E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFED’den şahin beklentiler doları güçlendiriyor---

FED’den şahin beklentiler doları güçlendiriyor

FED’den şahin beklentiler doları güçlendiriyor
23 Aralık 2022 - 08:14 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor.


ABD haftalık işsizlik başvuruları verilerinin hala sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesi ve sürpriz şekilde beklentilerin üstünde açıklanan %2,9’dan %3,2’ye revize edilen ABD üçüncü çeyrek GSYH rakamının, FED’i enflasyonu dizginlemek için şahin duruşunu sürdürmek zorunda kalacağına 2023'te daha fazla para politikası sıkılaştırmasının gerekli olacağına ilişkin korkuları yeniden canlandırmasıyla doları güçlendirdiği bir güne başlıyoruz.

Dün, S&P 500 ve Dow sırasıyla %1,5 ve %1,1 kaybederken, yarı iletken hisseleri ve faiz oranına duyarlı teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ı %2,2 düşüşte kapatmıştı.

Bu sabah ise; MSCI'nin Japonya dışındaki en geniş Asya- Pasifik hisse endeksi %0.69 gerileme kaydetti. Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %1,01 düşerken, Japon Nikkei %1 düşüşle açıldı.
Çin hisse senetleri de düşüşle açılırken, Pekin'in virüsü kontrol altına almak için katı sıfır-COVID politikasını terk etmesinin ardından Çin enfeksiyonlardaki artışla boğuşurken, Hong Kong borsası da durgunluk endişeleriyle düştü.

Bu sabah açıklanan veriler, Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonunun Kasım ayında %3,7 ile 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterirken, Son enflasyon rakamlarının, merkez bankasının büyük teşvik paketini gelecek yıl daha da geri çekeceğine dair piyasa beklentilerini canlı tutması muhtemel görülüyor.

Doların diğer altı para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi % 0,057 düşüşle 104,32 seviyesinde , Euro, zayıf Euro bölgesi büyümesi, Ukrayna savaşı ve Fed'in şahin politika yolunun bir kombinasyonu nedeniyle son zamanlarda geniş baskı altında olan tek para birimi ile %0.16 artışla 1.061 $'dan işlem görmekte.

Verilerin ABD ekonomisinin daha önce bildirilenden daha hızlı büyüdüğünü göstermesinin ardından hazine tahvil getirileri karıştı ve getiri eğrisi tersine çevirme derinleşti.

Bu arada petrol fiyatları, Rusya'nın Aralık ayında Baltık bölgesinden yaptığı ham petrol ihracatının düşeceği beklentileriyle yükseldi ve ABD genelinde yaklaşan bir Kuzey Kutbu fırtınasının bu tatil sezonunda nakliye yakıtı talebindeki büyümeyi söndürebileceğine dair endişeleri dengeledi. ABD ham petrolü %1,14 artışla varil başına 78,37 dolara, Brent ise %1,04 artışla 81,82 dolardan işlem görüyor. Diğer taraftan ise; bazı kaynaklar; Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinin beklentileri karşılaması halinde gelecek yıl döviz piyasasında yuan almaya başlayacağını belirterek, Batı finansına olan bağımlılığını azaltmak için tasarlanmış, hızlanan bir dolarsızlaştırma hareketinde yeni bir cephe açacağını söylediler.
Spot altının onsu %0,1 artışla 1.793,64 dolara yükseldi.

Gündeme baktığımızda Yurt içinde yabancı ziyaretçi sayıları , yurt dışında ise ABD’de kişisel gelir ve harcamalar, PCE verilerine odaklanacağız.

Petrol fiyatlarında artış

 

Asya borsaları negatif seyirde

 

En fazla açığa satış yapılan hisseler 22/12/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)