E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFonda zorluk çıkaran minder dışına itilecek---

Fonda zorluk çıkaran minder dışına itilecek

Fonda zorluk çıkaran minder dışına itilecek
06 Şubat 2015 - 08:23 borsagundem.com

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, TEFAS'tan caydırmak isteyenleri uyardı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vahdettin Ertaş, 9 Ocak'ta uygulamaya alınan Türkiye Elektronik Fon Dağırım Platformu'nun yıl sonuna kadar ortalama 1 milyar liralık işlem hacmine ulaşabileceğini söyledi. Habertürk'ten Sefer Yüksel'in haberine göre, yatırımcıların istedikleri fona erişimini kolaylaştıran bir fon süpermarketi olarak tanımlanan TEFAS için, 30 Haziran'a kadar gerek aracı kurumların gerekse portföy yönetim şirketlerinin yeni düzenlemelere uyum sürecini tamamlamış olacağını kaydeden Ertaş, "İki yıldır yaptığımız çalışmalarla pistte yarışacak atletleri akredite ettik, sıra siz yarışmacılarda" diye konuştu.

'HER AKŞAM BİZZAT BAKIYORUM'

TEFAS'ın sermaye piyasalarının gelişimi için çok önemli bir platform olduğunu ifade eden Ertaş, sektör yöneticilerine de aba altından sopa gösterdi. Her akşam internet sitesine girip TEFAS'a kimlerin girdiğini ve nerelerden ilginin olduğunu bizzat incelediklerini belirten Ertaş, "TEFAS'ta da bazı kurumlarda işlem var. Bazılarında hala yok. Yatırımcıya zorluk çıkaran, işlemler için caydırıcı yorumlar görüyoruz. Yarışın minderin dışında olmasını istemiyoruz. Çlaışan, kendini fit tutan minderde galip gelecek. Çalışmayan kurum minderin dışına itilecek" dedi.

ÖNCE PARA CEZASI SONRA YETKİ İPTALİ

Yatırımcıya zorluk çıkaran ve caydırıcı yorumlarda bulunan kurumların sitelerini izlediklerini bildiren Ertaş, bu kurumlara önce para cezası verileceğini, kendilerini düzeltmemeleri durumunda ise fon kurma yetkilerini kaldıracaklarını söyledi. "1 Temmuz'dan itibaren artık yeni bir sermaye piyasası ile buluşacağız" diyen Ertaş şöyle devam etti:

"Bundan sonra iş, portföy yöneticilerine, yatırım kuruluşlarımıza, borsa, Takasbank, MKK gibi tamamlayıcı kuruluşlarımıza düşüyor. 1 Temmuz sermaye piyasaları için milat olacak"

TOPLAM İŞLEM HACMİ 925 MİLYONA ULAŞTI

Takasbank Genel Müdürü Murat Ulus ise "fonların borsası" olarak tanımladığı TEFAS'ta faaliyete başladığı 9 Ocak'tan itibaren toplam 925 milyon liralık işlem olduğunu belirtti. Ulus şu an günlük ortalama 70 milyon lira civarında olan işlem hacminin yıl sonunda 1 milyar liraya ulaşabileceğini söyledi.

KOÇ: TASARRUFLAR AZ VE KISA VADELİ

Yabancı ülkelerde sektörde kuruculuk, yönetim ve dağıtıcılığın kendi içinde normal olarak oluştuğunu aktaran Türkiye Sermaye Birliği Başkanı İlhami Koç ise "Bizde de elbette bu olacaktı ama çok zaman alacaktı. TEFAS bunu hızlandıracak. Tasarruflar yetersiz ve kısa vadeli. Kısa vadeli tasarrufları uzun vadeye çekmek istiyorsak bunun en kolay yolu yatırım fonları" dedi.

HALKA ARZDA VERGİ TEŞVİKİ TAMAM

2014'ün halka arz açısından kötü bir yıl olduğunu belirten Ertaş, 2015 yılında bu durumun değişeceğini söyledi. SPK ve Maliye'nin "halka açılan şirketler vergi teşviki" getirecek düzenlemeleri tamamladığını ve yakında yürürlüğe gireceğini kaydeden Ertaş, "Belki de Maliye tarihinin en etkili teşvik uygulaması olacak" diye konuştu. Bu yıl ise şu ana kadar 8 halka arz başvurusu aldıklarını ifade eden Ertaş, ABD Merkez Bankası'nın yılın ikinci yarısında faiz artırımına başlamasıyla halka arzların artacağını dile getirdi. Ertaş, halka arz konusunda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini belirterek, halka arzlarla ilgili bir çalıştay önerdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fafa06 Şubat 2015 09:02

    TEFAS Hakkında kaç kişinin bilgisi var.Nerden alınır ,nasıl alınır, nerde saklanır ;kaç kişi biliyor?Halka mal olmadı.Galiba iyi anlatılamadı.