E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıGüçlü dolar, şirket kârlılıklarını ne zaman vuracak?---

Güçlü dolar, şirket kârlılıklarını ne zaman vuracak?

Güçlü dolar, şirket kârlılıklarını ne zaman vuracak?
11 Ekim 2022 - 14:54 borsagundem.com

Güçlü ABD Doları’nın şirket kârlılıklarını vurmasına kesin gözüyle bakılıyor. Peki bu ne zaman gerçekleşecek?

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Güçlü ABD Doları’nın şirket kârlılıklarını vurmasına kesin gözüyle bakılıyor. ABD merkezli yatırım bankası ve finansal hizmetler şirketi Jefferies Kurumsal Riskten Korunma ve FX Çözümleri Başkanı Joseph Lewis, Nike ve FedEx gibi büyük şirketlerin üst ve alt sıralarında hasara yol açan güçlü doların sonuçlarının muhtemelen bir süre daha hissedilmeyeceğini söyledi.

2023’ün ilk ve ikinci çeyreği

Yahoo’dan Brian Sozzi’nin haberine göre, Lewis, “Bugün gördüğümüz güçlü doların kazançlardan akması biraz zaman alacak. Beklentimiz, eğer dolar güçlü olmaya devam ederse, ki bu genellikle bir beklentidir, hasarların muhtemelen önümüzdeki yılın ilk ve ikinci çeyreğinde görüleceğine yönelik. Çünkü son zamanlarda yaşanan hareket o kadar hızlı oldu ki şirketler bunun gelir tablolarından akışını henüz göremedi” şeklinde konuştu.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD Doları, Birleşik Krallık gibi ülkelerde yaşanan yüksek enflasyon ve para birimi istikrarsızlığını ortadan kaldırmak için Fed'in agresif faiz artırımlarının körüklemesiyle aylardır ciddi bir yükseliş içinde. Fed'in enflasyonla mücadele söylemini artırmasının ardından Haziran ortasında başlayan ilerleme, hala güçlü şekilde devam ediyor.

Satışlar ve kârlar üzerinde olumsuz etki

Doların gücü, birden fazla ülkede iş yapan çok uluslu büyük şirketler için satışlar ve kârlar üzerinde negatif etkiye sahip bulunuyor. Doların zayıf olması ise özellikle büyük şirketler için bunun tam tersi bir etki yaratıyor. Dolardaki bu yükseliş, gerçek finansal performans ve yatırımcılara rehberlik etme konusunda şirketler ve piyasalar için acı verici bir nokta haline gelebiliyor.

Gıda üreticileri de darbe aldı

Nike ve FedEx gibi dev şirketlerin yanı sıra gıda üreticisi Conagra Brands ve McCormick de geçen hafta doların güçlenmesinin yaratacağı olası bir finansal darbe konusunda yatırımcılarını uyardı. Analistler de kazanç sezonunda beklentilerin aşırı hızlı bir şekilde düşmeye başlamasıyla, para birimi merkezli kötümser yorumlar duymayı bekliyor.

FactSet araştırmacıları ise yayınladıkları yeni bir notta, “Döviz kurlarındaki olumsuzluk, S&P 500 şirketleri tarafından yüzde 50’lik bir negatif etki olarak tanımlanıyor. Bu oran, şu ana kadar görülen en yüksek üçüncü orana karşılık geliyor. Bu sayı, kârlılık dönemlerinde bu faktör için son dört çeyrek ortalamasının oldukça üzerinde seyrediyor” dedi.

Şaşırtıcı değil

FactSet araştırmacıları, “Son aylarda ABD Doları’nın güçlenmesi ve genel olarak S&P 500 şirketlerinin yüzde 40 oranındaki uluslararası gelir riski göz önüne alındığında, erken dönem kârlılık bildirimi yapan ve bu durumdan negatif etkilendiğini belirten şirketlerin sayısında bir artış görülmesi şaşırtıcı olarak kabul edilmemeli” şeklinde yazdı.

Döviz kurlarının kazançlar, gelirler veya kâr marjları üzerinde olumsuz bir etki yarattığını öne süren şirketlerin bu etkileri tamamen görebilmeleri için biraz daha zamana ihtiyaç olduğunu öne süren araştırmacılar, bunun için ise kârlılık bildirimi dönemi boyunca dövizle ilgili gelişmelerin daha yakından takip edilmesi gerektiğini bildirdi.

Dolara yönelik küresel talep gücünü koruyor

 

ABD’nin borcu artıyor: Küresel ekonomide saatli bomba etkisi

 

Amerikalı şirketler için karlılık dönemi sona mı erdi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)