E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed’den tutarlı bir duruş bekleniyor---

Fed’den tutarlı bir duruş bekleniyor

Fed’den tutarlı bir duruş bekleniyor
01 Aralık 2023 - 12:44 borsagundem.com

Fed Başkanı Jerome Powell’ın bugün yapacağı konuşmada, şahin bir tutum mu yoksa güvercin bir tutum mu sergileceği merak ediliyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de başta enflasyon olmak üzere ekonomik veriler Fed’in faiz artırım sürecinde sona geldiğine ve kısa sürede faiz indirmeye başlamasının muhtemel olduğuna işaret ediyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Fed Başkanı Powell'ın bugün Atlanta'daki Spelman College'da yapacağı konuşmada, beklentilere uygun mesajlar vermesi bekleniyor. Ancak uzmanlar, bazı değişkenlerin temkinli olmayı gerektirdiğinin altını çiziyor. Bu değişkenlerin başında Hazine getirilerinin destek seviyelerinin altına düşmesi geliyor.

Dönüş sinyali mi daha şahin bir ton mu?

Investor’s Business Daily’den Michael Larkin’in haberine göre, Fed Başkanı Jerome Powell bugün ekonomik bir tartışmaya katılmaya hazırlanıyor. Enflasyonun soğumaya devam etmesi, Hazine tahvillerinin getirilerinin düşmesi ve Fed'in son dönemdeki güvercin konuşmasıyla yatırımcılar Fed Başkanı Powell'ın bir dönüş sinyali vereceğini veya daha şahin bir ton kullanacağını duyacak.

Perşembe günü güvercinleri destekleyecek daha olumlu veriler piyasayı daha da hareketlendirdi. Manşet enflasyon geçen aya göre sabit kaldı ve yıllık bazda yüzde 3 oranında arttı. Ekonomistler, yıllık yüzde 3,1 oranında artışla geçen aya göre yüzde 0,1 oranında bir artış bekliyordu. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE, ekonomistlerin beklentileriyle uyumlu seyretti. Çekirdek enflasyon oranına gıda ve enerji fiyatları dahil edilmiyor.

Ayrıca, ilk kez işsizlik başvuruları önceki haftaki 211.000'den 218.000'e yükseldi. Beklentilerin altında olmasına rağmen devam eden başvuru sayısı önceki haftaya göre 86.000 artışla 1,93 milyona yükseldi. Bu, 27 Kasım 2021'den bu yana en yüksek seviyeye karşılık geliyori. Bu ölçümlerin her ikisi de faiz oranı güvercinleri için olumlu çünkü hem fiyatların hem de iş gücü piyasasının soğuduğunu gösteriyor.

Hazine getirileri düştü, Fed hala faiz artırabilir

Hazine getirileri belirgin baskı altında. 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Çarşamba günü yüzde 4,27 ile Eylül ortasından bu yana en düşük seviyesine geriledi ve bu hafta şimdiye kadarki büyük kayıplarına devam etti. Perşembe öğleden sonra ise hafif bir yükselişle yüzde 4,33'e yükseldi. Ek olarak, Cboe 10 Yıllık Hazine Bonosu Getiri Endeksi de şu anda önemli bir teknik seviye olan 50 günlük hareketli ortalamanın yaklaşık yüzde 7 oranında altında işlem görüyor.

Bunun tersine, S&P 500 Endeksi ve Nasdaq ralliyi sürdürüyor. S&P 500 Endeksi bu yıl şu ana kadar yüzde 19'dan fazla artış gösterdi. S&P Global Ratings bu hafta yaptığı tahminde Powell ve meslektaşlarının faizlere ilişkin mevcut düşünceyi çürütmesini beklediğini belirtiyor.

S&P Global Ratings’ten yapılan açıklamada, “Fed'in faiz artırımını tamamladığı konusunda henüz ikna olmadık. Beklenenden daha sıkı mali koşullar, Fed'in politika faizini 1 Kasım'da yüzde 5,25 - 5,50 aralığında sabit tutmasına neden oldu. O zamandan bu yana, mali koşullar bir miktar rahatladı ancak başka bir faiz artırımı ihtimali hala var” denildi.

