E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAmerikalı şirketler için karlılık dönemi sona mı erdi?---

Amerikalı şirketler için karlılık dönemi sona mı erdi?

Amerikalı şirketler için karlılık dönemi sona mı erdi?
10 Ekim 2022 - 18:23 borsagundem.com

Birkaç on yıldır neredeyse altın çağını yaşayan ABD’li şirketlerin benzini bitmiş gözüküyor. Bunda, firmaların maliyetlerini düşürerek verimlerini artırmalarını sağlayan küreselleşmenin duraksamasının büyük etkisi bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok yönden zor bir dönem geçiren ABD ekonomisinde kurumsal karlılıklar, on yıllardır süren artışı tetikleyen güçlerin tersine dönmesiyle azalmaya eğilimine giriyor. ABD’li şirketler için düşük maliyet ve yüksek verimlilik anlamına gelen küreselleşmenin yükselen jeopolitik gerilimler arasında duraklamasıyla, kurumsal karşılıklar da hızla son buluyor.

The Economist’te yayınlanan değerlendirme yazısına göre, ABD’li şirketler için karlılık zirve noktasına ulaşmış olabilir. Bu da ABD’nin birçok alanda rekabet gücünü yitirmesi anlamına gelir. Bunun ise ne gibi sonuçlar doğuracağı, uçsuz bucaksız bir tartışma alanı olarak kendini gösteriyor.

Kar hedefleri revize ediliyor

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fedex neredeyse tekerleklerini yerden hiç kaldıramadı. 1973 yılında bir gecede paketleri teslim etmeye başladıktan aylar sonra gelen ilk petrol şoku, küresel ekonomiyi sarstı ve genç lojistik firması başarısız olmaya mahkum görünüyordu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (Organisation of the Petroleum Exporting Countries – OPEC) 5 Ekim'de üretimde keskin bir kesinti duyurusu ile zaten sallantılı olan dünya ekonomisine bir kez daha şok dalgaları gönderirken akaryakıt fiyatları firmanın endişelerinden sadece biri gibi duruyor. Zayıf paket hacimleri ve sürekli yükselen maliyetler, FedEx'in Eylül ayında gelecek yılki kar hedefini revize etmesine neden olarak piyasa değerinin beşte birini silip süpürdü. Bu erime, 11 milyar dolardan fazla bir miktar anlamına geliyor.

FedEx, uzun zamandır daha geniş ölçekli bir ekonomi için öncü olarak görülüyordu. Bu itibarın hak edildiğinin bir işareti olarak Wall Street, bu hafta başlayacak olan kazanç sezonuna hazırlanırken, kurumsal devler şimdi kar artışları konusunda uyarıda bulunuyor.

Teknoloji devleri bile artık yenilmez değil

Hiçbir sanayi yaşanan gerilemeden kurtulamıyor. 6 Ekim'de İngiliz petrol devi Shell, rafineri ve kimya işlerindeki marjların düşmesini beklediğini söylüyor. Ertesi gün, Güney Koreli elektronik devi Samsung, işletme karının üç yıl içinde ilk kez düşeceği konusunda yatırımcılarını uyarıyor. Icons of America’dan benzer bildirimler geliyor. Ford, beklenen kardaki düşüşü diğer şeylerin yanı sıra otomotiv sektöründeki parça sıkıntısına bağlıyor. Nike, satılmayan spor giyim stokunu temizlemek için mücadele ediyor. Reklam verenlerin dijital pazarlama bütçelerini daraltması ve enflasyondan bıkmış tüketicilerin yeni bir akıllı telefon satın almayı ertelemesiyle, işe alımları donduran Amerika'nın teknoloji devleri bile artık yenilmez görünmüyor.

Reklam verenlerin dijital pazarlama bütçelerini daraltması ve enflasyondan bıkmış tüketicilerin yeni bir akıllı telefon satın almayı ertelemesiyle, işe alımları donduran Amerika'nın teknoloji devleri bile artık yenilmez görünmüyor.

Güçlü dolar ve ekonomik yavaşlama

Büyük Amerikan firmalarının S&P 500 endeksi için üçüncü çeyrek kar tahminleri, Haziran ayından bu yana yüzde 6,8 oranında aşağı revize edildi. Bu, son on yıldaki ortalama revizyonun iki katından daha büyük. Gerçek üç aylık raporlar gelmeye başladıkça bu oranların daha da düşmesi muhtemel görünüyor. Gelecek yıl için beklentiler ise kesinlikle düşmek zorunda gözüküyor. Yaşanan kayıpların ‘güçlü dolar’; daha büyük bir neden ise ekonomik yavaşlama olarak öne çıkıyor. Bu bir resesyona dönüşürse, muhtemelen karlılıklar daha fazla zarar görecek. Goldman Sachs’ın hesaplamalarına göre, II. Dünya Savaşı’ndan bu yana hisse başına kazançlar, resesyonlar sırasında ortalama yüzde 13 oranında düşüyor.

