E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGoldman Sachs: Yapay zekaya yatırım yapmak için hala çok erken---

Goldman Sachs: Yapay zekaya yatırım yapmak için hala çok erken

Goldman Sachs: Yapay zekaya yatırım yapmak için hala çok erken
14 Eylül 2023 - 17:33 borsagundem.com

Dev yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zeka rallisinin balon olmadığını öne sürüyor ve teknolojinin hala emekleme aşamasında olduğunu söylüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’li yatırımcıların yüzünü güldüren yapay zeka güdümlü ralli, birçokları tarafından balon olarak nitelendiriliyor. Ancak dev yatırım bankası Goldman Sachs, bu tarafta yer almıyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Goldman Sachs yapay zekanın hala erken aşamada olduğunu düşünüyor.

Piyasa yükseliş eğiliminde

Decrypt’ten Jose Antonio Lanz'ın haberine göre, Goldman Sachs yapay zeka yatırımları için umut verici bir gelecek öngörüyor, balon teorilerini çürütüyor ve yükseliş eğiliminde olan bir piyasa öngörüyor.

Yapay zeka (AI) yalnızca teknolojide devrim yaratmakla kalmıyor, aynı zamanda finans sektöründe de tartışmalara yol açıyor. Goldman Sachs, yapay zekanın balon olmadığı konusundaki ısrarcı tutumunu sürdürüyor. Ancak hâlâ yapay zeka pazarına olan ilginin büyük oranda artmasından ve buna bağlı olarak teknoloji hisselerindeki ani yükselişten tedirgin olan pek çok analist bulunuyor. Yine de Wall Street devi, yeni bir bakış açısı sunarak yapay zeka devriminin eşiğinde olduğumuzu ve bazılarının beklediği balondan çok uzakta olduğumuzu öne sürüyor.

Yapay zeka hisselerindeki son artış, Goldman Sachs'ın şiddetle karşı çıktığı bir karşılaştırma olan 1990'ların sonundaki 'dot-com balonu'yla paralellik gösteriyor. Goldman Sachs'ın küresel sermaye baş stratejisti Peter Oppenheimer, yakın tarihli bir notta, “Bu hisse senetleri önemli ölçüde toparlanmış olsa bile, bir balonun içinde gibi görünmüyor. Hala daha fazla performansa yol açması muhtemel yeni bir teknoloji döngüsünde bir yükselişin nispeten erken aşamalarında olduğumuza inanıyoruz” diyor.

2025’te 200 milyar dolar yatırım

Temmuz ayında, dünyanın en çok kullanılan açık kaynak yapay zeka görüntü oluşturucusunun yaratıcısı Stability AI'nin CEO'su Emad Mostaque, potansiyel bir yapay zeka balonu konusunda uyarıda bulundu. Mostaque, bu balonun, kripto piyasasının meşhur oynaklığını bile aşabileceğine inandığını söylemişti. Buna rağmen Mostaque, yapay zekanın uzun vadeli potansiyelini kabul etmiş ve bankacılık da dahil olmak üzere çeşitli sektörlerdeki dönüştürücü gücüne vurgu yapmıştı.

Goldman Sachs, yapay zeka yatırımlarında dünya çapında önemli bir artış olacağını ve potansiyel olarak 2025 yılına kadar 200 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu büyüme, büyük dil modellerine dayalı yeni içerik oluşturma konusunda uzmanlaşmış bir yapay zeka dalı olan üretken yapay zekanın önemli ekonomik potansiyeline bağlanıyor. Bazı raporlar ise yapay zekanın küresel ekonomiye 4,4 trilyon dolara kadar katkı sağlayacağını öngörüyor.

Yapay zeka hisse senetleri yıl boyunca son derece iyi bir performans göstererek 2022'deki düşüşün ardından tüm S&P 500 Endeksi’nin toparlanmasını destekledi. Goldman Sachs, “Piyasaya yön veren hisse senetlerinin değerlemeleri, internet balonunun çökmesi gibi önceki dönemlerde olduğu kadar gergin değil” diyor.

Yatırım için erken mi geç mi?

Beklentiler umut verici olsa da diğer uzmanlar, yapay zeka sektörüne yatırım konusunda ölçülü bir yaklaşımı savunarak ihtiyatlı olmayı öneriyor. Peki yatırım yapmak için çok mu erken yoksa çok mu geç?

Oppenheimer, kendi araştırmanızı yaptıktan sonra karar vermenize yardımcı olmak için PEARL çerçevesi adını verdiği şeyi oluşturuyor. Oppenheimer’ın metodolojisine göre, paranızı teknolojiye yatırmaya karar verdiyseniz, portföyünüzü beş şirket grubuna ayırmak en iyi bir fikir olarak öne çıkıyor. Oppenheimer’a göre bu beş grup şu şekilde sıralanıyor: “Öncüler yani yenilikçiler, kolaylaştırıcılar yani teknolojiyi ticarileştirmeyi mümkün kılanlar, uyarlayıcılar yani yapay zeka çözümlerini uygulamak için iş modellerini değiştiren şirketler, reformcular yani pazara giren şirketler ve geriden gelenler yani modellerini değiştirmeleri gerekmeyen büyük şirketler."

Goldman Sahcs: Yapay zeka hisselerinde değerlemeler aşırı değil

 

Yapay zeka patlamasının kısa ve uzun vadede kazananları

 

Yapay zeka borsada teknoloji rallisini kaçırdı

 

Morgan Stanley: Yapay zeka güdümlü ralli güzellik yarışmasına benziyor

 

Yapay zeka, popülaritesini yitiriyor mu?

 

Jeremy Grantham: Yapay zeka mini bir balon

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)