S&P Global'in görüşünü etkileyen birkaç faktör bulunuyor. Birincisi, Hazine gelecek aylarda borç ihracının daha kısa vadeye doğru daha fazla ağırlıklanacağını duyurdu. Ayrıca piyasaların daha fazla faiz artırımının tamamen rafa kalkmış olduğunu varsayma konusunda aşırı istekli olabileceği de düşünülüyor. Ayrıca TÜFE raporunun ardından gelecek yılın bahar ortasına kadar ilk faiz indirimine ilişkin tahminler de ileri çekilmiş durumda.

Bu nedenle S&P Global, faiz indirimlerinin 2024 ortalarında başlamasından önce muhtemelen Aralık ayında 25 baz puanlık bir faiz artırımı daha yapılacağını düşünüyor.

Fed Başkanı Powell’dan beklenti

Ancak B. Riley Finansal Piyasa Analisti Art Hogan, faiz oranlarının daha yüksek seviyelere çıkmaması gerektiğini gösteren çok fazla gösterge olduğunu söylüyor. Hogan, “Fed'in 13 Aralık'taki toplantıda faiz artırımına gitmesi fikrinden vazgeçiyorum. Bu görüşün üç itici gücü; enflasyonun düşmesi, ekonomik verilerin yumuşaması ve son Fed konuşmacılarının fikir birliğinin 'ne kadar yüksek’ten ‘ne kadar uzun’a evrilmesi” diyor ve ekliyor: “Fed’in 13 Aralık toplantısına ilişkin faiz konsensüsü, başka bir faiz artırımı ihtimalinin yüzde 5'ten az olduğunu gösteriyor. Kesinlikle bu döngü için faiz artırımının bittiğini düşünüyoruz.”

Yine de Hogan, Fed Başkanı Powell'ın Cuma günü Atlanta'daki Spelman College'da yapacağı konuşma sırasında, haftanın daha güvercin yorumlarından bazılarını geride bırakarak iğneyi batırmaya çalışabileceğine inanıyor. Hogan, “Başkan Powell'ın Cuma günü ‘şu anda faiz indirimini düşünmüyoruz bile’ yorumunu tekrarlayarak Fed'in bu hafta başındaki güvercin konuşmalarından geri adım atacağını düşünüyoruz. Bu, FOMC'nin Aralık ayında tekrar faiz artırmasından çok daha muhtemel görünüyor” diyor.

CFRA Baş Yatırım Stratejisti Stovall da Powell'ın faiz indirimleri konusunda bazı meslektaşlarına göre daha muhafazakar bir duruş sergilemesini bekliyor.

Daha şahin değil ama tutarlı

Stovall, “Daha şahin değil, istikrarlı şekilde şahin. Fed bize verilere bağımlı olduklarını ve piyasanın faizleri çok erken düşürme isteklerine boyun eğmeyeceklerini hatırlatmak istiyor. Verilerin onlara faiz indiriminin ne zaman olacağını söylemesini bekleyecekler” diyor.

Ayrıca Stovall, Fed Başkanı Powell liderliğindeki merkez bankasının 2024'te faiz indirimine gideceğine ancak ‘enflasyonun közlerinin tamamen sönmesini' sağlamak için muhtemelen üçüncü çeyreğe kadar bekleyeceğine inanıyor ve ekliyor: “Fed'in bu döngüde faiz artırmayı bitirdiğini düşünüyoruz. Bu da 10 yıllık getiri üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafifletti. 10 yıllık tahvil getirisinin, uzun vadeli yükselişine devam etmeden önce yüzde 4'lük düşük bölgede 200 günlük hareketli ortalamaya meydan okuduğunu görüyoruz.”

Fed yetkilisinden faiz mesajı: Faizler çok iyi yerde

 

Mike Novogratz: Fed’in faiz indirimi Bitcoin, altın ve gümüşe yarayacak

 

Gözler Powell'a çevrildi

 

S&P Global: Düşen tahvil getirileri faiz artırımına kapı aralayabilir

 

Resesyon olsun ya da olmasın FED faiz indirecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)