E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakGayrimenkul sektörü mercek altında ---

Gayrimenkul sektörü mercek altında

Gayrimenkul sektörü mercek altında
13 Ağustos 2022 - 10:24 borsagundem.com

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarına yönelik kapsamlı bir çalışma başlatıldığını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Gayrimenkul sektöründeki olağan dışı fiyat artışlarını yakından takip ediyoruz, konuyu mercek altına aldık. Gereken neyse yapıyoruz, yapacağız" dedi.
Bakan Nebati, yaptığı yazılı açıklamada, gayrimenkul sektöründe olağan dışı fiyat artışlarına yönelik kapsamlı çalışma başlatıldığını belirtti. Nebati, fiyat artışına neden olan etkenlerin tek tek incelendiğini; mali, finansal, tapu ve emlak ilan site verilerinin incelendiğini, analiz ve değerlendirme çalışmalarının kararlılıkla yürütüldüğünü kaydetti.

Bakanlıkça açıklanan, konuya ilişkin yapılan çalışmalar ise şöyle: 
"Emlak ilan siteleri vasıtasıyla gayrimenkul sektöründe fiyat artışı ve enflasyona sebep olan etkenlerin belirleniyor. Suni fiyat artışı yaparak arz talep dengesini bozan, enflasyona sebep vererek piyasayı olumsuz etkileyen, konut satışında elde ettiği geliri doğru beyan etmeyen kişiler ve firmalar tespit ediliyor. Enflasyonist ortam yaratan ve vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen gerçek ve tüzel kişiler hakkında gerekli işlem başlatılması için ilgili kurumlara bilgiler iletiliyor. Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve ülke çapında gayrimenkul ilanı veren emlakçılara yönelik yürütülen risk analizi ile birlikte yapılan tespitler sonucu saha denetimlerine de başlanıldı. Çalışmalar neticesinde, emlak piyasasında spekülasyon yaratan, konut satışlarından elde ettiği gelirini beyan dışı bırakan veya eksik beyanda bulunan, başta tapu harcı olmak üzere vergisel yükümlülüklerini yerine getirmeyen şahıs ve firmaların tespiti de gerçekleştirildi."

Gayrimenkul piyasasının büyük sınavı

Kurum: Kira ve konut fiyatları hızla düşecek

Fiyat İstikrarı Komitesi'nde konut piyasası ele alındı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • pinokyo seni..29 Ağustos 2022 14:53

    sen ilk önce kendine sahip çıkda gerisini boş ver paldumsuz.

  • Atakan 14 Ağustos 2022 12:10

    Çok evi olandan emlak vergisi çok alınmalı yabancıya ev satışı durmalı

  • Mucise Reis : )13 Ağustos 2022 22:15

    Yahu memura ne veriyorsun ? emekliye? asgari ücretliye ? sen ne veriyorsunda Ev fiyatının kaç olup satılmasını istiyorsun ? :D  Doalr olmuş 18 tl... İthal edilen malzemeler belli,  Yazmaya gerek duymuyorum. Madem ucuz, buyur sen yap millete ev ver :D

  • hakikukukutitu14 Ağustos 2022 23:26

    anca sorun böle anlatılırdı.  anlamak istemeyene anlatamassın gösler kapalıdır yada okumuyordur.

  • Kerim14 Ağustos 2022 13:53

    Kardiş bu evlerin herşeyimi dolarla yapılıyor arsasıdamı dolarla satılıyor işçilikxdemi dolarla hesaplanıyor taşı kumu çakılı ahşabıda vergilerde dolar ile belirleniyor yemeyin bizi anladık kararınız dolar cinsinden v

  • borsacı13 Ağustos 2022 20:43

    dünyada garimenkül sektöründe en ucuz ülke türkiye abd de kira artışı.yüzde 60 avruada kira artışı yüzde 55 ruzyada kira artışı yüzde 50 türkiyede halen yüzde 25 engeli var.

