E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıGelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor---

Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor

Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor
21 Nisan 2020 - 09:15 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende, petrol fiyatlarındaki düşüşlerle, küresel risk algısının zayıf seyrettiği belirtiliyor.

ABD petrolünün fiyatı, Mayıs kontratında negatif düzeylere geldi

Dolar endeksi, tekrar 100'ün hafif üzerine çıktı

Yurt içinde $/TL güne 6,94 düzeylerinden başlıyor

Çin Merkez Bankası bir yıl vadeli temel borçlanma faizini 20 baz puan indirerek %3,85 düzeyine çekti. Beş yıllık borç verme faiz oranı da 10 baz puan düşürülerek, %4,65'e çekildi. Çin hükümeti de teşvik ödemeleri için 1 trilyon yuan (141,3 milyar $) tutarında tahvil satmayı taahhüt etti.

Yükseliş denemeleri satış fırsatı olarak kullanılmalı

Küresel piyasalarda ise petrol fiyatlarındaki volatilite devam ediyor. ABD'de piyasa işlemcilerinin ülkede petrol stok kapasitelerinin dolması nedeniyle fiziki ham petrolü teslim almaktan kaçınmaları ile WTI petrolü için Mayıs kontratında fiyat sıfırın altı seviyelere geriledi. Brent petrol fiyatında da zayıf seyir var ancak oynaklık daha az bu sabah 25,1 $/varil'de. ABD Başkanı Trump ise ülkede stratejik petrol rezervlerine 75 milyon varil petrol alacaklarını duyurdu. Diğer taraftan virüs vaka sayılarında kısmen azalma yaşanmasıyla, ABD'de bazı büyük üreticiler üretime kısmen yeniden başlama kararı aldı. Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus ise, virüs salgınında henüz en kötü durumla karşılaşılmadığını belirtti. 

Global piyasalarda, olmaz denilen oluyor

Petrol fiyatlarındaki hızlı gerileme ile ABD temel hisse senedi endeksleri, dün günlük bazda %1 ilâ %2,4 düşüş yaşadı. Bu sabah Asya hisse senedi piyasalarında da satıcılı bir seyir devam ediyor. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri %0,60'a yakın düzeylerde göreli düşük seyrini korurken, dolar endeksi de tekrar 100'ün üzerine çıktı 100,1 düzeylerinde. Yurt dışında bugün Almanya'da Nisan ayı Zew ekonomik beklenti endeksi ile ABD'de Mart ayı ikinci el konut satışları verileri takip edilecek.

Endekste kısa vadeli destek arayışı bitmedi

Yurt içinde ise Sağlık Bakanlığı, dün ülkede son 24 saatte 4 bin 674 yeni virüs tanısı konduğunu, 123 kişinin ise virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti. Toplam vaka sayısı 90 bin 980 oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasının salgının kontrolünde büyük fayda sağladığını, bir süre daha devam ettirileceğini açıkladı. Bu amaçla 23-26 Nisan tarihleri arasında, sokağa çıkma kısıtlaması planlanıyor.

Yurt içi piyasalarda ise $/TL güne 6,94 düzeylerinden başlıyor.

Gelişmekte olan ülke paraları değer kaybediyor

Tahvil piyasasında getiriler sert geriledi gösterge faiz dün 258 baz puan düşerken, günü %9,64 ile Kasım 2016'dan bu yana en düşük seviyesinden kapattı. 10 yıl vadeli tahvil getirileri 157 baz puan azaldı ve günü %12,56 ile Mart 2020'den bu yana en düşük seviyesinden tamamladı. Hazine bugün 3 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvil ihalesi gerçekleştirecek.

Petroldeki sert düşüş küresel piyasaları zayıflattı

Dolar güçlenmeye devam ediyor. ¬/$, 1,0835'lere geriledi paritenin seyrinde AB ülkelerinin ortak hareket etmesine yönelik beklentiler etkili olacak. GBP/USD 1,24'e geriledi. Yen ise değer kazanıyor USD/JPY 107,4'lerde. Gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde ise değer kayıpları hakim. Avrupa'da borsalar, İspanya borsası hariç, günü yükselişle tamamladı. Eurostoss-600 endeksi %0,7 yükseldi.

Küresel piyasalara petrol şoku

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adama Simit 21 Nisan 2020 15:14

    Gelişmiş ülkeler ne ki gelişmekte olan ülkeler ne olsun. Dünya beşten büyüktür ama sıfır da etkisiz elemandır.