E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaGelişen piyasalar 2024’te ABD borsalarını geçebilir---

Gelişen piyasalar 2024’te ABD borsalarını geçebilir

Gelişen piyasalar 2024’te ABD borsalarını geçebilir
17 Kasım 2023 - 16:35 borsagundem.com

Gelişmekte olan piyasalar önemli bir geri dönüşe hazırlanıyor. Goldman Sachs raporuna göre doların düşüşü ve teknoloji sektörünün geri dönüşü sayesinde gelişen piyasa endeksleri 2024’de S&P 500’ü geride bırakabilir

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelişmekte olan piyasalar geçtiğimiz yıllarda bir dizi büyük engelle eş zamanlı olarak karşı karşıya geldi. Ancak Insider’da yer alan Goldman Sach araştırmasına göre, gelişen piyasalar geri dönüyor ve gelecek yıl ABD hisse senetlerinden daha iyi performans gösterebilirler.

Yükselen ABD Merkez Bankası (FED) faiz oranları, güçlü dolar ve Çin ekonomisindeki yavaş büyüme gelişmekte olan piyasalar üzerinde geçtiğimiz yıllarda üçlü bir baskı oluşturdu. Ancak MSCI Çin Endeksi bu ayın başından itibaren %6,25 yükseldi. MSCI Brezilya ve MSCI Güney Kore endeksleri de benzeri bir biçimde sırasıyla %8,01 ve %13,21’lik üstün performanslar ortaya koydu.

Söz konusu bölgelerde ekonomik büyümenin de devam etmesi bekleniyor. Goldman Sachs analistleri genel olarak MSCI Endeksi’nin 2024’te %13,8 getiri sağlayacağını öngörüyor. Analistlerin S&P 500 Endeksi için beklediği toplam getiri ise yalnızca %8,2.

Analistler çarşamba günü paylaştıkları notta, “Dezenflasyon küresel olarak olumlu bir şekilde devam ederken ve ABD (ve diğer G10 merkez bankaları) faizlerini büyük ölçüde artırırken gelişen piyasaların varlıkları için bu fırtınanın diğer tarafında ne yaşanıyor? İstikrarlı büyüme, daha düşük enflasyon ve faiz indirimi potansiyeli ile daha iyi huylu bir küresel ve makro ekonomik gelişen ülkeler görünümü” açıklamasında bulunuldu.

Bu arada DataTrek analistleri de yine çarşamba günü paylaştıkları notta bu yılın dördüncü çeyreğinin “favori S&P 500 ve kazanma şansı daha az olan (underdog) gelişen piyasalar” arasındaki rekabete sahne olacağı belirtiliyor.

Gelişen piyasaların performansını belirleyen en önemli sektör olarak teknoloji hisseleri öne çıkıyor. Örneğin dünyanın en büyük çip üreticisi konumundaki Taiwan Semiconductor Manufacturing şirketi hisseleri bu çeyrek %14 değer kazandı. Yine bir çip şirketi olan Güney Koreli Hynix’in hisseleri de %17 yükseldi.

FED’in faiz artırımlarının sona erdiğine ilişkin son beklentiler de gelişen piyasalar için iyimser bir gösterge olarak algılanıyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD ekim ayı enflasyon raporunun beklentilerin altında gelmesinin ardından küresel piyasalarda dolar düşüşe geçti. ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %4,46’ya kadar geriledi.

DataTrek açıklamasında, “Tıpkı bu çeyrekte olduğu gibi doların zayıfladığı dönemler, varlık sahiplerinin sermayelerini ABD dışına taşıyarak portföylerine daha fazla risk ekledikleri dönemlerdir” denildi.

Dikkat çeken analiz: Dolarda yeni dönem!

 

ARK Invest: Gerçek düşman enflasyon değil, deflasyon

 

FED’in bir sonraki hamlesi faiz indirimi olacak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • MERHALET KUŞUÖTMEZ17 Kasım 2023 16:47

     (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)  (6)