E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed, piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı---

Fed, piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

Fed, piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı
16 Mart 2022 - 20:51 borsagundem.com

Fed, politika faizini 25 baz puan artırarak yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed), 2018’den bu yana ilk kez faiz artırımına giderek politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının artırılması kararının 1'e karşı 8 oyla alındığı, St. Louis Fed Başkanı James Bullard'ın 50 baz puan artırılması yönünde oy kullandığı aktarıldı.

İki gün süren FOMC Toplantısı'nın ardından Fed'den yapılan açıklamada, ekonomik faaliyet ve istihdam göstergelerinin güçlü gelmeye devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, istihdam kazanımlarının son aylarda güçlendiği ve işsizlik oranının önemli ölçüde azaldığına işaret edilerek "Enflasyon, salgınla ilgili arz ve talep dengesizlikleri, yüksek enerji fiyatları ve geniş fiyat baskılarını yansıtarak yüksek kalmaya devam ediyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

"Ukrayna etkisi oldukça belirsiz"

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın insani ve ekonomik zorluklara neden olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "ABD ekonomisi üzerindeki etkileri oldukça belirsiz ancak yakın vadede işgal ve ilgili olayların enflasyon üzerinde ek yukarı yönlü baskı yaratması ve ekonomik faaliyet üzerinde baskı oluşturması muhtemel" ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, bankanın bilançosundaki tahvil ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerini gelecek toplantıda azaltmaya başlayacağı aktarıldı.

Para politikasının uygun duruşu değerlendirilirken ekonomik görünüme yönelik gelen bilgilerin etkilerinin izlenmeye devam edileceği vurgulanan açıklamada, hedeflere ulaşılmasını engelleyebilecek risklerin ortaya çıkması durumunda para politikası duruşunun uygun şekilde ayarlanmaya hazır olunacağı ifade edildi.

Açıklamada, Komitenin değerlendirmelerinde halk sağlığı, iş gücü piyasası koşulları, enflasyon baskıları ve beklentileri ile finansal ve uluslararası gelişmelere ilişkin okumalar da dahil olmak üzere çok çeşitli bilgilerin dikkate alınacağı belirtildi.

Bu yıl 6 faiz artırımı daha öngörülüyor

Ekonomiye ilişkin tahminlerini de açıklayan Fed, enflasyon tahminlerini yükseltirken, bu yıl faiz oranının 6 kez daha artırılmasını öngördü.

Fed'in tahminlerine göre, fonlama oranına ilişkin medyan beklenti 2022 için yüzde 0,9'dan yüzde 1,9'a, 2023 için yüzde 1,6'dan yüzde 2,8'e ve 2024 için yüzde 2,1'den yüzde 2,8'e yükseltildi. Uzun dönem ortalama faiz beklentisi ise yüzde 2,5'te yüzde 2,4'e çekildi

Böylece Fed'in tahminleri, bu yıl yapılacak 6 FOMC toplantısının her birinde faiz artırımına işaret etti.

Büyüme beklentisi yüzde 2,8'e düştü

ABD ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini, yüzde 4'ten yüzde 2,8'e düşürülürken ülke ekonomisinin 2023'e ilişkin büyüme tahmini yüzde 2,2 ve 2024'e ilişkin büyüme tahmini yüzde 2 olarak korundu. ABD ekonomisi için uzun vadeli büyüme beklentisi ise yüzde 1,8 olarak belirlendi.

Enflasyon tahmini yükseldi

Bu yıla ilişkin enflasyon tahmini ise yüzde 2,6'dan yüzde 4,3'e yükseldi. Enflasyon tahminleri 2023 için yüzde 2,3'den yüzde 2,7'ye ve 2024 için yüzde 2,1'den yüzde 2,3'e çıkarıldı.

İşsizlik oranına ilişkin tahminler ise bu yıl ve gelecek yıl için yüzde 3,5'te bırakılırken 2024 için yüzde 3,5'ten yüzde 3,6'ye yükseltildi.

Fed kararı sonrası piyasalarda ilk fiyatlamalar

Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımı önceden fiyatlandığı için piyasalarda önemli bir değişiklik yaşanmadı. 

ABD 10 yıllık faiz: %2,20

Dolar endeksi: 98,9

Euro/Dolar: 1,0963

Dolar/TL: 14,67

Powell: Fed gerek görürse faiz artışında hızlı hareket edecek

 

FED'in yeni rotasının sonuçları belirsiz

 

FED kontrolsüz enflasyonu nasıl dizginleyecek?

