E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiGelir dağılımındaki eşitsizlik artıyor---

Gelir dağılımındaki eşitsizlik artıyor

Gelir dağılımındaki eşitsizlik artıyor
15 Haziran 2021 - 11:25 borsagundem.com

Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen yıl bir önceki yıla göre 1,2 puan artışla yüzde 47,5'e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a geriledi.

Türkiye'de en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, geçen yıl bir önceki yıla göre 1,2 puan artışla yüzde 47,5'e yükselirken, en düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a geriledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılına ilişkin Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması sonuçlarını açıkladı.

Hane halkı kullanılabilir gelirinin, hane halkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer hane halkı büyüklüğüne bölünmesiyle elde edilen "eşdeğer hane halkı kullanılabilir fert gelirine" göre, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik grubun toplam gelirden aldığı pay, 2020'de bir önceki seneye kıyasla 1,2 puan artarak yüzde 47,5'e çıktı.

En düşük gelire sahip yüzde 20'lik grubun aldığı pay 0,3 puan azalarak yüzde 5,9'a düştü.

Toplumun en zengin yüzde 20'sinin gelirinin en yoksul yüzde 20'sinin gelirine oranı 7,4'den 8'e yükseldi.

Gini katsayısı yükseldi

Gelir dağılımı eşitsizliği ölçütlerinden olan ve sıfıra yaklaştıkça gelir dağılımında eşitliği, 1'e yaklaştıkça gelir dağılımında bozulmayı ifade eden Gini katsayısı, 2020'de bir önceki yıla göre 0,015 puan artışla 0,410 olarak tahmin edildi.

Darboğazların yatırım fırsatı yarattığı 5 sektör

Bütçe, Mayıs ayında 13,4 milyar TL açık verdi

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir15 Haziran 2021 13:44

    Sevgili peygamberim (S.A.V)bir camiyi yıktı. Bunun sebeplerinide müslümanlara açıkladı. Şirk için camileri kullanmayalım. Dinimiz siyasete alet edilemeyecek kadar temiz ve güzeldir. Devasa camiler yapılmasının ekonomiye faydası var mı? Bu yaptıklarınızı Allah (C.C) kabul ediyormu? O riyayı ve şirki kabul etmez. Yüzlerce personel atanıyor buralara. Ben fabrika, labaratuvar açılmasını isterdim. Bu teknolojide gelecek nesili ilimle, bilimle üretimle diger dünyadaki akranları ile yarıştıracak projeler üretilmesi gerekiyor. Hoşafa ödül vermek gibi değil. İleriye yönelik akılcı projeler gerekiyor. İhtiyaç fazlası her şey israftır bana göre. Kırılmayın, kusurada bakmayın böyle düsünüyorum.

  • acacu15 Haziran 2021 12:31

    Sadece gelir dağılımı adetsizliği mi? İşsizlik, enflasyon, vergi adaletsizliği, bütçe açığı, cari açık, katma değersiz üretim, %95 kobilere dayalı üretim, büyük marka yaratamama, sermaye birikimi eksikliği...... Son 20 yılda ekonominin hangi sorunu çözüldü ki?

  • Halk15 Haziran 2021 12:50

    Haklısınız hiçbir sorun çözülmedi. Tüm altın yumurtlayan kurumlar özelleşti. Yatırımlar yap işlet devretle millete yüklendi. 20 yılda bu iktidar ülkeye hangi çağı atlattı. Kurlar artıyor. Altın artıyor. Sonra bir kurus indiği zaman tl deger kazandı yalanı söyleniyor. Hala inanan varsa ne bileyim artık. Önemli olan kurların 1 kurus bile oynamaması. Sonra düşürsen sadece algı yaparsın. Ekonomi gerceklerini degistiremezsin.

  • Yorumcu15 Haziran 2021 12:13

    Sistemi kurgulayan, adaletsiz gelir sağlayan kesim zaten. Eyt ülke ekonomisine zarar verir diyenler. Bu ekonomik uçurum bu kesime para ödediğiniz için mi oldu.Tabiki hayır. Sizin kendi çevreniz daha fazla gelir istediği için adaleti sağlayamıyorsunuz. Milli geliri eşit dağıtmıyorsunuz. Garibanın hakkını fazlasıyla bürokratlara aktarıyorsunuz. Haberler ve twitter böyle diyor.

  • Hehe15 Haziran 2021 11:53

    Esitsizlikmi adamlar aldi yurudu aya gitti bosuna aya gidiyoz demiyorlar

  • Ve15 Haziran 2021 11:53

    Eee herkes tekne mi alsin, herkes villadami yasasin, vb birileri calismali. Calisma duzenini yinetenlerde suc yok, yonetime secenlerde ve denetim et demeyenlerde soryn

  • Iyi15 Haziran 2021 11:38

    Iyi oluyor ,; ) ezan dinmez.. bayrak inmez... aferin durmak yok yola devam... bizde cennet vatanda yasayalim.... :) herkes memnun...