Firmaların maliyetlerini düşürmelerini ve daha verimli olmalarını sağlayan küreselleşme, jeopolitik gerilimler arasında duraklıyor.

Geçtiğimiz birkaç on yılda bu tür döngüsel düşüşler, şirket karları için uzun bir boğa koşusunda kısa ömürlü molalar şeklinde olma eğilimindeydi. Yapısal anlamda şirketlere güç veren güçler, karlılıkları özellikle tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı. Bu uzun ömürlü kar motorlarından bazıları ise artık sona ermiş gözüküyor. Firmaların maliyetlerini düşürmelerini ve daha verimli olmalarını sağlayan küreselleşme, jeopolitik gerilimler arasında duraklıyor. Dünya Ticaret Örgütü'nün 5 Ekim'de paylaştığı tahmine göre, küresel ticaretin gelecek yıl sadece yüzde 1 büyüyeceği öngörülüyor. Bu açıklamanın hemen ardından, tam iki gün sonra Amerika, Çin'e teknoloji ihracatı üzerindeki kısıtlamalarını daha da sıkılaştırdığını açıklıyor.

Düşük vergiler ve durağan ücretler sona eriyor

CEO'lar için daha fazla endişe verici olan ise şirket karlarının diğer önemli motorları arasında yer alan düşük faiz oranları, düşük vergiler ve durağan ücretler de tersine dönmüş gözüküyor. Yıllarca şirketlerin karlılıklarından küçük bir pay aldıktan sonra borç verenler, hükümetler ve iş gücü artık daha fazlasını talep ediyor.

Fed'den Michael Smolyansky tarafından yapılan bir araştırma, tarihsel olarak düşük faiz ve vergi oranlarının, son yirmi yılda S&P 500'de yer alan finansal firmalar dışındaki şirketlerin kar artışının üçte birine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Şimdi bu iki başlık da yükseliyor. Daha yüksek faiz oranları, şirketlerin borçlarını ödemesini daha maliyetli hale getiriyor ve bu da alt tabakada yer alan şirketlerin sahneden inmesi anlamına geliyor. Başlangıç ​​olarak bunun, değişken bir faiz oranıyla borçlanan şirketleri etkileyeceği düşünülüyor. Değişken faizli borç, S&P 500 şirketlerinin toplam borçlanmasının sadece yüzde 11'ini oluştursa da, kalan yüzde 89'luk kısmın ise er ya da geç yeniden finanse edilmesi gerekiyor ve bunun da çok daha yüksek bir maliyet gerektirdiği açık gözüküyor.

Teknoloji ve sağlık sektörleri risk altında

Finansörler nasıl daha talepkar hale geldiyse, vergiciler de daha talepkâr hale geliyor. Bütçe açığıyla finanse edilen vergi indirimlerine yönelik iştah azalırken, 2017 yılında Donald Trump tarafından yasalaştırılan ve yasal kurumsal oranı yüzde 35'ten yüzde 21'e indiren bir başka ‘Tax Cuts’ ya da ‘Jobs Act’ de artık pek olası görünmüyor. Yakın zamanda Biden hükümetince yürürlüğe konulan Enflasyonu Düşürme Yasası ise vergi öncesi geliri 1 milyar dolardan fazla olan firmaların karları üzerinde yüzde 15'lik bir asgari kurumlar vergisi oranını kapsıyor.

Bu yılın başlarında faiz-gider kesintilerinin de daha az esnek hale geldiği görülüyor. Goldman Sachs, yeni kuralların 2023 yılında S&P 500’de yer alan şirketlerin kazançlarını yüzde 1 gibi bir oranda azaltacağını ve en çok teknoloji ve sağlık sektörlerini etkileyeceğini öngörüyor. Yine de, gergin kamu maliyesi, orta vadede vergilerin artmasını olası kılıyor. Enflasyonu Düşürme Yasası’na getirilen ek ise hisse geri alımlarına yüzde 1'lik bir vergi getiriyor ve bu da, karlarını hissedarlara dağıtmaktan başka yapacak bir şeyi olmayan firmaları sıkıştırmaya yönelik siyasi iştahı gösteriyor.

Amerikan firmalarında maliyetlerin yüzde 40'ını işçilik oluşturuyor.

