E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED hatasının bedelini ağır ödüyor---

FED hatasının bedelini ağır ödüyor

FED hatasının bedelini ağır ödüyor
08 Nisan 2022 - 17:52 borsagundem.com

FED’in geçtiğimiz yıl uyguladığı hatalı enflasyon politikası gelecekte tüm finansal varlıklara zarar verebilir. Borsa uzmanı Jim Bianco geçici enflasyon söyleminin bugün FED’i tarihi bir sınavla baş başa bıraktığını belirtiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ünlü borsa araştırmacı Jim Bianco ABD Merkez Bankası’nın (FED) kontrolden çıkan enflasyonu düşürmek için uygulanan politikalarının Wall Street’te büyük çaplı kayıplara sebep olabileceğini söyledi.

Bianco Research’ün Başkanı Twitter üzernden yaptığı açıklamasında, “Önünde sonunda bu geri dönecek ve tüm finansal varlıklara zarar verecek” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı geçtiğimiz sene yükselen enflasyon riskleri nedeniyle hisse senetlerine ilişkin ayı piyasası görüşlerini benimsemişti. Bianco pandemi sürecinde uyguladığı kolay para politikalarını sonlandırmak ve faiz oranlarını artırmak için çok geç kaldığı gerekçesiyle FED’i suçladı.

Bianco, “Geçen yıl enflasyonun kontrol altında olduğu ve yükselişlerin geçici olacağı çağrısı, muhtemelen ABD Merkez Bankası tarihindeki en kötü tahminlerden biridir. Şimdiyse bu ultra agresif politikaya sıkışıp kaldılar. Çünkü bir yıl önce oranları çok yavaş bir hızda yükseltmeye başlamadılar” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı FED’in enflasyona yetişmeye çalışırken ödeyeceği büyük maliyetlerden endişe ediyor. Bianco FED yöneticilerine ilişkin, “Sert bir iniş yapmak istemiyorlar. Ancak yapmak istedikleri şey, fiyatları dizginlemek. Daha düşük enflasyon istiyorlar ve daha düşük enflasyon elde edene kadar faiz oranlarını yükseltecekler. Bunu nasıl yapacaklar? Talebi yavaşlatacaklar” dedi. 

Bianco’ya göre FED’in elinde kalan tek çözüm yolu faiz oranlarını hızlı bir şekilde artırmak ve zengin insanların harcama yapmamasını sağlamak. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Cuma günü %2,7 seviyesinde üç yılın rekorunu kıran 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil fiyatlarından anlaşılacağı üzere tahvil piyasası halihazırda FED’in cüretkar hamlelerini değerlendiriyor.

Borsa uzmanı, “Tahvil piyasası durumu anlıyor. Oluşan kayıp muazzam. Bu sadece bizim kariyerimizin en kötü tahvil piyasası değil aynı zamanda hayatımız boyunca göreceklerimizin en kötüsü olabilir” dedi.

Önümüzdeki iki yıl içinde enflasyonun devam etme olasılığını %75 olarak gören Bianco, 3 -4 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek bir sonraki para politikası toplantısında 50 baz puanlık bir artış bekliyor.

Bianco, “FED, temelde faiz oranlarını çok fazla yükseltene ve bir şeyleri kırana kadar 50 baz puan artıracak. Sonra da işleri bitecek. Ancak 25 baz puana geri dönmeyeceklerdir. Eğer borsalar yukarı gitmek isterse belki de 50 baz puan yerine 75 baz puanı konuşmak isterler” açıklamasında bulundu.

Borsa uzmanı, FED’in risklerin yüksek olduğunun farkında olduğunu iddia ediyor.

Bianco, “Şu anda çok çekingen davranarak hatayı diğer yönde yaratmak istemiyorlar. Bu şu anda bir ihtimal değil. Kırılan bir piyasa yaratmak istemiyorlar. Bir resesyon yaratmak istemiyorlar. Ancak bu yoldan gittiğinizde ve enflasyonu dizginlemeye çalışmak konusunda bu kadar kararlı olduğunuzda, bir hata yaratma olasılığınız çok yüksektir “görüşlerine yer verdi.

Enerji hisselerinde yükselişi destekleyecek 3 sebep

 

Küresel borsalar Irak Savaşı’nı mı taklit ediyor?

 

Piyasalar Fed'in şahin tutumunu atlatıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fed08 Nisan 2022 20:26

    Şuan kimse FED e bakmıyor ki. Herkes savaşın kendi ülkesinde yarattığı çalkantılar ile mücadeleye odaklanmış durumda. Bu durumu duzeltmenin yollarını arıyor. Ama hatalı davranış yaparsa FED, bunu yine kendi ülkesinde etkisi daha çok olacaktır bence