E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaizler 2026’ya kadar düşmeyebilir---

Faizler 2026’ya kadar düşmeyebilir

Faizler 2026’ya kadar düşmeyebilir
04 Temmuz 2023 - 12:27 borsagundem.com

Son Fed raporu, faizlerin 2026 yılına kadar düşmeyebileceği ihtimaline vurgu yapıyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yayınlanan Fed raporu, faizlerin 2026 yılına kadar düşmeyebileceği ihtimalinin altını çiziyor. Bu durum, borsalardaki ralliye bel bağlayan yatırımcıları karamsarlığa itiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, yeni Fed raporu, faiz indirimleri 2026 yılına kadar gelmeyebileceğinden, ABD hisse senetlerinin kaba bir uyanış içinde olabileceğini gösteriyor.

Faizler beklenenden daha uzun süre yüksek kalabilir

MarketWatch’tan Joseph Adinolfi’nin haberine göre, Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Slok, “Bu rapordaki ana mesaj, enflasyonu yüzde 2'ye düşürmek için faiz oranlarının şu anda piyasaların fiyatladığından daha uzun süre yüksek kalması gerektiği” diyor.

Fed ekonomistlerinden oluşan ekibin yayınladığı rapor, piyasalar için rahatsız edici bir mesaj içeriyor: "Faiz oranları, yatırımcıların tahmin ettiğinden çok daha uzun süre yüzde 5'in üzerinde kalabilir. Bu süre, 2026 yılını bulabilir.”

Kansas City Fed’den iki ekonomist olan Johannes Matschke ve Sai Sattiraju tarafından yayınlanan makalenin vardığı sonuç, Apollo Global Management Baş Ekonomisti Torsten Slok'un dikkatini çekiyor. Slok, “Bu belgedeki ana mesaj, enflasyonu yüzde 2'ye düşürmek için faiz oranlarının şu anda piyasaların fiyatladığından daha uzun süre daha yüksek kalması gerektiği” diyor. Raporun yazarları, bu korkunç tahmine ek olarak, Mart 2022'den bu yana Fed'in faiz oranlarını yüzde 5'ten fazla artırmasına rağmen ABD ekonomisinin neden büyümeye devam ettiğine dair de bir açıklama sunuyor.

Ekonomistler, Fed'in geçen yıl belki de 1980’li yıllardan bu yana yürüttüğü en hızlı ve agresif politika sıkılaştırmasına rağmen, hızla artan enflasyonun ABD ekonomisindeki denge faiz oranlarını daha da hızlı yükselttiğini söylüyor. Ekonomistler, bu nedenle sıkılaştırma politikasının 2023'ün ilk çeyreğine kadar kısıtlayıcı bölgeye girmediğinin altını çiziyor.

Borsa rallisi sallantıda olabilir

En son tahminlere göre ABD GSYİH’nın yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 2 oranında genişlemesi, ekonomik büyümenin hızının hala çok güçlü olduğunu gösteriyor. Bu durumun, Fed’in faiz oranlarını üç yıldan fazla bir süre mevcut seviyelerde tutmasını gerektirebileceği düşünülüyor. Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan PCE endeksinin ise ABD Merkez Bankası’nın yüzde 2 hedefine ancak bu sayede geri döneceği kabul ediliyor.

Slok'un işaret ettiği gibi, bu durumun piyasalarda yılın ilk yarısında yaşanan borsa rallisini daha da  karmaşıklaştırması ve potansiyel olarak S&P 500 Endeksi’nin, yatırımcılar faiz oranlarının yakında düşmeyeceği fikrine alıştıkça, yılbaşından bu yana yaklaşık yüzde 16 oranındaki kazançlarının bir kısmını tersine çevirmesine neden olabileceği öngörülüyor.

PCE endeksiyle ilgili son okumaya göre, enflasyon Mayıs ayında yıllık bazda yüzde 3,8 oranına geriledi. Bu, Nisan 2021'den bu yana en yavaş tempo oldu. Bu, enflasyonun 40 yılı aşkın bir süredir en yüksek hızına çıktığı bir yıl öncesinden keskin bir dönüşü ifade ediyor.

CME'nin Fed izleme aracı ise, yatırımcıların Fed fonları vadeli işlem piyasasındaki aktivitelerine dayalı beklentileri hakkında çıkarımlar yapan Fed'in bu yıl en az bir kez daha faiz oranlarını artırmasını bekliyor. Fed Başkanı Jerome Powell, para politikasını yönetmekten sorumlu üst düzey Fed yetkililerinin 2023'te iki faiz artışı daha beklediklerini söylüyor. Fed-fon oranı hedefinin üst sınırı ise şu anda yüzde 5,25 seviyesinde bulunuyor.

Yatırımcılar Fed’e güvenmiyor

Powell geçen hafta enflasyon oranının Fed'in yüzde 2 hedefine 2025 yılına kadar geri dönmesini beklemediğini söyleyerek, Fed'in bu tarihten bir süre sonrasına kadar faiz indirimi yapmayacağını ima etti. Ancak Fed fonları vadeli işlem piyasaları, yatırımcıların bir kez daha Fed’in sözüne güvenmeyi reddettiklerini ve bunun yerine 2024 yılı için faizlerde kesinti beklediklerini gösteriyor.

Öte yandan, Fed Başkanı Powell, Fed'in 1970'lerde selefleri tarafından yapılan politika hatalarını tekrarlamaktan kaçınmak için faiz oranlarını bir kez daha indirme sürecine başlamadan önce enflasyonun yenildiğinden emin olmak istediğini yinelemekten geri durmuyor.

ABD hisse senetleri Pazartesi günü çoğunlukla yüksek seviyelerde işlem gördü, S&P 500 yüzde 0,1 oranında artış ve Nasdaq Composite yüzde 0,1 oranında düşüşle günü kapattı. Dow Jones’ta ise yükseliş yüzde 0.1 oranında oldu.

Borsa rallisinin sonunu FED mi getirecek?

 

Morgan Stanley’in temmuz ayı Fed beklentisi

 

Tahvil yatırımcıları Fed’i nasıl okuyor?

 

Fed'in duraklamaya gitmesi hisse senetleri için ne kadar önemli?

 

Piyasalarda 'şahin Fed' endişesi

 

Fed faizleri artırmakta gerçekten geç mi kaldı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)