  • Çakır 13 Ağustos 2022 18:59

    İlk sebep ve ilk alış satış sonrası

  • Yorum13 Ağustos 2022 18:40

    Bişey daha üç çocuk üç çucuk diyordunuz Bi kere sürekli cari açık veren bir ülkede insan popilasyonunu arttırmak fakirliği arttırır enflasyonu arttırır ekonomimizi hiç mi düşünmediniz 70 milyonduk olduk 80 milyon birde yabancıları savaştan kaçanları say 90 milyon şimdi bunlara oturacak ev iş yiyecek ekmek

  • Yorum13 Ağustos 2022 18:15

    Bi kere yatay mimari dediniz yani mimariyi dikey değilde yatay yapacaz demediniz mi bu başlı başına arsa maliyetini arttırır +ormanları tarım arazisini bitirir niye bitirir gidin bakın bundan 5 yıl önce ekilip dikilen şehir çevreleri bu 81 il dahildir hepsi inşaat oldu bu da tarımdaki enflasyonu bir yandan tetikledi yani hiç bir şeyi düşünmeden yapıyorsunuz hiç bir planlama yok sonrada gidip venezuelladan sudandan tarım arazisi bakıyorsunuz tamam bunu yap ispanya Fransa gibi ülkeler bunu yapıyor amma İspanya'daki Fransa'daki tarım arazisi altın niteliğinde taş taşın üstüne koyamazsın çifçililik dışında kullanamazsın bizdeki in tam tersi anlayacağın

  • Yorum13 Ağustos 2022 18:06

    Yabancıya ev satana pirim veren siz değil misiniz vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım yeterli diyende sizsiniz birde İstanbula satılan evlerin yarısını yabancılar almış eee ne olacaktı ev fiyatının artmaması için ne yaptınız toki in ürettiği emlak konutun ihaleye çıktığı evlerdeki fiyatlardan haberiniz var mı kaç para şimdi mercek altına alınıyormuş he he

  • kerim13 Ağustos 2022 16:00

    manipülasyon yapanlar suç örgütü oluşturanlar derhal tesbit edilip yakalanıp cezalandırılmalı

  • Gariban13 Ağustos 2022 15:57

    emlakcilarin onunu kesin oncelikle toki nin emlak konutun onunde yatiyorlar sahibinden uzerinden birbiriyle danisikli bi sekilde ev fiyatlarini bolgede ki fiyatlarin x2 uzerinde fiyatlandirip algi yaparak piyasayi surekli yukari cekiyorlar tapuda vergi odememek icin satis bedellerini dusuk gosteriyorlar millet olarak kafamiz film e iyicalisiyor kimse dusunmuyor bu vatan bizim sahip cikalim herkes imkaninca fedakarlik yapsin.

  • Gerçek nedir13 Ağustos 2022 14:49

    Fiyatlar gerçek enflasyona göre artmıştır. Tuik enflasyon rakamlarına göre tabiiki fahiş görünmektedir. Gerçekten kaçılmaz. tuik enflasyon una göre ndirgemek nasıl olCak?

  • vatandaş13 Ağustos 2022 13:14

    maliyetleri ve enflasyonu düşürmeden hiçbir şey olmaz çünkü insanlar önünü göremiyor satacağı fiyatın 2 katını istiyor çünkü yarın ne olacağını kimse kestiremiyor.

  • Ali13 Ağustos 2022 12:54

    İnşaat maliywti % 300. arttı.fakat daire fitatı o kadar artmadı..illere göre faklı fiyat var..

  • Yav he he13 Ağustos 2022 12:22

    Akaryakıta yeni zam yapıldı.

  • Öneri13 Ağustos 2022 11:52

    Kent kenarlarında doğru boş yerleri imara açıp, konutsal köy sınırlarını genişletip kent merkezlerinden köylere yerleşimi teşvik edip arsa başta olmak üzere demir çimento gibi  konut girdi maliyetlerini düşürüp ev ticareti için ikinci beşinci evini alanların ev alıp satmak amacıyla kredi çekenlerin kredi maliyetlerini yükseltip hiç evi olmamışlar hariç ticari amaçla ev tüketimi değil üretimini artıracak  üretici teşvikleri artarsa merceğe gerek kalmaz.