E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD tahvil piyasası Trump’ın rekoruna yaklaştı---

ABD tahvil piyasası Trump’ın rekoruna yaklaştı

ABD tahvil piyasası Trump’ın rekoruna yaklaştı
22 Mart 2022 - 11:34 borsagundem.com

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından kontrolden çıkan enflasyon tahvil fiyatlarını olumsuz etkiledi. Tahvil piyasası Trump’ın başkanlığından bu yana en kötü ayını geçiriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Hazinesi tahvil piyasası Donald Trump’ın 2016 yılında ABD başkanı seçilmesinden bu yana en kötü dönemini geçiriyor. Ülkedeki yüksek enflasyon ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif bir biçimde parasal teşvik politikalarından geri çekilmesine sebep oldu.

Düşen tahvil fiyatları Mart ayında 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirilerini %0,48 yükselterek %2,3’e kadar getirdi. Tahvil getirileri Mayıs 2019’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Financial Times’ın haberine göre tahvil getirilerinde Kasım 2016’dan bu yana bu denli bir verim artış hızı görülmemişti.

ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki yükseliş daha önce ABD’deki yüksek ekonomik büyüme beklentileriyle bağlantılıydı. Şimdilerde ise verim artışlarındaki tetikleyici nedenin Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesi ve petrol ve diğer önemli emtiaların arzındaki sıkışma yaşanması potansiyeli ile körüklenen enflasyon raporları olduğu gözüküyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, FED’in geçtiğimiz hafta 2018’den bu yana ilk kez gerçekleştirdiği faiz artışında mal ve hizmet fiyatlarındaki olağanüstü yükselişler etkili oldu. Yatırımcılar şimdilerde ise FED’in faiz oranlarını bu yılın aralık ayına kadar ne kadar yükselteceğini tartışıyor. Uzmanlarsa büyük oranda FED’in bu yılın başında sıfıra yakın seviyede olan politika faizini yıl sonuna kadar %2’nin üzerine çıkaracağını öngörüyor.

Regions Bank Baş Yatırım Müdürü Alan McKnight FT’deki açıklamasında, “Tahvil piyasasında FED’in ne kadar ileri gittiği ve enflasyonist eğilimin ne kadar kötü olduğu konusunda çok fazla tedirginlik var. Bu karmaşık duruma hakim olabilecekler mi?” sorusunu sordu.

Tahvil getirileri ile enflasyon beklentileri arasındaki verim farkı FED toplantısından bu yana her geçen gün yükseliyor. Ancak FT’nin haberine göre bu durum yatırımcıların FED’in para politikalarını sıkılaştırma konusundaki kararlılığından şüphe ettiği anlamına gelmiyor. Bununla birlikte söz konusu tablo, yatırımcıların bu ay enflasyonu daha yükseğe çeken bazı güçlerin FED’in kontrolü dışında olduğuna inandığını gösteriyor. Yatırımcılar özellikle de Rusya’nın Ukrayna'nın işgalinden kaynaklanan emtia fiyatlarındaki artışa değerlendiriyor.

BMO Capital Markets ABD Kur Stratejisi Başkanı Ian Lyngen, "Eğer bir gerçek varsa, o da geçen hafta FED'in güvenilirliğini artırmasıydı. Zira FED ortaya çıktı ve enflasyona yanıt vereceklerini ve önceki döngülerde olduğundan daha agresif olacaklarını açıkça belirtti" dedi.

Lyngen, "Şimdi FED’in tepki işlevinin ne olduğunu biliyoruz, fiyatlandırdık ve bu yüzden de daha önce piyasayı yönlendiren şeyin, yani enerji fiyatlarının ticaretine geri dönüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Kur artışı beklentileriyle yakın ilişkili olan ABD Hazinesi iki yıllık tahvil getirileri bu ay önemli fiyat değişimleri gerçekleştirdi. İki yıllık tahvil getirileri Mart ayında şu ana kadar 0,69 puan artarak Nisan 2004'ten bu yana en büyük aylık artışını gerçekleşti.

Söz konusu artış, FED’in bu ayki para politikası toplantısında 2018'den bu yana ilk kez faiz oranlarını yüzde 0,25 puan artıracağını ve bu yıl daha sonraki her toplantıda faizlerin yükseltilmeye devam edilmesinin beklendiğini gösteren şahin kanat bir dönüşümü yansıtıyor.

Dolarda yatay seyir

 

Borsalarda ‘kayıp on yıl’ başladı mı?

 

Altında Powell etkisi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)