E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFed’in enflasyon okuması hatalı mı?---

Fed’in enflasyon okuması hatalı mı?

Fed’in enflasyon okuması hatalı mı?
25 Eylül 2023 - 14:37 borsagundem.com

Uzmanlar, 2024 yılında ABD ekonomisinde bir ekonomik kriz bekliyor. Bunda Fed’in enflasyonu yanlış anlamış olmasının büyük payı bulunuyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisinde geçen yıldan bu yana beklenen resesyonun 2024 yılında yaşanacağına artık kesin gözüyle bakılıyor. Uzmanlar, bu durumun sorumlusunun Fed olduğu görüşünde.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed enflasyonu yanlış anladı. Popüler ekonomik durgunluk tahmin aracına öncülük eden Profesör Campbell Harvey, 2024'te bir ekonomik krizin ufukta belirmesinin nedeninin bu olduğunu söylüyor.

Fed enflasyonu yanlış okudu

MarketWatch’tan Mark DeChambre’ın haberine göre, Duke Üniversitesi'nden Campbell Harvey'e göre Fed, ABD enflasyonunu dizginleme hedefine ulaştı ancak faiz artırım döngüsünün tamamlandığını söylemeyi reddediyor.

Getiri eğrisi resesyon göstergesini geliştirmesiyle tanınan Duke Üniversitesi'nden finans profesörü Campbell Harvey, Fed’in enflasyon okumasının yanlış olduğunu söylüyor. Sonuç olarak ABD'nin resesyona girme olasılığı artıyor. Şimdi asıl soru, eğer merkez bankası faiz oranlarını artırmaya devam ederse, ekonomik krizin ciddiyetinin ne boyutta olacağı.

Faiz artırım döngüsü sona ermedi

Geçen yıl sıfıra yakın oranlardan faiz artırmaya başlayan Fed, enflasyonu kontrol altına alma çabasıyla faiz oranlarını 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25 ila 5,5 aralığında tuttu. Harvey, “Fed'in kullandığı enflasyon göstergesinin hiçbir anlamı yok ve piyasa koşullarından tamamen kopuk” diyor.

Boston Federal Rezerv Başkanı Susan Collins ise yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını artırmayı bitiremeyebileceğini ve faiz oranlarının muhtemelen ‘önceki tahminlerin önerdiğinden daha yüksek ve daha uzun süre yüksek kalacağı'nı söylüyor.

Fed'in enflasyon ölçümleri, artan kira fiyatlarını ve sahibi tarafından kullanılan konutları yansıtan barınma maliyetlerine ağırlık veriyor. Örneğin, barınma enflasyonu son 12 ayda yüzde 7,3 seviyesinde seyrediyor. Barınma, çekirdek TÜFE okumasının yaklaşık yüzde 40'ını temsil ediyor.

Harvey bunun bir sorun olduğunu, çünkü barınma enflasyonundaki gerilemenin manşet enflasyondaki daha düşük genel trendi gevşek bir şekilde takip ettiğini, ancak bunun bir 'gecikme'yle olduğunu ve Fed'in hedef faiz oranlarını kısıtlayıcı bir şekilde yüksek tutmaya karar vermesi halinde bu gecikmeyi gerektiği gibi muhasebeleştirmeyeceğini söylüyor.

Ayrı bir gelişmede, ekonomi muhabiri Jeff Bartash, CPI'nın aynı zamanda pandemi öncesinde veya sırasında düşük ipotek oranlarına kilitlenen ve şu anda konut için daha önce olduğundan daha az ödeyen milyonlarca Amerikalıyı da yakalayamadığını belirtiyor.

Harvey, “Fed enflasyonu benim yanlış bir anlatı olarak adlandırdığım şekilde kullanıyor” diyor. Harvey, barınma enflasyonunun yüzde 1 ya da yüzde 1,5 civarında normalleştirilmesi durumunda genel çekirdek enflasyonun yüzde 1,5 ya da yüzde 2'ye yakın ölçüleceğini söylüyor. Başka bir deyişle, bu, Fed’in yüzde 2'lik hedefinin altında ya da önemli ölçüde altında anlamına geliyor.

Çalışma Bakanlığı'na göre, barınma öncesi tüketici fiyatları Temmuz ayındaki yüzde 1’lik seviyesinden Ağustos ayında yıllık bazda yüzde 1,9 oranında arttı.

Faiz oranları ne kadar yükselirse resesyon da o kadar şiddetli olur

Duke profesörü, Fed'in 2022 yılında yüzde 9 civarında zirveye ulaşan enflasyonu kontrol altına alma hedefine ulaşması nedeniyle ABD ekonomisini resesyona sürükleme riskiyle karşı karşıya olduğunu ve faiz artırım döngüsünün ne şekilde seyredeceğini açıkça belirtmediğini söylüyor ve ekliyor: “Faiz oranları ne kadar yükselirse resesyonun şiddeti de o kadar kötü olacak” şeklinde konuşuyor.

Harvey, ters çevrilmiş getiri eğrisinin bir durgunluk göstergesi olduğu fikrine öncülük edenlerin başında geliyor. Eğrinin ters çevrilmesi, üç aylık Hazine tahvillerinin getirisinin 10 yıllık Hazine tahvili getiri oranının üzerinde arttığını gösteriyor. Uzun vadeli Hazine tahvilleri genellikle kısa vadeli ABD devlet borçlarından daha yüksek getiriye sahip oluyor ve bu ilişkinin tersine dönmesi tarihsel olarak ekonomik daralmaların habercisi anlamına geliyor.

Harvey, getiri eğrisini tersine çevirme modelinin, son 70 yıldaki durgunlukları tahmin etme konusunda, 8 üzerinden 8’le kusursuz bir geçmişe sahip olduğunu söylüyor. ABD getiri eğrilerinin yakın zamanda tersine dönmesi, ABD'de resesyonun hâlâ olası olduğunu gösteriyor.

Piyasalarda 'şahin' Fed baskısı

 

Küresel piyasalarda Fed hasarı

 

Fed yetkililerinden art arda 'sıkılaşma' mesajları

 

Enflasyon, Fed’in yüzde 2 hedefine ne zaman düşecek?

 

Piyasalarda resesyon endişesi artıyor

 

ABD sanayi hisselerindeki düşüş resesyon belirtisi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)