E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen ülke hisseleri yılın zirvesine ulaştı mı?---

Gelişen ülke hisseleri yılın zirvesine ulaştı mı?

Gelişen ülke hisseleri yılın zirvesine ulaştı mı?
03 Şubat 2021 - 09:41 borsagundem.com

Morgan Stanley, gelişen ülke hisselerinin bu yılın zirvesine ulaşmış olabileceğini söyledi. MSCI endeksi, ocak ayında yıl sonu hedefinin üzerine çıktı

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ocak ayında rekor seviyelere yükselen gelişen ülke hisseleri, Morgan Stanley’den yapılan açıklamaya göre bu yılın zirvesine ulaşmış olabilir. MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nin daha fazla yükselmeyeceğinin düşünülmesinin 8 sebebi bulunuyor. Morgan Stanley’in Asya Gelişen Ülkeler Baş Stratejisti Jonathan Garner liderliğindeki stratejistler, 18 sayfalık bir rapor kaleme aldı. Rapora göre, MSCI ölçütü, bankanın belirlediği 1,330’luk yıl sonu hedefini aşmasının ardından, geriledi.

Gelişen ülke hisselerinin daha fazla yükselmeyeceğinin düşünülmesinin nedenleri arasında bakır fiyatlarının düşmesi, G4 ülkelerinden gelen ılımlı bilançolar, reflasyon algısının yükselmesi, Çin’de likiditenin daralması, doların istikrar kazanması, rekor bilanço revizyonları, “aşırı heyecanla” fonlara yönelim ve Kore hisselerinin görece performansı gösteriliyor. 

Stratejistler, “eğer yanılmıyorsak, performansı ileriye götürmenin anahtarı pazar, sektör ve hisse seçimi” dedi. Açıklamanın devamında, “pazar kısmında, şu an Hindistan için boğa piyasası görüyoruz. Ülkenin görünümünü iyileştiren cömert bir bütçe var” ifadelerini kullandı. Morgan Stanley’nin ayı piyasası taraftarı uyarısı, MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi’nin ocak ayında rekor bir yükseliş göstererek %10 artmasının ardından geldi.

Bloomberg’in haberine göre, yükseliş aşılama çalımalarının başlamasının ve ABD’deki teşvik paketlerinin yarattığı iyimserlik sürecinde yaşandı. Bu unsurların, ABD Merkez Bankası’nın (FED) oluşturduğu ılımlı koşullarla birleştiğinde, gelişen ülke hisselerinin 2021 yılında yüksek performans gösteresi için en mükemmel koşulları oluşturduğu düşünüldü.

Goldman Sachs, UBS ve Wells Fargo stratejistleri de, teknik göstergeler hisselerde aşırı yükseliş sinyalleri veriyor olsa da, geçtiğimiz ay yükselen olumlu sesler arasındaydı. MSCI ölçütü, 25 Ocak’ta ulaştığı zirveden %2 düşüş yaşadı ve yıl başından bu yana gösterdiği yükseliş %7’ye geriledi.

Gelişen ülke hisselerinin zirveye ulaştığının düşünülmesinin nedenleri arasında, MSCI endeksiyle güçlü bir korelasyonu bulunan bakır fiyatlarındaki düzeltme gösteriliyor. Aynı zamanda, hisse piyasalarının yükselmesinde önemli bir rol oynayan G4 ülkelerinin bilanço genişletmesi de, şimdi “önemli ölçüde geri çekilme” ihtimalini ortaya çıkarıyor. Morgan Stanley stratejistleri bunun 2022 yılı başında tek haneli büyümeye düşeceğini öngörüyor.

ABD’nin 10 yıllık enflasyon oranları ocak ayında zirveye yükselmesinin ardından düzeltme gördü. Böyelikle yakın vadede reflasyon algısı ve ekonomilerin yeniden açılmasıyla ilgili algı zirveye ulaşmış oldu. Bununla birlikte Morgan Stanley’nin Çin için kullandığı likidite göstergesi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %5’ten az yükseliş gösterdi ve gelecek aylarda negatife dönebilir. Bunun ise Çin’deki zayıf hisse performansıyla ilişkisi olduğu düşünülüyor.

Doların ise düşüşü durdu. Para birimi MCSI ölçütlerinin performanslarıyla ters orantı içinde. Aynı zamanda, 2021 ve 2022 yılı için gelişen ülke endeksinde bilanço revizyonları, geçtiğimiz yıl istikrarlı bir yükseliş gösterirken, bu yıl erken bir şekilde hız kesme sinyalleri veriyor. Gelişen ülkeler ve Asya hisse fonlarına olan talep oldukça aşırı oldu.

Gelişen ülkeler ölçütüne karşı Kore hisseleri de ocak ayında, mart ayından bu tarihe kadar gösterdiği yüksek performansın ardından zirveye ulaşmış olabilir.

Zayıf veriler borsalarda satış baskısına neden olabilir

 

Küresel piyasalarda risk iştahı artıyor

 

Hisse piyasalarının yurtdışına bağlı hareketi sürecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)