E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz indiriminin etkisi ne olacak?---

Faiz indiriminin etkisi ne olacak?

Faiz indiriminin etkisi ne olacak?
19 Ağustos 2022 - 08:40 borsagundem.com

TCMB'nin faizi yüzde 13 seviyesine çekmesi, akıllara "bundan sonra ne olacak?" sorusunu getirdi. Dinamik Yatırım, Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendirdi.

Dün Merkez Bankası'nın faizi 100 baz puan indirerek yüzde 13 seviyesine çekmesiyle piyasalarda hareketlilik hızlandı. 

Yıl sonu beklentilerinde bir bozulma olabileceğini belirten Dinamik Yatırım, enflasyonun yılı yüzde 75'in de üzerinde bitirebileceğini belirtti:

"TCMB sürpriz bir kararla yüzde 14 seviyesindeki politika faizinde 100 baz puanlık bir indirime gitti. Piyasada beklentisi TCMB'nin herhangi bir değişiklik yapmaması yönündeydi. Bu yüzden karar öncesi 17,97 TL seviyesindeki USDTRY kurunun 18,13 TL'ye, 5 yıllık CDS priminin 728'den 780'lere yakın seviyelere yükseldiğini gördük.

Henüz ekonomik aktivitede ciddi bir yavaşlama görülmese de beklenen zayıflama TCMB'nin kararında etkili olmuş gibi görünüyor.

TCMB'nin bu indirimin yeterli olduğu açıklamasına rağmen özellikle yılın son çeyreğine doğru ekonomik aktivitede belirgin bir yavaşlama görmemiz durumunda bu indirimlere devam ettiğini görebiliriz.

Kararın enflasyonist etkileri yıl sonu beklentilerinin bozulmasına neden olacaktır. Gevşemenin devam etmesi durumunda yıl sonunda yüzde 70'in biraz üzerinde gerçekleşmesini beklediğimiz tüketici enflasyonunun yüzde 75'in de üzerinde yılı sonlandırdığını görebiliriz.

TCMB'nin ifadesiyle politika faizi kredi faizi makasının açılması makroihtiyati tedbirlerin gelebileceğini düşündürüyor. Ayrıca mevduat faizlerinde düşüşün KKM'ye nasıl yansıtılacağı ya da kredilere nasıl yansıtılabileceğine dair bir yönlendirme bulunmaması da yine bu konularda ekonomi yönetiminden yeni adımlar geleceğini gösteriyor."

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

 

Borsada ralli devam edebilir

 

KKM ve katılma hesaplarında biriken tutar arttı

 

 
 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk19 Ağustos 2022 11:32

    Amaç banka kartlarını arttırmak.sonuc enflasyon ,banka karı yukarı.

  • Mucise Reis : )19 Ağustos 2022 10:21

    Ne bekliyorsunuz ? ... Git bakalım bankadan kredi çekiyorum de....  Düşen faizi gör ... :D  neyin düştüğü, neyin yükseldiği ni ....  Kaale alan yok merkez kararını. Kafa yormak boş iş. Enerji kaybı...