E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj---

Fed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj

Fed Başkanı Powell’dan 5 kritik mesaj
15 Haziran 2023 - 11:39 borsagundem.com

Fed kararını açıkladı ve faizleri sabit tuttu. Uzmanlar, Powell’ın toplantısının amacının piyasaların faiz indirimi senaryosunu düşünmesini engellemek olduğu görüşünde.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Piyasaların beklediği faiz kararı açıklandı. Fed, beklendiği üzere faizleri sabit tutsa da, Fed Başkanı Powell’ın sözleri, piyasaların umutlarını tüketmeye yetti.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, faiz kararının ardından basın toplantısında soruları yanıtlayan Fed Başkanı Jerome Powell, piyasaların yıl içinde gelmesi olası faiz beklentisini suya düşürdü. Peki Powell’ın mesajları ne gibi çıkarımlar içeriyordu?

Faiz oranlarını biraz daha artırmak ihtimal dahilinde

MarketWatch’tan Greg Robb’un haberine göre, Fed politika faizini değiştirmedi ancak bu yıl 50 baz puan ek faiz artırımı öngörerek ekonomistleri şaşırttı. Bu, Fed'in gösterge faiz oranını yüzde 5,5 - 5,75 aralığına çıkaracağı anlamına geliyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, faiz oranlarını sabit tutma kararının, geçen yaz ve sonbahardaki agresif artışların ardından politika hamlelerini yavaşlatma sürecinin bir devamı olduğunu söyledi. Powell ayrıca neredeyse tüm Fed yetkililerinin bu yıl faiz oranlarını biraz daha artırmanın uygun olacağını düşündüklerini vurguladı.

Dow Jones başlangıçta, seans devam ederken toparlanmadan önce iki zam daha yapıldığı haberleriyle düştü ve 2 yıllık Hazine tahvili yüzde 4,748 ile üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Fed, finans piyasalarının faiz indirimlerini düşünmeye başlamasını gerçekten istemedi

Fed’in bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutmak istediği netleştiğinde, piyasalara faiz yürüyüşü döngüsünün sona erdiği sinyalini vermekten kaçınmanın zor olacağı biliniyordu. Regions Financial baş ekonomisti Richard Moody, “Powell’ın ana hedefi piyasaların bu toplantıda faizleri artırmamalarını ‘yanlış’ yorumlamamalarıydı” dedi. Gerçekten de Başkan Powell, bunu başarmak için, çoğu Fed yetkilisinin daha fazlasının yapılması gerektiğini düşündüğünü ve enflasyondan memnun olmadıklarını aktardı.

Moody, bunun bir ‘çene kemiği egzersizi' olduğunu söylüyor. MFR Inc. baş ekonomisti Josh Shapiro da bu kararın herkesin beklediği şahin duruş olduğunu ve 50 baz puanlık artışın da ‘şahinlere rüşvet' anlamına geldiğini belirtiyor.

‘İki zam daha’ mı?

Pek çok ekonomist, iki 25 baz puanlık ek artışın kesin bir karar olduğunu düşünmediklerini söylüyor. Capital Alpha Partners'ın mali politikayı analiz eden genel müdürü Ian Katz, Powell'ın Temmuz ayında gerçekleştireceği bir sonraki Fed toplantısının ‘canlı’ bir toplantı olacağını ve bunun da Fed'in o gün faiz oranlarını kolaylıkla artırabileceğini söylemenin şifrelerini taşıdığını söylüyor. Katz, faiz artışına dair netliğin, Temmuz’dan sonra ise azalacağını belirtiyor.

Capital Economics Kuzey Amerika baş ekonomisti Paul Ashworth ise, “Daha zayıf ekonomik faaliyet ve istihdamın, çekirdek enflasyonun ılımanlaştığına dair daha cesaret verici işaretlerle birlikte, nihayetinde Fed'i Eylül ayında son bir zam yapılmasına gerek olmadığına ikna edeceğini düşünüyoruz” şeklinde konuşuyor.

