E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFED yapay zekâ rallisine karşı---

FED yapay zekâ rallisine karşı

FED yapay zekâ rallisine karşı
20 Haziran 2023 - 17:18 borsagundem.com

Küresel yatırımcılar FED’in faiz artışı tehditlerine rağmen yapay zekâ rallisini destekliyor. Bazı borsa uzmanlarıysa FED’in yıl içerisinde yeni bir faiz artışı gerçekleştirebileceğine inanmıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Teknoloji hisseleri son dönemde güçlü bir yükseliş yakaladı. Yatırımcılarsa son rallinin dot-com balonuna benzer nihai bir çöküşün mü yoksa daha sürdürülebilir bir rallinin mi başlangıcı olduğu konusunda hemfikir değil.

Yapay zekâ teknolojilerindeki son gelişmelerin ardından gelen ralli bu yıl bazı teknoloji hisselerini rekorlara taşıdı. Ralli ancak çeyrek sonuna doğru diğer sektörlere genişleyebildi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nasdaq Bileşik Endeksi geçtiğimiz hafta itibariyle Mart 2019’dan bu yana en uzun yükseliş serisini gerçekleştirdi. Bireysel yatırımcılar teknoloji odaklı hisse senetlerini almak için birbiriyle yarıştı.

Wall Street Journal’ın haberinde yer alan Vanda Research verileri, geçen hafta bireysel yatırımcıların diğer hisse senetlerine yatırdıklarından daha fazla parayı Tesla’ya akıttığını gösterdi. Habere göre opsiyon işlemleri de patlama yaptı. Trade Alert verileri cuma günü itibariyle en popüler boğa piyasası bahislerinin Tesla, Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD), Apple ve Meta Platforms’a yönelik olduğunu gösteriyor.

Rallinin yürüyebileceğine inanan yatırımcılar ve analistler, yazılım geliştiricilerinin, çip üreticilerinin ve yapay zekâya para yatıran diğer şirketlerin, önümüzdeki yıllarda toplumu dönüştürebilecek bir teknolojinin ön saflarında yer alma potansiyeline sahip olduğunu söylüyor.

WSJ haberinde Wedbush Menkul Kıymetler Hisse Senedi Araştırmaları Kıdemli Analisti Dan Ives rallinin 1999’daki dot-com balonuna benzerliğini reddediyor. Söz konusu dönemde internetin yaygınlaşmasıyla birlikte birçok şirket internetle ilişkisi sebebiyle ani yükselişler yaşamış 2000’li yılların başlarında ise balonun patlamasıyla iflas etmişti.

Diğer yatırımcılarsa yapay zekâ rallisine daha şüpheci yaklaşıyor. Söz konusu yatırımcılar geçmişte de balon piyasası döngülerinin yaşandığını ve buralardan elde edilen tecrübeyle belirli bir endüstriye hakim olacak şirketi önceden seçmenin ne kadar zor olduğunu öğrendiklerini belirtiyor.

Philadelphia merkezli servet yönetimi firması Glenmede’in Araştırma ve Yatırım Stratejileri Başkanı Jason Pride, “Kariyerimde henüz ilk rallideki heyecan ve umutlardan daha fazla uzun vadeli beklentiler içeren teknoloji döngüsüyle karşılaşmadım” diyor.

Para yöneticileri bu hafta ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell’ın çarşamba ve perşembe günü ABD Kongresi’ne vereceği ifadeye kilitlendi. Son konut satış rakamları ve sanayi sektörü verileri sonrasında Powell ilk kez piyasalara yeni bir öngörü sağlayacak.

ABD ekonomisi şimdiye kadar beklenenden daha sağlam olduğunu kanıtladı. Enflasyon, geçen yıl ulaşılan on yılın en yüksek seviyelerinden geri çekilmesine rağmen yüksek kaldı. Tüm ekonomik faktörlerin birleşimi FED’i 2023'ün sonundan önce faiz oranlarını en az iki kez daha artırabileceğinin sinyalini vermeye itti.

WSJ haberine göre bu mesaj geçen yıl verilmiş olsaydı yatırımcılar muhtemelen korkuya kapılırdı. Zira para yöneticileri 2022 yılında borsalarda görülen büyük satış dalgasından doları FED’in agresif faiz artışlarını suçluyor. Söz konusu satışlar sırasında dev teknoloji hisseleri trilyonlarca dolar değer kaybetmişti. Faiz oranlarının hızla yükselmesiyle para yöneticileri ABD Hazinesi gibi görece daha güvenli varlıklardan yüksek getiri elde edebiliyor. Bu da hisse senetlerinin ve özellikle de pahalı teknoloji hisselerinin daha az cazip görünmesine yol açıyor.

2023’e gelindiğinde ise birçok yatırımcı artık FED’i teknoloji rallisi karşısında bir tehdit olarak görmüyor. Nasdaq Bileşik Endeksi yıl boyunca %31 yükseldi ve %15 artan S&P 500 Endeksi’ni geride bıraktı.

WSJ haberine göre yatırımcıların bu tercihinin ardında yatan nedense piyasaların FED’in faiz artışı ihtimaline şüpheyle yaklaşması.

Hirtle Callagan’ın Yatırım Birimi Başkan Yardımcısı Brad Conger, “Piyasa temel olarak FED’e ‘Biz sana inanmıyoruz’ diyor” ifadelerine yer verdi. Borsa uzmanı ABD hisse senetlerinin geçen FED toplantısından bir gün sonra ralli yaptığını ve Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq’ın 2022’den bu yana en yüksek seviyelerinde kapandığını hatırlattı.

Ives de FED’in faiz artışı dalgasını bitirdiğine inanan yatırımcılar arasında: "FED’in iki kez daha faiz artırması karşısında NBA'de oynama şansımın daha yüksek olduğunu hissediyorum ve iyi bir basketbol oyuncusu değilim."

Morgan Stanley'nin Küresel Yatırım Birimi Model Portföy İnşası Başkanı Mike Loewengart, teoride, faiz artırımlarını bitirmeye yakın olan FED’in teknoloji şirketlerine fayda sağlaması gerektiğini söyledi. Loewengart bu tür şirketlerin genellikle hızlı bir büyüme elde etmek için cazip oranlarda büyük miktarlarda borç almaya eğilimli olduğunu hatırlattı.

Borsa uzmanı, “Faizler düşerse büyüme odaklı isimler için koşullar hafiflemeye başlar” dedi.

Bu argümanlar için en büyük tehdit FED’in düşünce tarzını yanlış değerlendirme ihtimalleridir. Enflasyon, merkez bankasının kabul edebileceği seviyeye yeterince hızlı bir şekilde düşmeyebilir. Böyle bir durumda FED daha fazla faiz artışı yapabilir ve potansiyel olarak hisse senedi rallisini frenleyebilir.

Loewengart yapay zekâ yükselişinin ‘sektörü ve pazarı yönlendirmede çok gerçek bir faktör’ olduğunu söyledi. Ancak borsa uzmanı, “Teknolojik inovasyonun her zaman dayanıklı işletmelere veya dayanıklı borsa kazançlarına dönüşmeyeceğini anlamak önemlidir” diyor.

ABD borsaları karışık seyirle açıldı

 

Rallinin itici gücü Fed likiditesi mi?

 

Boğa piyasası mı balon mu?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)