 

Avrupa borsaları günü artıda tamamladı

 

ABD'de ithalat ve ihracat fiyat endeksleri arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali 16 Mart 2022 21:51

    Faiz sebep enflasyon sonuç diye faizi 3 puan indirip enflasyonu 2 ayda yüzde 200 artırana sorsaydınız.

  • Türkoğlutúrk17 Mart 2022 07:30

    İngiltere arttırdı,ABD arttırdı,biz indirdik.sonucunu gördük.ama anlamayanlar var.inadina veriyorlar,inadına anlamıyorlar.beyin kullanmayı unutmuşlar.

  • Ferhat16 Mart 2022 23:41

    Aynı cevap sana da....Madem öyle neden 0.25 artırdılar. Ellerini korkak alıştırdılar. Şöyle enflasyonun bir kaç puan üstünde artırsalardı ya. Mesela faiz %10 olsun. Bilmeden ahkam kesiyorsun. Bunlar ele verir talkını, kendi yutar salkımı. Sana faiz artır der. Ama kendisi gıdım gıdım artırır. O da yasak savma kabilinden.

  • Mucise Reis ;)16 Mart 2022 21:49

    FED ekonomist değil, Enflasyon var ve ABD de diyor ki," Faiz artışı yapacağız,  Enflasyon düşecek... KÖR CAHİL FED. FAİZ NEDEN, ENFLASYON SONUÇ.... FED faiz arttırıyor, enflasyon düşsün diye :D acilen nebati bey ABD ye gidip ekonomi dersi vermeli... :D

  • Türkoğlutúrk17 Mart 2022 07:32

    Doların hızlı değer kazanmasını istemediğin için cart diye arttırmiyor.ama beyin çalışmayınca ,boşver koyuna laf anlatmaktan kolaydır deveye hendek atlatmak

  • Mucise Reis ;)17 Mart 2022 00:41

    Faiz 10 olsa millet ekmek kuyruğuna girse, süt alamasa mazot alamasa ABD de Biden görevden istifa eder. O dediklerim 3 sınıf gelişmemiş ülkelerde olur. Adamlar saatlik ücretleri 19 usd yaptı. Haftada 40 saat çalış 19 usd 1 satte. sonraki her saatin  1,5 kat mesayi. yani saatlik 28 usd. Bu asgari ücret. sen git dil yok kalifi deilsin iş buldun çalışırsın.. ABD ücretleri arttırdı ki millet ezilmesin evine  istediğini alsın. otomobil bin usd :D  adamalr fantazi peşinde değil. adım adım ilerliyor. 

  • Ferhat16 Mart 2022 23:40

    Madem öyle neden 0.25 artırdılar. Ellerini korkak alıştırdılar. Şöyle enflasyonun bir kaç puan üstünde artırsalardı ya. Mesela faiz %10 olsun. Bilmeden ahkam kesiyorsun. Bunlar ele verir talkını, kendi yutar salkımı. Sana faiz artır der. Ama kendisi gıdım gıdım artırır. O da yasak savma kabilinden.

  • Mucise Reis ;)16 Mart 2022 21:47

    Süper özet :Rusya piyasası ciddi kararlarımızı etkiliyor. Gelecek de şok kararlar verebiliriz tabi. Bizler verilere bakıyoruz verilere göre 25 baz puan faiz çok uygun (işsizlik, büyüme, iş sahası, hane halkı geliri, geçim durumu, global usd değeri vb. istikrarlıyız) . gelen veriler tek tek incelenecek. istediğimiz verilerde iyileşme olmasını bekliyoruz. Enflasyon var ama benim anladığım, - hane halkı enflasyon atışlarından gelir olarak etkilenmeyecek !!! ücret zamları desteği enflasyonun üzerinde hane halkı geliri olacak. onu kasdetti sanırım. Enflasyon olsa da önemsiz şuan için. savaş durumu var rusya malum. buradan gelecek enerji vb savaş durumları ile ilgili veriler bozulabilir, böyle bir durumda ne gerekiyorsa o adımı açık açık atarız. Etki tepki meselesi diyor, her adım beklensin öyle bir durumda deniliyor. Enflasyon problemi var, diğer veriler şıkır şıkır istediğimiz gibi. faiz kararı bilanço varlık daraltılması  hedef