E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?---

Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?

Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?
23 Haziran 2023 - 11:41 borsagundem.com

ABD borsalarının performansı, Fed’in son toplantısındaki duraklama kararını pek umursamış gibi gözükmüyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarının hangi kriterlere göre şekillendiği özellikle yüksek enflasyon sorunuyla birlikte Fed’in faiz artırım kampanyasına başlamasından bu yana bir muamma olarak kalmaya devam ediyor. Fed’in son duraklama kararının da borsaların performansını pek etkilemediği görülüyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, ABD’de hisse senedi piyasalarının Fed'in faiz artırım kampanyasında duraklamaya gitme kararını çoktan emdiği görülüyor.

Altı duraklama örneği

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, Fed'in son toplantısının ardından toparlanan ABD hisse senetleri değer kaybediyor. Fed duraklamalarının ABD borsa yatırımcıları için şaşırtıcı derecede az önemi bulunuyor. Fed'in önceki 10 toplantısının her birinde faiz oranlarını artırdıktan sonra son toplantısında oranları artırmama kararına daha yakından bakmak gerekiyor. Fed'in sonraki toplantılarda, büyük olasılıkla Temmuz'daki bir sonraki toplantıda faiz oranlarını artırmaya devam edeceğine dair yaygın beklenti nedeniyle son toplantısında aldığı karar ‘duraklama’ olarak anılıyor.

Birçoğu bu tek toplantılık aranın hisse senedi piyasası için büyük önem taşıdığını iddia etse de, geçmiş Fed duraklamalarına ilişkin analiz, bu iddiaları desteklemiyor. Duraklamanın tek bir tanımı olmadığından, varılan sonuçların geçerliliğinin elbette tartışılır nitelikte olduğunu belirtmek gerekiyor. Analiz, Fed'in rotasını her toplantıda faiz artırmaktan iki toplantıda ‘bekleme’ye evrilttiği 1990 yılından bu yana tüm faiz artırım döngülerine odaklanıyor. Bu tanıma uygun geçmişte 6 duraklama olduğu görülüyor.

Bu altı duraklamanın gerçek zamanlı olarak tanımlanmasının bir yolu yok. Çünkü Fed, art arda birkaç toplantıda bunu yaptıktan sonra faiz artırmamaya karar verdiğinde, yatırımcılar faiz artırım döngüsünün sona erdiğini veya yalnızca duraklatıldığını bilemiyor. Sadece Fed bir sonraki toplantısında oranları artırmaya karar verdiğinde, olan bitenin geriye dönük olarak bir duraklama olduğundan emin olabiliyorsunuz.

Her halükarda, bu altı duraklamanın ardından borsanın nasıl performans gösterdiğine dair tutarlı bir model bulunmuyor. Bazen piyasa sonraki ay, sonraki çeyrek, sonraki altı ay veya sonraki yılda yükseliyor ve bazen de yükselmiyor. Borsanın bu dönemlerdeki ortalama getirisi de diğer dönemlerde olduğundan istatistiksel olarak farklı seyretmiyor.

Dolayısıyla, Fed ‘duraklama’larıyla bağlantılı geçmiş verileri karlı bir tahmine dönüştürmek pek mümkün gözükmüyor. Belki de bu nedenle, ABD borsası, Fed toplantısının hemen ardından güçlü bir şekilde toparlandıktan sonra, o zamandan beri aşağı yukarı eski konumuna gerilemiş durumda.

Kurumsal kazançlar üzerindeki etki

İndirimli bir nakit akışı modeline dayalı olarak, borsanın bugün Fed'in duraklaması nedeniyle, aksi durumda olacağından daha yüksek olması gerektiğin iddia edilebilir. Ne de olsa, gelecekteki kazançları ve temettüleri iskonto etmek için Fed fon oranı kullanılır. Bugün Fed fon oranı yüzde 5,25 seviyesindeyken hisse senetleri, Fed’in Haziran toplantısında oranları çeyrek puan artırarak yüzde 5,50'ye çıkarma senaryosundan daha değerli konumda bulunuyor.

Ancak Duke Üniversitesi Fuqua İşletme Okulu'nda profesör olan John Graham'a göre bu artış kurumsal kazançlar açısından gerçek bir fark yaratmak için yeterli değil. Bir röportajda Graham, faiz oranlarını yükseltmede bir aylık gecikmenin kendi başına bir şirketin gelecekteki kazançlarının ve temettülerinin iskonto edilmiş değerinde en ufak bir fark yaratmadığını söylüyor. Örneğin, yüzde 5,5 fon oranında iskonto edilen 20 yıllık kazanç ve temettülerin bugünkü değeri, bir aylık yüzde 5,25 ve 19 yıl ve 11 aylık yüzde 5,5 fon oranıyla iskonto edildiğinde olacağı değerle neredeyse ayırt edilemeyecek kadar yakın seyrediyor.

Şirketler için değişen pek bir şey yok

Peki, Fed fon oranını yüzde 5,5'e çıkarmanın bir aylık gecikmesi, bir şirketin başka türlü alacağından farklı sermaye tahsis kararları almasına neden olabilir mi? Graham, direktörü olduğu Duke/CFO Global Business Survey'e verilen yanıtlara dayanarak bunun pek olası olmadığını ekliyor.

Sözün özü, Fed’in faiz artırım kampanyasındaki duraklama kendi başına çok az önem taşıyor. Yani, finans medyasının buna olan takıntısı, kuru gürültüden ancak biraz daha fazlasına karşılık geliyor.

Piyasalarda 'şahin Fed' endişesi

 

Fed faizleri artırmakta gerçekten geç mi kaldı?

 

Boğa piyasasının anahtarı FED’de değil ekonomide

 

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

 

Borsaların performansı Fed’in zamanlamasına bağlı

 

Fed’in faiz tatili yaz tatiline dönüşebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)