E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFed ile piyasalar arasındaki belirsizlik törpüleniyor---

Fed ile piyasalar arasındaki belirsizlik törpüleniyor

Fed ile piyasalar arasındaki belirsizlik törpüleniyor
15 Ocak 2024 - 09:21 borsagundem.com

Dinamik Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende piyasalar mercek altına alınıyor

Haftanın küresel piyasalar açısından en önemli veri gündemi Perşembe günü açıklanan ABD enflasyonu oldu. 2002 Haziran’da %9.1 ile son yılların zirvesini gören tüketici enflasyonu 2023 yılını %3.4 seviyesinde tamamlamış oldu. Kasım’da %3.1 seviyesindeki enflasyonun %3.2’ye yükselmesi bekleniyordu. Çekirdek enflasyon ise beklendiği gibi hafif düşüş gösterdi ancak düşüş piyasa beklentisinin altında gerçekleşti. Aralık’ta %4.0’ten %3.8’e düşmesi beklenen çekirdek enflasyon ise %3.9 olarak gerçekleşti. Enerji ve gıdadaki artışların yanı sıra barınma enflasyonunun da artış göstermesi beklenenden yüksek gelen enflasyonun arkasındaki ana neden oldu. Verinin ardından %4.0’ün üzerine çıkan ABD 10 yıllık faizleri haftayı %3.94 seviyesine geri dönerek kapattı. Piyasa etkisi normalleşse de Fed’den indirim beklentilerini ötelemesi açısından veri oldukça önem taşıyor. Tüfe sonrası Mart ayında faiz indirim beklentileri %60’lara kadar düşerken Cuma açıklanan üfenin beklentiler dahilinde gerçekleşmesiyle Mart ayında faiz indirimleri %80’lere kadar yükseldi.

ABD endeksleri, haftanın son işlem gününü yataya yakın karma seyirle tamamladı. ABD vadelileri ise %0,10 civarı pozitif seyrine devam ediyor.

Avrupa endeksleri, işlem gününü %1’e varan yükselişle tamamladı. Gün içerisinde endüstriyel mal ve hizmetler %1,7 artışla sektörel kazanımlara öncülük ederken, medya sektörüde %1,7 artış gösterdi.

Asya endeksleri, günü Nikkei endeksi haricinde yataya yakın negatif tarafta tamamladı. Nikkei endeksi ise %1,50 artarak 35.577,11 puana ulaştı. Bölge endeksleri gün içi işlemlerinde ise Kospi endeksi haricinde %1’e varan yükselişle işlemlerine devam ediyor. Çin Merkez Bankası vadesi gelen orta vadeli politika kredilerini çevirirken piyasaya sağladığı likiditeyi arttırdı ancak orta vadeli politika faizini %2,50’de sabit bıraktı.

BIST 100 endeksi, Cuma günü önceki kapanışa göre %1,15 yükselişle 7.986.47 puandan tamamlarken haftalık bazda ise %4,7’lik bir artış kaydetti. Önceki kapanışa göre mali endeks %1,31, hizmetler endeksi %1,19, teknoloji endeksi %0,09 ve sanayi endeksi %0,88 değer kazandı. Endekste 7.900 seviyesinin kalıcı olarak aşılması halinde 8.000 ve 8.100 dirençlerine doğru yükselişleri takip edebiliriz. Moody’s Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu B3 olarak teyit etti, görünümü negatif’ten durağan’a çevirdi. Görünüm revizyonunda para politikasındaki değişimin etkili olduğu belirtilirken kredi notunu etkileyebilecek faktörler olarak mevcut para politikası duruşunun yaklaşan yerel seçimler sonrasında da sürdürülmesi ile büyümenin yavaşlaması, enflasyonun düşmesi ve makroekonomik dengesizlerin azalmasına ilişkin kanıtlar görülmesi sıralandı.

Haftanın küresel büyüme görünümü açısından takip edeceğimiz verileri Çarşamba sabaha karşı 5:00’te açıklanacak olan Çin GSYH büyümesi ve bugün 13:00’te açıklanacak olan Euro Bölgesi sanayi üretimi olacak. Öte yandan, Salı günü 10:00’da açıklanacak Almanya nihai tüketici fiyatları enflasyonunun Aralık ayında enflasyonun bazı etkisi kaynaklı olarak %3.2’den %3.7’ye yükselmesi bekleniyor. Bugün ise Euro Bölgesi sanayi üretimini takip ederken içeride ise Aralık ayı bütçe dengesi gündemimizde olacak.

BİST100 endeksinin alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz.

2024 haritasının ipuçları bu hafta

 

Endeksten hızlı yükselenler (15/01/2024)

 

Bakır fiyatlarında temkinli seyir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)