E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGüvercin FED borsalar için neden iyi haber?---

Güvercin FED borsalar için neden iyi haber?

Güvercin FED borsalar için neden iyi haber?
26 Aralık 2023 - 11:47 borsagundem.com

Wall Street çevreleri 2024’te FED’in 6 kez faiz indirimi yapmasını bekliyor. Faizlerdeki düşüş olasılığı küresel borsalar için önemli fırsatları da beraberinde getiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 30 yıllık mortgage faiz oranları ekim ayında %7,8’e ulaşarak son yirmi yılın en yüksek seviyesine gelmişti. Yalnızca iki yıl öncesine kadar tarihin en düşük seviyesinde olan faizlerdeki bu ciddi yükseliş dünyanın en büyük ekonomisini şoke etmişti.

Ancak Amerikan ekonomisi son dönemde toparlanma rotasına girdi. Wall Street uzmanlarına göre ABD Merkez Bankası (FED) 2024’te altı kez faiz indirecek. Uzmanlar hamlelerin borsalarda güçlü bir hareketi ateşleyebileceğini düşünüyor. Motley Fool’un haberinde bu noktaya nasıl gelindiği ve faiz indirimlerinin yatırımcılar için ne anlama geldiği açıklanıyor.

Faizler neden yükseldi?

FED’in Amerikan ekonomisindeki fiyat istikrarını korumak gibi bir sorumluluğu ve yetkisi olduğu biliniyor. Bu da tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) yıllık bazda %2 oranında tutulması anlamına geliyor. 2022 yılında ise TÜFE 40 yılın zirvesine yükselerek %8’e ulaşmıştı. FED de bu yüksek enflasyona cevap olarak tarihinin en agresif sıkı para politikasını uygulamaya soktu.

Mart 2022 ile Ağustos 2023 arasındaki sadece 18 ayda ABD’nin politika faizlerini belirten federal fon oranı %0-0,25 aralığından %5,25-5,50 aralığına kadar yükseldi. Bu artışlar mortgage faizlerinin de fırlamasına sebep oldu.

Peki enflasyona sebep olan şey neydi? Birçok ekonomist başlangıç olarak Kovid-19 pandemisini gösteriyor. Zira pandemi ekonomi yöneticilerini beklenmedik önlemler almak zorunda bırakmıştı. Pandemi faiz oranlarındaki rekor düşüşlerin ve ABD hükümetinin trilyonlarca dolarlık teşvik paketlerinin temel sebebiydi.

2021’in sonunda küresel sağlık krizinin ekonomik ve sağlık alanında oluşturduğu acil durum sona erdi. Ancak FED ve Amerikan hükümetinin aşırı teşvik politikaları 2022’de tüketicileri ve işletmeleri rahatsız eden fiyat artışlarına katkıda bulundu.

2022 borsa çöküşü

Amerikan borsalarının gösterge endeksi niteliğindeki S&P 500 faiz oranlarının artmaya başlamasından önce 2022’nin başında yönünü aşağıya doğru çevirdi. Yatırımcılar enflasyondaki artışın bir para politikası tepkisini tetikleyeceğini biliyordu. Dolayısıyla yatırımcılar piyasadan çıkış yolunu izledi.

S&P 500 Endeksi 2022’de rekor seviyesinden %20’den fazla düştü. Bu aynı zamanda ayı piyasasına girmenin teknik tanımı olarak biliniyor.

Ancak endeks henüz 2022 sona ermeden toparlanmaya başladı. Üstelik FED henüz faiz artışlarını dahi bitirmemişti. Borsalar geleceği görmeyi hedefleyen araçlardır. Dolayısıyla yatırımcıların 2022 sonuna doğru enflasyonda sert düşüşler görmesi FED’in agresif para politikasından vazgeçeceği beklentilerini artırdı.

2023 gerçekten de çok daha az faiz artışı getirdi. TÜFE yıl sonu itibariyle %3,5 olarak kayda geçti. Bu 2022’deki %8’lik enflasyona göre ciddi bir düşüşü gösteriyor. FED de %2’lik enflasyon hedefine açık bir şekilde yaklaşıyor. Söz konusu tablo S&P 500 Endeksi’nin bu yıl %25,6 oranında yükselmesine imkan sağladı.

Wall Street uzmanları şimdiyse FED'in 2024 yılında altı kez faiz indirimi yapacağını tahmin ediyor

Tarihsel göstergeler net: Düşen faizler hisse senetleri için olumlu

FED genellikle faiz oranlarını 25 baz puanlık indirimlerle hareket ettirir. Dolayısıyla altı faiz indirimi mevcut federal fon oranı olan %5,50’den 150 baz puanlık bir indirim diğer bir deyişle %4’e düşüş anlamı taşıyor.

FED’in en son bu hızla faiz indirdiği tarih olan 2020’de federal fon oranı %1,75’ten %0,25’e gerilemişti. O dönemde borsalarda görülen yükselişte elbette hükümet teşviklerinin etkisi de vardı. Ancak sonuçta S&P 500 Endeksi 2020’de %18,4 yükselmişti.

FED ayrıca 2008’de Küresel Finans Krizi ile mücadele etmek için de federal fon oranını %3,50’den %0,25’e düşürmüştü. 2009’da iflasların yol açtığı zayıf ekonomik ortamda S&P 500 %237 gerilemişti. Ancak endeks 2009’da %26,4 yükselmiş ve ardından tam 9 sene süren bir yükseliş serisi yakalamıştı. Tüm bu süreç boyunca federal fon oranı %2,50’de kalmıştı.

Tarih boyunca faiz indirimlerinin borsaları yükselttiğine dair birçok örnek var. Ancak en çok FED’in ekonomik şoklarla karşılaştığında faizleri daha hızlı artırma eğilimi gösterdiği de biliniyor. Şu anda piyasalarda herhangi bir şok kriz beklenmiyor. Dolayısıyla oranların 2024’de %4’den çok daha fazla düşmesi de öngörülmüyor.

Faizlerdeki düşüş borsayı neden yükseltir?

İşletmeler, özellikle de küçük ölçekli olanlar, büyümek ve genişlemek için sürekli olarak yeni sermaye akışına güvenir. Bu sermaye akışı ise borç finansmanı ve hatta öz sermaye finansmanı gibi yöntemlerle karşılanır. Diğer bir deyişle işletmeler gelecekteki ilerlemelerini baz alarak hisse satarlar.

Ancak işletmelerin borçlanma kabiliyeti faiz oranları arttıkça azalır. Zira borçların karşılanma maliyeti gelirlerinin büyük bir bölümünü kapsar. Benzer bir şekilde müşteriler de daha az harcanabilir gelire sahip olacağından faizler yüksek olduğunda işletmeler daha az gelir elde edebilir. Söz konusu durum yatırımcıların hisse değerlemelerini etkiler. Birçok teknoloji ve yazılım şirketi hissesinin 2021’in sonlarından itibaren düşmesinin sebebi de budur.

Ancak daha düşük faizler sermaye maliyetini önemli ölçüde azaltır ve ekonomik aktiviteyi artırır. Ayrıca yatırımcılar da nakit ve devlet tahvili gibi risksiz varlıklardan daha düşük gelirler elde eder. Dolayısıyla hisse senetleri gibi daha riskli varlıkların getirileri de daha cazip hale gelir.

 

2024’te ABD ekonomisini şekillendirecek 9 gelişme

 

ABD dolarının hegemonyası bitecek mi?

 

Noel rallisi için beklentiler düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)