E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGündelik yatırımcılar faizden kazanıyor---

Gündelik yatırımcılar faizden kazanıyor

Gündelik yatırımcılar faizden kazanıyor
31 Temmuz 2023 - 11:37 borsagundem.com

Küresel çapta yükselen faizler bireysel yatırımcılar için fırsat haline geldi. Aynı anda hem borsaların hem de faizlerin yükselmesi küçük yatırımcının pandemi birikimlerine destek oluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel ekonomilerin politika faiz oranları yirmi yıldan fazla bir süredir en yüksek seviyede seyrediyor. Söz konusu faiz ortamı bireysel yatırımcılar için beklenmedik avantajlar yaratmaya başladı.

Tüketiciler için kredi almak 18 ay öncesine göre çok daha pahalı olsa da bireysel yatırımcılar birikimlerinin değer kazanması için çok daha fazla seçeneğe sahip oldular.

ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Amerikan hane halkları haziran ayına kadar yaptıkları yatırımlardan bir yıl öncesine göre 121 milyar dolar daha fazla kazanıyor. Söz konusu tablo mortgage kredilerindeki, kredi kartlarındaki ve diğer kredilerdeki faiz ödemelerinde görülen 151 milyar dolarlık artışın etkilerini hafifletiyor.

ABD Merkez Bankası (FED) geçtiğimiz yılın mart ayından bu yana 1980’lerden itibaren görülen en agresif faiz artışı döngüsünü devam ettiriyor. FED’in yüksek faiz politikalarını devam ettirmesindeki en önemli itici güçler arasında sağlam kalan bireysel harcamalar da bulunuyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED geçtiğimiz hafta gösterge faiz oranlarının %5,25 ile %5,5 aralığına yükselterek 22 yılın en yüksek seviyesine ulaştırdı. Amerikan merkez bankasının 2022 başındaki politika faiz oranı yüzde 0’a yakındı.

Faiz artışlarıyla birlikte üç aylık ve altı aylık ABD Hazinesi tahvil getirileri 2001’den bu yana en yüksek seviye olan %5,5 civarına itildi. Para piyasası fonları da yüzde 5’in üzerinde getiri sağladı. Mevduat sertifikalarının bir yıllık getirileri ise %5,4’lük seviyesindeydi.

Wall Street Journal’ın haberine göre 84 yaşında bir emekli olan LaRaye Rodriguez, “Ben param için çok çalıştım. Paramın da benim için çok çalışması lazım” diyor ve parasının yarısını endeks fonlarına, diğer yarısını da hazine tahvillerine yatırdığını belirtiyor.

Pandemi sürecinde gevşetilen para politikası birçok Amerikalının borç yükünün azalmasına yardımcı oldu. Düşük faizli krediler de bireylerin var olan borçlarını yeniden finanse etmelerine veya yeni krediler almalarına imkan sağladı. Ücret artışlarıyla ve korona virüs teşviklerinin devam etmesiyle ABD’de ortalama hane halklarının net serveti rekor derecede yükseldi.

WSJ haberinde varlık yöneticisi Unlimited Funds’ın Eş Kurucusu ve CEO’su Bob Elliott, “Elbette faizler yükseliyor ancak insanlar maliyetlerde gerçekten büyük bir sıfırlama yaşamadı. Birçokları yüksek faiz oranlarından yararlanan finansal varlıklara sahip” dedi.

Yatırımcılar borsalardaki yükselişlerden de faydalandı. ABD’de S&P 500 Endeksi bu yıl %19 yükseldi ve büyük teknoloji hisseleri zorlu geçen bir 2022’nin ardından yeniden yükselişe geçti. Hane halkı servetindeki yükselişin yanı sıra tarihin en sıkı işgücü piyasası da tüketici güvenini son iki yılın en yüksek seviyesine çıkardı.

Önümüzdeki günlerde, yatırımcılar piyasanın gidişatını ölçmek için Pfizer ve Advanced Micro Devices (AMD) gibi şirketlerin kurumsal bilanço raporlarını ve cuma günkü aylık istihdam verilerini izleyecekler.

Altın fiyatlarında son durum

 

Dolar ve euro haftaya nasıl başladı?

 

FED’in faiz artışı sonrası para nereye yatırılmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)