu birlikte göreceğiz.

  • Okie Dokie22 Ocak 2020 09:29

    Helal sana Türk Traktör. Madem %8 zammı beğenmiyip grev yapıyorlar sen de lokavt yapıp hepsini kapı dışarı edersin. Yerlerine iş mi yok. Şimdi kış günü işsiz ortada kaldılar. Sen ülke ekonomisine darbe vuracağım diye grev yaparsan yerli ve milli şirketlerimiz de sana böyle tokadı vurur.

  • yersen22 Ocak 2020 12:06

    Okie Dokie sen nerde yaşıyorsun , şu ana kadar grev yaptırmayan hükümet nerde ,işçiyi enflasyonna ezdiren patronları zenginleştiren sistem içinde işçi kardeşlerim haklarını ararken mi senin aklına yukarda yazdıkların geliyor madem şirketler zenginleşiyor  bırakalım çalışanlarda zenginleşsin ürettiğin malları kime sataçaksın

  • amanin amanin22 Ocak 2020 09:27

    yawww gerçek anlamda grev ve grev hakkı yok ki....ne sendikacılığı ne toplugörüşmeleri...hepsi fasa fiso...

  • hasan22 Ocak 2020 09:17

    tarih sonra belirlenecekmiş hadi ordan birşey yapamazsınız.