Oxford Economics'in baş ABD ekonomisti Ryan Sweet de Fed'in faiz artırımına devam edeceğinden şüphe duyduğunu ifade ediyor. Sweet paylaştığı notta, “Temel tahminimiz, Fed'in yılın geri kalanında beklemede kalması yönünde” diyor.

Moody, “Powell, enflasyonun düşmesi için koşulların oluşmaya başladığını belirterek bu durumun ilerlemenin daha hızlı gerçekleşme olasılığını yüksek tuttuğunu ve belki de faiz artırımlarından birini veya ikisini birden almayabileceklerini söylüyor” diyor.

Kademeli artış fikrini çürüttü

Powell, Fed'in her toplantıda 25 baz puanlık sıkılaştırmaya gideceğine dair beklentileri çürütmek için elinden geleni yaptı ve artış hızının yetkililer arasında tartışılmadığını söyledi.

Bank Policy Institute baş ekonomisti ve eski bir Fed çalışanı olan Bill Nelson, Powell’ın kademeli bir hıza şiddetle karşı çıktığı görüşünde. Toplantıdan önce Nelson, kademeli bir hıza ilişkin piyasa beklentileri oluşturmanın 'enflasyonun eğrinin gerisinde kalırken yerleşik hale gelmesine izin veren bir formül’ olduğunu söyledi.

İzlenecek gösterge ‘çekirdek enflasyon’ mesajı

Powell, ileriye dönük en önemli göstergenin, favori enflasyon göstergesi olan kişisel tüketim harcamaları endeksinin temel ölçüleri olacağını açıkça belirtti. Wilmington Trust'ın baş ekonomisti Luke Tilley, “Powell’ın yeni mesajı, ‘faiz artırımlarını son vermek ve kısıtlayıcı bir oran seviyesine ulaşmak için çekirdek enflasyonda gerçekten iyileşme görmemiz gerekiyor’ şeklindeydi” diyor. Mayıs ayı çekirdek enflasyon verileri 28 Haziran Cuma günü açıklanacak.

Powell, ticari gayrimenkul sektöründen kaynaklanan bankacılık sistemindeki stresi küçümsüyor

Powell, ticari gayrimenkul kredilerinden bankaların zarar edeceğini söylüyor. Ancak, kredilerin büyük bir kısmının daha küçük bankalarda olduğunu ve 'iyi dağıtıldığını' ekliyor. Powell, “İyi dağıtıldığı ölçüde, sistem kayıpları kabul edebilir” diyor ve ekliyor: “Aniden vuracak ve sistemik risk yaratacak bir şeyin aksine, bir süre ortalıkta olacak bir şey gibi gözüküyor” diyor.

Shapiro ise, daha fazla faiz artırımının zayıf bilançolar ve mevduattan kaçan bankalar için sorunları daha da kötüleştireceğini ifade ediyor. Bu nedenle Powell'ın şahin mesajını 'biraz şüpheyle’ karşıladığının altını çiziyor ve ekliyor: “Bir kaya ile sert bir yer arasındalar ve en iyisini umuyorlar. Harika bir strateji değil.”

Fed şahin durdu

 

Küresel piyasalar Fed sonrası temkinli

 

Fed, tahvil fiyatlaması doğru dedi

 

Fed piyasaların beklediği faiz kararını açıkladı

 

Faizlerde duraklama 'son durak' anlamına mı geliyor?

 

Faizde duraklama ralli habercisi mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kaportacı salim usta sanayiden15 Haziran 2023 12:34

    ne kadar zorlandı .kaata yazacan eflasyon dişecek alt tarafı .bişzim tuik bunlara eğitim vermeli hatta dünya matematiğini bilem değiştirecek şeklde buldukları hesapalama sistemini yüzlerce milyar dolar asatabi,lirler hauhauhauhauhauh