E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFitch kararı konuşulmaya devam ediyor---

Fitch kararı konuşulmaya devam ediyor

Fitch kararı konuşulmaya devam ediyor
03 Ağustos 2023 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Dün Fitch’in not indirimini düşürmesini savunma günüydü. Fitch Ratings’in kıdemli direktörü Richard Francis, kararın yayınlanmasından sonra yaptığı ilk yorumlarda , ajansın kararını kısmen ABD yönetiminde algılanan bozulmaya dayandırdığını ve bunun hükümetin maliye ve borç sorunlarını ele alma becerisine daha az güven verdiğini söyledi.

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Jared Bernstein’de Yellen gibi Fitch’in ABD hükümetinin kredi notunu düşürme zamanlamasının anlamsız olduğunu ve kararı tuhaf ve keyfi olarak nitelendirdi.

Dolar ABD’nin mali görünümü üzerinde şüphe uyandıran ABD’nin kredi notunun düşürülmesine omuz silkerek dört haftanın en yüksek seviyesi yakınlarına 102,56’ya çıkarken yanına  güçlü özel istihdam verilerinin desteğini de aldı. Dün ABD özel istihdam verisinin temmuz ayında beklenenden daha fazla arttığını göstermesi , ABD faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutması muhtemel olan işgücü piyasası direncinin devam ettiğine işaret ettiğinden doları destekledi. ABD Hazine tahvil getirileri de Asya piyasalarında yüksek kaldı ve 10 yıllık gösterge tahvil getirisi, çarşamba günü %4.1260 ile kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktıktan sonra %4.0977’de geriledi.

Diğer yandan sterlin, İngiltere Merkez Bankası’nın bugün  faiz oranlarını %5’ten %5,25’e yükselterek  15 yılın en yüksek seviyesine çıkaracağının beklendiği para politikası kararı öncesinde %0,02 artışla 1,2714 dolardan işlem görüyor.

Asya borsaları, Fitch’in ABD devlet tahvilinin notunu düşürerek kâr elde etmeyi tetiklemesinin ardından perşembe günü baskı altında kaldı. MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi , daha bir gün önce %2,3’lük muazzam bir düşüş yaşadıktan sonra %0,2  düştü. Japon Nikkei %1,1 düşerek Ağustos’ta şimdiye kadarki kayıplarını %2,5’e getirerek bir ay önce görülen %7,5’lik artışın bir kısmını geri verdi. Çin mavi çipleri  %0,2 yükselirken, Hong Kong’un Hang Seng endeksi yatayda seyrediyor. Çindeki yükselişin nedeni; bugün beklenenden daha iyi hizmet faaliyeti ile uzun bir PMI bültenleri dizisi başlatması oldu ki Pazartesi günkü hayal kırıklığı yaratan verilerin ardından piyasalara biraz iyi haberler verdi.

Hem S&P 500 vadeli işlemleri hem de Nasdaq vadeli işlemleri, Wall Street’te bir gecede yaşanan yoğun satış dalgasının ardından %0,2 arttı.

İngiltere Merkez Bankası’nın günün ilerleyen saatlerinde faiz oranlarını çeyrek puan artışla 15 yılın en yüksek seviyesi olan %5,25’e çıkmasını bekleniyor. Ancak risk, Haziran’daki yarım puanlık sürpriz artışın tekrarı, bu da büyük merkez bankalarının sıkılaştırmayı bitirmediğine dair iddiaları körükleyebilir. Ayrıca BoE’nin önümüzdeki aylarda daha fazla artış için gönderdiği sinyalleri de izliyor olacaklar.

İngiltere’de tüketici fiyat enflasyonu Haziran’da beklenenden fazla düşerek Mayıs’taki %8,7’den keskin bir düşüşle yıllık bazda %7,9’a geriledi. Ancak, Yediler Grubu ekonomileri arasında en yüksek olmaya devam etti. Fiyat artışının altında yatan enerji, gıda, alkol ve tütün fiyatlarını içermeyen çekirdek enflasyon ve hizmet sektöründeki fiyat artışlarının bir ölçüsü de hafifledi ancak mayıs ayında gördükleri 31 yılın en yüksek seviyelerine yakın kaldı.

BoE’nin Banka Oranının Aralık 2021’de %0,1’den mevcut %5,0’e çıkarılmasının en belirgin etkisi konut piyasasında oldu. Mortgage kredi kuruluşları Nationwide ve Halifax tarafından ölçülen ev fiyatları, borçlanma maliyetlerinin daha fazla artacağı beklentileri üzerine ipotek faiz oranlarının hızla yükseldi, Borçlanma maliyetleri yükselirken, ekonomi zorlukla büyürken ve hükümet artık korona virüs pandemisi sırasında sağladığı korumaları sağlamazken şirketlerin, özellikle küçük şirketlerin zorlandığına dair işaretler var. İngiltere ve Galler’deki şirket iflasları, 2023’ün ikinci çeyreğinde 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bununla birlikte, birçok şirket işe almaya devam ediyor ve personeli korumak ve çekmek için maaşları keskin bir şekilde artırıyor, bu da BoE’nin enflasyonla mücadelesinde büyük bir endişe. Tüketicilerin çoğu, enflasyonun gelirleri üzerindeki baskısına rağmen harcama temposunu sürdürmeyi başardı. Perakende satış hacimleri, geçen yılın Mayıs ayına göre %1,0 daha düşük olmasına rağmen, Haziran ayında mayıs ayına göre beklenmedik bir şekilde arttı.

Yurtiçinde ise; temmuzda kur, vergi ve ücret artışları kaynaklı tüketici enflasyonunun aylık %9,8 artış göstermesini ve yıllık enflasyonun %48,2 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz.

Yurtdışında ise; Euro bölgesi Haziran ÜFE,  Almanya Haziran ticaret dengesi, ABD ilk işsizlik başvuruları, 2. çeyrek üretkenlik ve işçilik maliyetleri, Haziran fabrika siparişleri ile  ABD, İtalya, Fransa, İsveç, İspanya, Fransa, Almanya, Euro Bölgesi, İngiltere temmuz hizmet PMI verilerini takip edeceğiz.  

Borsada, alıcılı başlangıç bekleniyor

 

Günün önemli şirket haberleri 03/08/2023

 

Fiyat hareketi güçlü hisseler

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HASAN HÜSEYİN KARTAL03 Ağustos 2023 09:22

    Bence bunlar iyi kararlar aslında abd ve dünya ekonomisi gösterilenin kat ve kat kötü olduğunu düşünmekteyim.