E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiFED bilanço küçültmeye geri döndü---

FED bilanço küçültmeye geri döndü

FED bilanço küçültmeye geri döndü
27 Nisan 2023 - 11:12 borsagundem.com

Mart ayındaki banka kriziyle sekteye uğrayan FED’in bilanço küçültme stratejisi yeniden hız kazandı. Uzmanlar bu gelişmenin borsalar üzerinde hem iyi hem de kötü yansımaları olabileceği konusunda uyarıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Merkez Bankası (FED) mart ayındaki yerel bankalar krizi nedeniyle kısa bir süre ara verdiği bütçe kısıtlaması politikalarına geri döndü. Söz konusu politika FED’in finansal sistemden para çekmesi anlamına geliyor ve bunun küresel hisse senetlerine hep pozitif hem de negatif yansıyacak etkileri olabilir.

Barrons’un yazarı Jacob Sonenshine durumun daha net anlaşılabilmesi için FED’in piyasa dolaşan para miktarını nasıl kontrol ettiğine dikkat çekti. Kovid-19 pandemisi sürecinde görülen kısıtlamalar döneminde olduğu gibi FED ekonomik büyümeyi desteklemek istediğinde mortgage destekli tahvil veya ABD Hazinesi tahvilleri gibi menkul kıymetler varlıklarını satın alarak etkin bir şekilde para basabiliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre parasal genişleme politikası olarak da adlandırılan bu süreçte tahvilleri satan tarafların sağladığı nakit sayesinde finansal sisteme daha fazla para akıtılabiliyor. FED’in alımları sonucu tahvil faizleri yükseliyor ve tahvillerin getirileri, diğer bir deyişle tahvil faizleri düşüyor. Bu dinamikler hane halklarında ve işletmelerde kredi kullanımını artırıyor ve ekonomideki harcama potansiyelini yükseltiyor.

Tüm bu gelişmeler FED likiditeyi daralttığında veya bilançosunu küçülttüğünde de tam tersi yönde işliyor. FED’in yeni tahvil alımları gerçekleştirmemesi aktif bir şekilde finansal sistemden nakit çekmesi anlamına geliyor. Mart ayındaki banka iflaslarından önce ABD Merkez Bankası halihazırda aylardır bilançosunu küçültüyordu. FED’in bu müdahalesi politika faizlerin artırılarak yükselen enflasyonla mücadele edilmesiyle paralel giden bir yaklaşımdı.

Barrons haberinde FED’in bilançosuna rakamlar üzerinden dikkat çekildi. Habere göre 2022’nin başında Amerikan merkez bankasının bilançosundaki varlıklar 9 trilyon dolarlık bir zirveye ulaşmıştı. Ancak bu rakam bilanço düşüşlerinin sekteye uğradığı mart ayında neredeyse 8,3 trilyon dolara kadar düştü. Yerel bankaların kurtarma planı sonucu bu mevduatlar geçen ay 8,7 trilyon doların üzerine çıktı. Ancak FED tekrar varlıklarını azaltma görevine geri döndü. Bankanın bilanço varlıkları bu hafta sonu itibariyle 8,6 trilyon dolara geriledi.

FED’in bilanço daraltma stratejisine geri dönmesindeki en önemli etken ABD’deki bankacılık sisteminin genel durumunun istikrara kavuştuğu düşüncesi. Zira First Republic Bank’in hisse fiyatlarındaki son düşüşler dışarıda bırakıldığında bankaların genel olarak FED’den gelecek ekstra likiditiye ihtiyaç duymadığı görülüyor. Bu da ekonomi için iyi bir haber. Yani bankaların kredi verme kapasiteleri daha düşük olsa bile bunun bir finansal kriz dönüşme ihtimali oldukça düşük.

Bankacılık krizinin atlatılması hisse senetleri piyasaları için de olumlu. Bankacılık krizi kaynaklı krizin pik noktasına ulaştığı mart ayı başlarından bu yana ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yaklaşık %6’lık bir yükseliş gösterdi.

Diğer taraftansa FED’in uyguladığı bu sıkı para politikası stratejisi talebin düşürülmesi hedefini taşıyor. FED’in faiz artışlarını duraklatması ihtimali elbette piyasalar için olumlu bir gelişme olarak görülebilir. Ancak FED aynı zamanda olgunlaşan menkul kıymetler varlıklarının yerine yeni varlıklar satın almıyor ve tahvil faizlerini yükselterek fiyatlarını da düşürüyor.

Piyasa çevreleri ABD enflasyonundaki düşüşleri de göz önüne alarak FED’in bu yıl politika faizlerini düşüreceği beklentisini paylaşıyor. Ancak bu tür bir hamle gerçekleşirse bu zayıflayan bir ABD ekonomisini toparlamak amacı taşıyacak ve bu da şirket bilançoları için kötü haber anlamına geliyor.

Barrons haberinde bankacılık krizinin istikrara kavuşmuş gibi görünmesine rağmen artçılarının hissedilmeye devam edildiği uyarısı yapıldı.

Varlık yönetim devi Hazine kağıtlarına yatırımını artırdı

 

ABD'de borç limitinin 31,4 trilyon dolar artırılmasına onay

 

Avrupa borsaları neden Wall Street’in gerisinde?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)