E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDarboğazların yatırım fırsatı yarattığı 5 sektör---

Darboğazların yatırım fırsatı yarattığı 5 sektör

Darboğazların yatırım fırsatı yarattığı 5 sektör
15 Haziran 2021 - 11:13 borsagundem.com

Son dönemde birçok ürünün arzında darboğazlar yaşandığını duyuyoruz. Yarı iletken darboğazı otomobil üreticilerinin faaliyetlerini yavaşlattı. Ancak darboğazlar yatırımcılar için fırsatlar da oluşturuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son dönemlerde darboğazlardan oldukça fazla bahsediliyor. Otomobil üreticileri, yarı iletkenlerde yaşanan darboğaz nedeniyle üretimlerini yavaşlatmak zorunda kaldı. Restoranlarda ise tavuk darboğazı yaşanıyor. İnşaat alanına ise kereste kıtlığı damga vurdu. Bazı alanlarda oluşan darboğazla geçici olurken, diğerleri daha uzun sürecek. Her iki şekilde de yatırımcılar darboğazların yaşandığı sektörlerde yatırım fırsatları bulabilir.

Yarı iletkenler

General Motors, Ford ve diğer otomobil üreticileri çip darboğazı nedeniyle üretimlerini yavaşlatmak durumunda kaldı. ABD Başkanı Joe Biden yakın zamanda konunun incelenmesi için bir başkanlık kararnamesine imza attı.

İncelenecek konular arasında ABD’nin Çin’de üretilen çiplere yönelik bağımlılığı da yer alıyor. Tayvan’da bulunan Taiwan Semiconductor Manufacturing, Bain & Co.’ya göre otomobil üretiminde kullanılan mikro denetleyici çiplerin yaklaşık %80’ini üretiyor.

İkinci el araç

Pandemi döneminde araç kiralayanların sayısı düşüş gösterdi. Bu nedenle araç kiralama sektöründen ikinci el piyasasına bir ya da iki yaşındaki araç akışı durdu. Bunun sonucunda ikinci el araç fiyatları geçtiğimiz bir buçuk yılda sert bir yükseliş gösterdi.

Forbes’un haberine göre, araç kiralama oranları düşerken, pandemi nedeniyle birçok kişi araç satın almaya yöneldi. Otomobil üreticilerinin içinde bulunduğu çip darboğazı da göz önünde bulundurulduğunda, ikinci el araç satıcı yapan şirketlerin hisselerinde, yatırımcılar için büyük fırsatlar olabilir.

Tavuk

ABD’de Ulusal Tavuk Konseyi, bundan yaklaşık bir ay önce tavuk darboğazı olmadığını açıkladı. Ancak Yum! Brands ve McDonalds tavuk ihtiyaçlarını karşılama konusunda sıkıntı içinde olduklarını ifade etti. borsagundem.com’un derlemesine göre, bu nedenle yatırımcılar borç miktarı düşük ve geliri yüksek olan tavuk üreticilerinin hisselerinde fırsatlar yakalayabilir.

Kimyasallar

Kalabalık limanlar ve ülkeler arasındaki ticaret anlaşmazlıklarıyla birlikte uluslararası ticaret pandemi döneminde darbe aldı. Şimdilerde ise boya, yalıtım malzemesi ve yapıştırıcı gibi ürünlerin tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor. Birçok kimyasal üreticisinin ise yatırımcıların tercih etmesi gerekenin oldukça üzerinde borcu var.

Ancak Almanya’nın dev kimyasal üreticisi BASF SE gibi şirketlerin borç oranları düşük ve hisseleri beklenen getirilerin yaklaşık 15 kat üzerinde işlem görüyor.

Kereste

İnşaat sektörü belirli dönemlerde kereste konusunda darboğaz oluştuğunu açıklıyor ve arzı kısıtlı olan kereste için ödedikleri yüksek bedellerden şikayet ediyor. Şimdilerde kereste hisseleri gelirlerin oldukça altında çarpanlarla işlem görüyor. Bunun nedeni ise yatırımcıların bu şirketlerin geleceğinde bir kez daha benzer bir parlak dönem yaşanmayacağını düşünüyor olması.

Borsada bekle-gör politikası

 

O seviye aşağı kırılırsa satış baskısı artabilir

 

Enflasyon beklentileri açısından önemli iki veri

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ HAYDAR TANRIKULU15 Haziran 2021 11:46

    bence kereste tullanımının yerine dünya da çöplükler plastik dağlarına dönüşmüş durumda plastik maddeler kullanılmalıdır.