E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’in kendisi bile faizlerin geleceğini öngöremiyor---

Fed’in kendisi bile faizlerin geleceğini öngöremiyor

Fed’in kendisi bile faizlerin geleceğini öngöremiyor
15 Aralık 2023 - 15:45 borsagundem.com

Tarihsel veriler, Fed’in faiz indirimine gideceği noktasında piyasaların erken davranıyor olabileceğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasalar faiz indirimi olasılığını fiyatlamaya devam ediyor ancak tarihsel veriler Fed’in kendisinin bile gelecek bir yıl içinde faiz oranlarının nasıl seyredeceğini öngöremediğini gösteriyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihsel veriler, Fed'in bile bir yıl sonra faiz oranlarıyla ne yapacağını gerçekten tahmin edemediğini gösteriyor.

Bir yıl sonrasını bile tahmin etmede başarısız

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, finansal piyasalar, art arda ikinci gün de, dünyanın belki de en güçlü merkez bankasının faiz oranlarını 2024'ten başlayarak 22 yılın en yüksek seviyelerinden düşürmeye hazır göründüğünü özümsemeye devam ediyor. Ancak tarihsel veriler, Fed politika yapıcılarının üç aylık bir sürenin ötesinde gerçekte ne yapacakları konusunda herkes kadar karanlık bir durumda kalabileceğini gösteriyor.

Glenmede Investment Management tarafından yapılan bir analize göre, 2012-2023 yılları arasında Fed'in ‘nokta grafiği’ olarak bilinen faiz oranı projeksiyonları, nispeten kısa bir süre içinde Fed fon oranı hedefinin nerede olacağını tahmin etmede yalnızca isabetli bir yöntem olabildiğini ortaya koyuyor. Glenmede Portföy Yöneticisi Alex Atanasiu'nun yaptığı çalışmaya göre Fed'in nokta grafiğinin öngörülerinin, borçlanma maliyetlerinin bir sonraki yıl nereye varacağını ölçerken görece 'daha az doğru', iki yıl sonrasına bakıldığında ise ‘şaşırtıcı derecede yanlış' çıktığını ortaya koyuyor.

Atanasiu, Fed'in nokta grafiğinin, yetkililerin gelecek birkaç yılın her biri için yıl sonuna kadar uygun olacağını düşündükleri faiz oranları seviyesini yansıtması nedeniyle, analiz için Eylül ayını başlangıç noktası olarak kullanıyor. Sonuç, noktaların yalnızca aynı yılın Aralık ayında faiz oranlarının nerede olacağını tahmin etmede doğru olduğunu ortaya koyuyor çünkü politika yapıcıların bu kadar kısa bir süre içinde gidişatı önemli ölçüde değiştirmesi pek mümkün gözükmüyor.

Hazine getirilerinde belirgin düşüş, borsalarda yükseliş sürüyor

Fed'in şaşırtıcı derecede güvercin politika güncellemesine finansal piyasaların tepkisinin merkezinde, Perşembe günü piyasaların geri kalanının gidişatını belirlemeye devam eden Hazine getirilerindeki önemli düşüş de yer alıyor.

Hazine getirilerinde süren düşüş sonrası politikaya duyarlı 2 yıllık Hazine tahvili getirisi ve 10 yıllık Hazine tahvili getirisi sırasıyla 8 baz puan ve 10,3 baz puan düşerek neredeyse yüzde 4,4 ve yüzde 3,9'a gerileyerek Haziran-Temmuz aylarındaki seviyeleren geri döndü.

Üç büyük borsa endeksinde ise yükseliş sürüyor. Dow Jones 37.248,35'lik rekor kapanışla kapanırken, ABD Dolar Endeksi’nde ise düşüş yüzde 0,9’u buldu. Bu arada, Fed fon vadeli işlem yatırımcıları Fed'in güvercin tavrını yakaladı ve onunla birlikte hareket etti. Şu anda merkez bankasının politika faizini gelecek Aralık ayına kadar Fed'in tahminlerine paralel şekilde üç faiz indiriminden daha fazla azaltma ihtimalini yüzde 87,3 olarak fiyatlıyor.

