E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGlobal piyasalarda, olmaz denilen oluyor---

Global piyasalarda, olmaz denilen oluyor

Global piyasalarda, olmaz denilen oluyor
21 Nisan 2020 - 09:25 borsagundem.com

Deniz Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, petrolde dün yaşanan gelişmelerin, düşük talep ortamı gerçeği ile birlikte vadeli piyasalardaki teslimat istememe ve pozisyon kapama durumundan kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Global piyasa fiyatlamalarında “olmaz” denilen ne varsa olmaya devam ediyor. Teori ile gerçek hayat arasındaki ayrışmanın daha önce görülmediği ölçekte örnekleri COVID-19 salgını ile birlikte yatırımcı davranışlarına yansıdıkça “anomalik fiyatlama eğilimleri” dediğimiz durum da farklı gruplar bazında
kendisini aralıklarla gösteriyor.

Yükseliş denemeleri satış fırsatı olarak kullanılmalı

Gündem, petrol fiyatları ve kontratların satın alınması için üzerine para ödenecek durumun gerçekleşmesi. Amerikan tipi ham petrol WTI’da Mayıs vade kontratın süresi 21 Nisan itibarıyla doluyor. Öncesinde zaten süregelen global talep zayıflamasının etkisiyle ciddi düşüşler gösteren fiyatlar bu kez depolama tesislerinde yer kalmaması (Cushing rakamı 60 milyona yaklaşmış durumda, ek 16 milyon varil gibi sınırlı bir alan kaldı) ve ABD’de kuyu sayılarının Cuma kapanışı itibarıyla 500’ün aşağısına gerilemesi nedeniyle fiziki teslimata olan ilgi ciddi düşük seviyelere indi ve uzlaşma fiyatı New York seansında $-37.63 düzeyinden gerçekleşti. Öte yandan Asya’da ilk işlemlere baktığımızda vadenin son günü olmasına rağmen her ne kadar baskılanmanın devam edebileceğini düşünsek de
gerek açık pozisyonların ciddi anlamda kapatılmış olması gerekse psikolojik olarak gelen talebe paralel Mayıs kontrat düzeyinin > $1 seviyesinin üzerinde yer aldığını görüyoruz. Temmuz vadeye dek $30 seviyesinin üzerinde fiyatlama söz konusu olmazken, Haziran kontratı ise $21’ın üzerinde oluşum göstermekte. 

Endekste kısa vadeli destek arayışı bitmedi

Yakın dönem içerisinde –Mart ayında- petrol fiyatlaması kaynaklı teminat tamamlama ve iflas haberlerinin yarattığı endişe bu kez genele yayılır panik satışları yaratmazken, şirket ve yatırım ürünleri bazında zorlanmaların ve-hatta iflasların gelecek birkaç hafta içerisinde gündemi meşgul edeceği ihtimalini göz ardı etmiyoruz. Ayrıca, petrol piyasasında temelde yer alan problemin talep
düşüşü kaynaklı olması nedeniyle Haziran kontratında da satış baskısının bu ölçekte gerçekleşmese de devam edebileceği kanaatindeyiz. Özetle, dün yaşanan gelişmeler, düşük talep ortamı gerçeği ile birlikte vadeli piyasalardaki teslimat istememe ve pozisyon kapama durumundan kaynaklı.

Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor

ABD hisse senedi piyasalarında enerji sektörü temsilcileri önderliğinde düşüş isteği hakim olurken, benzer durum bu sabah Asya fiyatlamalarında farklı başlıkların da gündeme gelmesi ile devam ediyor. ABD’nin istihbarata dayandırdığı habere göre Kuzey Kore liderinin sağlık durumunun kritik olduğu
bilgisi bölgede fiyatlamaları negatif anlamda baskılarken –Güney Kore önderliğinde- Başkan Trump’ın bir süreliğine salgın nedeniyle göçmen alımını durduracağı haberi de öne çıkan bir diğer unsur konumunda.

Petroldeki sert düşüş küresel piyasaları zayıflattı

21 Nisan işlemlerinde güvenli liman arayışı ve Amerikan dolarına olan talep isteği öne çıkıyor. Asya ve vadeli ABD fiyatlamalarındaki negatif eğilimin Avrupa ve yerel varlık fiyatlamalarına da sirayet etmesini bekliyoruz.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.16 değer kaybı ile tamamlarken, BİST 100 endeksi
kapanışı %0.78 yükselişle 98945 puan seviyesinden gerçekleşti. 10 yıl vadeli tahvil faizinde kapanış
hafta sonu atılan BDDK kararının da etkisiyle %12.56 olurken, 5 yıl vadeli CDS ise %3.63 gerileme ile
615 bp seviyesinden günü tamamladı.

EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançları şeklinde olurken,
Euro Stoxx 50 %0.73, FTSE 100 %0.45, DAX %0.47 de Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.96 düzeyinde performans sergiledi.

Petrol, tüm piyasalarda tedirginlik yarattı

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine değer kayıpları fiyatlamaları yönlendirdi. Petrol piyasasında WTI önderliğinde gözlenen hareketlilik hisse senedi işlemlerine de yansırken, majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar eksi yönde ve %1-3 aralığında değer kaybı ile gerçekleşti. Kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıkları Arjantin ve Peru fiyatlamaları pozitif ayrışmayı başarırken, Brezilya’da kapanış yatay-negatif gerçekleşti.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları satış baskısının korunduğunu gösteriyor. TSİ 08.28, NKY 225 %-2.04,
CSI 300 %-1.83 ve KOSPI %-1.48 düzeyinde performans sergilemekte. CNH-CNY spreadi 129 pips
seviyesinde oluşurken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 7.0752 ile yuanda değer kaybına işaret
etmekte.

Küresel piyasalara petrol şoku

BİST 100 işlemlerinde uzun vadeli eğilim açısından 83500 bölgesini dip arayışı açısından önemli
gördüğümüzü bir süredir belirtiyoruz. Yukarı yön açısından kritik gördüğümüz iki nokta olan 93200 ve
96600 seviyelerini 99200 bölgesinin bir sonraki hedef olarak belirmesi açısından yakından izliyoruz.

Üzerinde kapanış olması durumunda haftalık bazda 104000 seviyesini izleyeceğiz. Dış fiyatlama
koşullarındaki eğilim ekstra ülke ayrışmamız söz konusu olmadıkça etkili olmaya devam edecektir.

USDTRY paritesi işlemlerinde 6.87-6.80 bölgesi haftalık bazda destek, 7.04 ise direnç olarak izlenebilir. Teknik açıdan 6.60/61 bölgesinin üzerinde yer alan fiyatlamalarda lira aleyhine baskılanmanın devam edebileceğini değerlendiriyoruz. CDS gelişmeleri gün içerisinde lira
fiyatlamalarında etkili oluyor.

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda.
1.0860 civarını önemli destek seviyesi olarak görüp 1.06 potansiyeli açısından yakından izlerken,
1.0950-1.1020 bölgesi ise direnç olarak takip edilebilir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adama Simit 21 Nisan 2020 16:13

    Böyle dalgalanma anlarında Gelişmekte olan ülkelerin Borsaları çok yüksek karlı bir yatırım alanı olarak Charting halde gerek sahada gerekse finansal ekonomide ön mülakata alınarak değerlendirilebilir.