E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFitch'ten gelişen piyasalara ilişkin analiz---

Fitch'ten gelişen piyasalara ilişkin analiz

Fitch'ten gelişen piyasalara ilişkin analiz
05 Şubat 2024 - 14:52 borsagundem.com

Fitch'e göre, gelişmekte olan piyasaların gelişmiş piyasalara kıyasla daha yüksek büyüme göstereceği ve Fed'in bu yıl içinde faiz indirimine gideceği beklentisi, gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını on yılın en yüksek seviyesine çıkaracak.

Fitch Ratings, "Küresel Ekonomik Görünüm" (GEO) raporunda yer alan dokuz gelişmekte olan ülkeye (EM9) odaklanarak, en büyük gelişmekte olan piyasalara net özel sermaye akışındaki eğilimleri analiz etti.

Fitch, "Gelişmekte olan piyasalara (Çin hariç) net sermaye akışlarına ilişkin toplam ölçütümüz dört akış kategorisinden oluşmaktadır Net EM9 sermaye akışları 2007 sonlarında 408 milyar USD ile zirve yapmıştır ve bu rakam EM9 GSYİH'sinin yaklaşık %5'ine denk gelmektedir. Küresel finansal krizde düştükten sonra hızla toparlanmış ve Fed'in niceliksel gevşemesinin ilk üç aşaması boyunca güçlü kalmıştır. 2010-2013 döneminde GSYH'nin ortalama %3'üne denk gelmiş ve hızlı portföy borç akışlarıyla desteklenmiştir. Portföy borç akışlarının düşmesi ve banka ve hisse senedi net akışlarının negatife dönmesiyle akışlar 2015'ten itibaren önemli ölçüde zayıfladı" dedi.

Fitch'in risk iştahının ölçüsü VIX, gelişmekte olan piyasalar ile gelişmiş piyasalar arasındaki GSYH büyüme farkı ve ABD para politikasından oluşan toplam EM9 sermaye akışlarının küresel makro itici güçleri modeli, gelişmekte olan piyasa sermaye akışlarının 2024 yılında güçlü bir şekilde toparlanarak GSYH'nin %2,2'sine ulaşacağını göstermekte.

OECD'den küresel ekonomi ve Türkiye için büyüme tahmini

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)