Petrol fiyatları kötü bir sürpriz yapabilir

Glenmede'in yatırım stratejisinden sorumlu başkan yardımcısı Michael Reynolds, “Piyasaların beklediği faiz indirimi miktarı ile Fed'in bize söyledikleri arasında hala bir miktar uçurum olduğunu düşünüyoruz. Fed bizi, başka hiçbir şeyin yolumuza çıkamayacağı bir Goldilocks senaryosuna hazırlıyor. Ancak tarih, bazı şeylerin aniden ortaya çıktığını ve yol boyunca işleri aksattığını gösteriyor” diyerek temkinli davrandıklarının altını çiziyor.

ABD'nin Kovid-19 salgınının başlaması ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından tedarik zincirindeki aksaklıklar gibi son iki yıldaki çeşitli ‘bilinmeyen bilinmeyenler'e değinen Reynolds, halen devam eden en büyük riskin, petrol fiyatlarına ne olacağı olduğunu ve bunun, petrol fiyatlarının aniden yükselmesi halinde yatırımcıları ‘kötü bir sürpriz'le karşı karşıya bırakabileceğini söylüyor.

Faiz oranlarıyla ilgili belirsizlik yüksek

Reynolds, yaptığı açıklamada, “Faiz oranları için uygun seviyenin gerçekte ne olduğunu zaman gösterecek ancak piyasa ve Fed kendilerini aşıyor olabilir. Kimse faiz oranlarının nereye gideceği konusunda mükemmel bir tahminci veya hakem olamaz ve buradaki sonuç, 2024 yılında üçten az veya daha fazla faiz indirimi olabileceği yönünde. İnsanlar Fed'in sözüne inanma eğiliminde ancak çok fazla belirsizlik var” şeklinde konuşuyor.

Bloomberg'e göre, Fed'in Çarşamba günkü şaşırtıcı derecede güvercin faiz oranı görünümü, finans piyasalarına Fed'in duyuru gününde neredeyse 15 yılın en iyi çapraz varlık performansını sağladı. Fort Pitt Capital Group Yatırım Direktörü Dan Eye, “Fed Başkanı Jerome Powell'ın, son birkaç ayda gördüğümüz finansal koşullardaki gevşemeyi geri püskürtmek için pek çok fırsatı vardı ve o kesinlikle bunu yapmadı. Piyasa, son iki yılda, varlıkları 500’ün üzerinde baz puanlık sıkılaştırma ile yeniden fiyatlayarak çok fazla ve ağır işler yapmak zorunda kaldı. Bu, finans piyasasının üstesinden gelmesi gereken çok fazla iş” diyor ve ekliyor: “Şimdi piyasa yumuşak bir iniş, Fed faiz indirimleri ve enflasyonun yüzde 2'ye geri dönmesi gibi pek çok iyi sonucu fiyatlıyor.”

Avrupa FED rallisinin tadını kaçırdı

 

FED şüpheleri kaldırdı: Wall Street’te ralli zamanı

 

Fed'in sinyalleri "güvercinleşti"

 

Yumuşak iniş trendi borsada kazandırır mı?

 

Borsada tarih tekerrür edecek mi?

 

Ekonomistler enflasyon konusunda piyasalar kadar iyimser değil

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim16 Aralık 2023 10:01

    Fed de kazancina bakiyor kaca satabilirim daha cok nasil satarim musteriyi daha cok artirip malimi nasil daha yuksekten satip kazancimi artirrim derdinde

  • ggff16 Aralık 2023 00:32

    sızde spkletor olmus sunuz   fed

  • Mucise Reis : )15 Aralık 2023 17:25

    FED geceside yazdım... öngörü yapamıyor. bunun için aşırı net konuşamıyor. veriler ebakıcam diyor, verielre göre o olur bu olur diyor. yani nasıl veriler gelecek ? nasıl pıyasa şkeillenecek ? bilemıyor... o bakımdan güvercin algılandı soylemleri. bu guvercın algılanmada şu öneml bence... guvercın ama  neden ? hiç bişe göremıyor onun  için guvercın. çok net biçimde veriler ortada olsa belkide  konuşmalar güvercın algılanmayacak. belirsizlik var pıyasalar urkmesın guvercını bu

  • KENDİME YAZILAR15 Aralık 2023 18:22

    Piyasalarda gelen öncü verilere göre enflasyon, işsizlik vb. değerlere göre hareket etmek bana çok mantıklı geliyor, yoksa yaşanmamış bir günü şöyle olacak deyip ona göre faiz indirmek , artırmak bilimsel değil niyet okumak, falcılık olur.