E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvercin Powell sonrası yeni gündem faiz indirimleri---

Güvercin Powell sonrası yeni gündem faiz indirimleri

Güvercin Powell sonrası yeni gündem faiz indirimleri
14 Aralık 2023 - 11:34 borsagundem.com

FED Başkanı Powell’ın para politikası toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında piyasalarla uyumlu mesajlarıyla dikkat çekti. Ekonomistlerse 2024’te FED’in kaç kez faiz indireceğini tartışıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell çarşamba günü beklenenden çok daha güvercin bir tavır takınarak ekonomistleri şaşırttı. MarketWatch ‘un haberine göre Evercore ISI’ın Başkan Yardımcısı Krishna Guha, “FED bu denli şanslı olduğuna inanamıyor. Tüm göstergeler onların istedikleri yönde” ifadelerine yer veriyor.

FED toplantısına dair ilk güvercin sinyaller toplantı sonrası merkez bankasından yapılan açıklamada ve ekonomik beklenti raporunda görüldü. FED yönetimi eylül ayında öngörülen iki faiz indirimi yerine 2024 için üç faiz indirimi öngörüsünde bulundu. İhtiyaç olması halinde faiz artışı yapabileceğini belirtilen açıklamada da daha yumuşak ifadeler kullandığı dikkat çekti.

JPMorgan Chase’in ABD Ekonomisti Michael Feroli, “Başkan Powell bu sinyallerin oluşturduğu izlenimi ortadan kaldırmak için hiçbir şey yapmadı” ifadelerine yer verdi. Powell toplantı sonrası yaptığı basın açıklamasında FED yetkililerinin faiz indirimlerini tartışmaya başladığını söyledi.

Powell basın açıklamasında, “Para politikası kısıtlamalarının tersine çevrilmeye başlaması için ne zamanın uygun olacağı sorusu açıkça bugünkü toplantıda bizim için bir tartışma konusuydu” ifadelerine yer verdi. Diğer bir deyişle FED yetkilileri de Amerikan merkez bankasının son faiz artırımı dalgasının zirvesinde olduğunu düşünüyor.

BMO Capital Markets’ın Yardımcı Baş Ekonomisti Michael Gregory, Powell’ın faiz indirimlerini masadan kaldırmak yerine bu gündemin üzerindeki ‘tozu aldığını’ söyledi.

Piyasalarsa FED’in bu güvercin tavrına aynı hızda cevap verdi. Amerikan tahvil piyasasının gösterge endeksi niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri %4,025’e kadar geriledi. Türev piyasalarındaki yatırımcılar mart ayında ilk faiz artırımı yapılacağı senaryosuna %80 ihtimal veriyor. Yatırımcılar gelecek yıl toplamda beş faiz artırımı öngörüyor.

Deutsche Bank ABD Baş Ekonomisti Matt Luzzetti çarşamba günkü basın toplantısından öğrenilen en önemli şeyin FED üyesi Chris Waller’ın birkaç hafta önceki güvercin yorumlarının doğrulanması olduğunu söyledi. Luzzetti’ye göre Waller’ın açıklamaları güvercin bir üye açıklamasından ziyade merkez bankasının ana akım görüşünün yansımasıydı.

Waller kasım ayının sonunda yaptığı açıklamada enflasyonun yavaşlamaya devam etmesi halinde FED’in bahar aylarına kadar faizleri indirme olasılığının göründüğünü söylemişti.

Yine de bazı ekonomistler mart ayının faiz indirimleri için çok erken olduğunu düşünüyor. BMO Capital’dan Gregory, “Faiz indirimlerinin daha erken değil, daha geç başlayacağını, yine de 2024'ün üçüncü çeyreğinin sonuna kadar faiz indirimlerinin gerçekleşeceğini değerlendiriyoruz” ifadelerine yer verdi.

JPMorgan’dan Feroli ise toplantı sonrasında ilk faiz indiriminin ilk tahminleri olan temmuz ayı yerine haziran ayına çektiklerini açıkladı. Ekonomist FED’in 2024 sonuna kadar beş kez faiz indirimi yapacağını öngörüyor.

Deutsche Bank’tan Luzzetti ise gelecek yıl için altı faiz indirimi tahmininde bulundu. Ancak Luzetti ADB ekonomisi hafif bir resesyona gireceğini ve haziran ayından önce bir faiz indiriminin gelmeyeceğini tahminlerine ekledi.

FED yönetimi ise ekonomide bir resesyon öngörmüyor. Bankanın faiz indirimlerinin sebebi tamamen enflasyondaki yavaşlamayla alakalı. Luzzetti bir resesyon yaşanması halinde FED’in çok hızlı bir şekilde faiz indirimi yapacağını söyledi.

KPMG Baş Ekonomisti Diane Swonk FED’in resesyondan kaçınmak için aktif olarak adımlar atacağının sinyallerini vermesiyle resesyon olasılığının daha düşük hale geldiğini söyledi. Swonk FED’in ekonominin daha düşük bir irtifada seyretmesini istediğini ve artık iniş istemediğini sözlerine ekledi.

Powell’ın son açıklamaları 2022 yazında Jackson Hole’de paylaştığı piyasaları sarsan açıklamasından 180 derecelik bir dönüşü işaret ediyor. Powell Jackson Hole’daki 10 dakikayı geçmeyen konuşmasında enflasyonla mücadelenin maliyetleri konusunda uyarmış ve ‘acı ilaçla’ enflasyonun üstesinde geleceklerini söylemişti. Swonk söz konusu konuşmanın piyasalarda soğuk duş etkisi yarattığını hatırlattı.

Wall Street, 2023’te borsaların neden yükseldiğini keşfetti

 

Fed sonrası dolarda son durum

 

Altın fiyatlarına 'Fed' desteği

 

Wall Street, Fed beklentilerini güncelledi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)