E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGözler ABD enflasyon verisinde---

Gözler ABD enflasyon verisinde

Gözler ABD enflasyon verisinde
31 Ağustos 2023 - 08:19 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Çin’de fabrika sektörü hala daralmakta, hizmetler yavaşlıyor. Çin’in imalat faaliyetinin ağustos ayında art arda beşinci ayda daraldığını ve hizmetler sektöründeki genişlemenin bir miktar ivme kaybettiğini gösterdi. Yatırımcılar da faiz oranlarının artacağı yönündeki beklentileri artırabilecek ABD verileri öncesinde temkinli davranıyor.

Wall Street, genel olarak olumsuz yönde sürpriz yapan bir dizi ABD ekonomik göstergesinin ardından yükselişteydi, bu da Fed’in sıkılaştırmaya gideceği ve gelecek yıl faiz indirimlerinin 100 baz puanın üzerine çıkabileceği yönündeki beklentileri güçlendirdi.

ABD’de özel sektör istihdamı ağustos ayında beklenenden daha az arttı; bu, sıkı kalmaya devam etse de işgücü piyasasının ivme kaybettiğinin son göstergesi.

Dün açıklanan ADP Ulusal İstihdam raporu, özel istihdamın geçen ay 177.000 iş arttığını gösterirken beklenti 195.000 artacağını yönündeydi. Temmuz ayı verileri daha önce bildirilen 324.000 yerine 371.000 iş eklendiğini gösterecek şekilde revize edildi.

Özel sektör İstihdamı aylık %52,3 oranında düşüş kaydederek işgücü piyasasındaki yumuşama işaretlerini artırırken, ikinci çeyrekte GSYH daha düşük revize edildi.

Şimdi dikkatler bugün ABD kişisel tüketim harcamaları (PCE) (Fed’in tercih ettiği enflasyon göstergesi) ve yarınki tarım dışı istihdam verileriyle ölçülen enflasyon rakamlarına çevrildi. Temmuz ayı çekirdek PCE’sinin önceki aya göre yalnızca %0,2 artış göstermesi beklenirken, tahminler yıllık çekirdek rakamların %4,1’den %4,2’ye yükseldiğini gösteriyor.

Avrupa’da enflasyon cephesinde daha az sevinç vardı. Almanya ve İspanya’da yıllık enflasyon Ağustos ayında beklentilerin aksine çok az yavaşladı ve günün ilerleyen saatlerinde Avrupa genelindeki enflasyon rakamlarına dair riskler arttı. Bu gelişme Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) Eylül ayında faiz oranlarını yeniden artırmak zorunda kalabileceği yönündeki beklentileri arttırdı. Verilerin ardından pan-Avrupa STOXX 600 endeksi düşüşle kapandı ve euro yükselişe geçti; piyasalar artık kasvetli bir Ağustos ayının son gününe hazırlanıyor. Günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak Euro bölgesi TÜFE ön verilerine odaklanılırken, beklentiler hala ECB’nin başka bir faiz artırımı olasılığı yüzde 50-50 seviyesinde seyrediyor. Enflasyonun bugün açıklanacak veriyle yıllık bazda %5,1 seviyesinde hafif bir soğumaya işaret etmesi bekleniyor.

ABD Hazine tahvil piyasası sessizdi. İki yıllık tahvil getirileri, bir gecede üç haftanın en düşük seviyesi olan %4,8360’a kısa bir süre geriledikten sonra bu sabah %4,8901 seviyesinde kaldı. On yıllık tahvil getirileri de %4,1178 seviyesinde kalarak seansı yatay kapattı.

Petrol fiyatları çoğunlukla yatay seyretti. Brent ham vadeli kontratları çok az değişiklik göstererek varil başına 85,88 usd’ye yükseldi ve ABD WTI vadeli kontratları %0,1 artışla 81,74 USD’ye yükseldi.

Bugün yurtiçinde;  ikinci çeyrek döneme ilişkin GSYH rakamları, hizmet üretici fiyatları verileri ve  Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu(PPK) özet raporu takip ederken, Yurtdışında ise; Almanya’dan perakende satışlar ve iş gücü rakamları, Euro Bölgesi’nden öncü tüketici fiyatları ve işsizlik oranı, ABD’den çekirdek PCE, kişisel gelir ve harcamalar verilerini izleyeceğiz.

ABD ekonomisi yüzde 2.1 büyüdü

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Günün önemli şirket haberleri 31/08/2023

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)