Emek ve sermaye arasındaki güç dengeleri değişiyor

Çalışanlar da köşeye sıkışmaktan bıkmış gözüküyor. 1970'li yıllardan beri, GSYİH'nın çalışanlara giden payı, gelişmiş ekonomilerde istikrarlı bir şekilde azalırken şirketlerin kar hanesine yazılanların payı da giderek artıyor. Bu sözde iş gücü payının, birçok şirketin GSYİH düştüğünde bile işçilere ödeme yapmaya devam ettiği pandemi sırasında yükseldiği görülüyor.

Amerikan firmalarında maliyetlerin yüzde 40'ını işçilik oluşturuyor. Ücretlerin maliyetlere gerçek katkısı ise çok daha yüksek boyutta. Sonuçta, tedarikçilerin kendi çalışanlarına da ödeme yapması ve bu maliyetlerin bir kısmını değer zincirine aktarması gerekiyor. 7 Ekim'de açıklanan Eylül ayı resmi rakamları, hararetli iş piyasasının yeterince hızlı soğumadığını ve ücretlerin hala artmakta olduğunu gösteriyor.

Amerikalı üst düzey yöneticiler, artan iş gücü maliyetleri ve zayıflayan talebin işten çıkarmalar ile birleşimine karşı koyma konusunda Avrupalı ​​meslektaşlarından daha az çekingen davranıyor. Bazıları şimdiden maaş bordrolarını azaltıyor. Yine de bunu yapmak şirketler için eskisi kadar kolay gözükmüyor. Emek ve sermaye arasındaki güç dengeleri değişiyor. 20. yüzyılın ikinci yarısını düşüşte geçiren sendika üyeliği, küçük ama önemli bir canlanma yaşıyor. Bir Gallup anketi, örgütlü emeğe halk desteğinin 1965'ten bu yana en yüksek seviyeye çıktığını gösteriyor.

ABD’nin borcu artıyor: Küresel ekonomide saatli bomba etkisi

 

Enflasyon, ABD'nin kamu finansmanı üzerinde baskı yaratacak

 

Biden'dan ekonomi açıklaması: Büyümeye geçtik

 

Küresel ekonomide sinirler yeterince gerilmedi

 

Goldman Sachs'tan ABD ekonomisi tahmini

 

ABD ekonomisi batıyor mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)11 Ekim 2022 10:12

    Günaydınlar olsun :D üretim hatları ülkesine aldı,üretim malıyetleri arttı, işsizlik azaldı ama alacak dunya devletleri kalmadı... şimdi ne olacak ? şuan olacakda şu... avrupa ve zengın devletler aynı sorunu fark edecek. rüetim hatları ucuz ulkelere götürseler asya ülkeleri :D çin vb olacak... neyse.. şuan problem geçici deselerde, ülkelerine ucuz tarım urunlerı alacaklar.. acilen Türkiye ihracatta tarım urunlerı yasaklamalı. parası değerlı bu ulkeler stoklama, ve tahıl ürünleri ülkelerine alacaklar. çunku ekonomılerı üretmediği zaman üretsede satmadıkları zaman kış aylarını iyi geçirmek için dışardan irhacata ihtiyaç duyacaklar hollanda seraları enerjıden malıyetı arttı acilen tarımda ihracat özel birim kurup ulkede planlama yapmalı... yapmazlar ben diyim :D risk göremıyorlar çunku... bişe görebildikleri yok, araştırıp okuduklarından şüphelıyım...

  • www10 Ekim 2022 18:54

    Dünya devletine doğru  Referandumlarla saptama , borçlarını ödeyemez ülkeler , enflasyonun stagflasyona yol açması, üzücü gelişmeler

  • AHMET ÖZBİR10 Ekim 2022 18:46

    EMPERYALİSTLERİN sonu göründü. Rusya tek başına USA ve AB ülkelerini darmadağın etti. Durgunluğa giren USA'yı gece gündüz KILdan kağıdını basması da kurtaramayacak ve NAKAVT olacak inşallah. "Yeni Güç Türkiye Geliyor, Sömürgecilik Çağı Bitiyor!"

  • ALİ KODUŞ10 Ekim 2022 21:39

    lale kardeş rusya da öyle süpersonik silah var ki senin istediğin üç yüz teknolojin olsun öyle bir nükller silah kullanır ki rusya her şeyi kökünden haleder.sonra hava savunma sistemleri  daha yakalıyamıyor imiş.osmanlı imparatorluğunu ruslar değil ingilizler ve içimezideki vatanına satan şerefsizler tarafından çökertilmiştir.

  • Lale10 Ekim 2022 19:38

    Rusya'nın tek başına darmadağın ettiği tek devlet Osmanlı'dir. Osmanlı'dan çaldığı toprakların bir karışıni geri almak, şimdiki Türkiye'nin rüyalarına bile giremez. Abd sadece 3 teknoloji şirketi ile Rusya'yı tokatlar