E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıBorsada ralli devam edebilir---

Borsada ralli devam edebilir

Borsada ralli devam edebilir
19 Ağustos 2022 - 08:32 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Gözlerin Merkez Bankası’nda olduğu bir günü geride bıraktık. Son günlerde güçlü pozitif bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da gözler PPK toplantısındaydı. Toplantı sonrasında 100 baz puanlık faiz indirimi ile beraber gün içinde sert volatilite yaşandı. Ancak gelen satışlar gün içinde karşılanırken BIST 100 endeksinde 3000 direnci kırıldı ve endeks günü yüzde 1.34 oranında değişim ile 3020,01 seviyesinden tamamladı. Geçtiğimiz haftanın son günlerinde etkili olmaya başlayan alım iştahını Merkez Bankası kararına rağmen devam ettiği bir sürecin içinde geçirirken pozitif havanın devamını önümüzdeki günlerde de görebiliriz.

Doğal gaz fiyatlarının dün rekor seviyelere ulaştığı Avrupa’da enflasyonun daha da sancılı bir şekilde sıkılaştırılmasına yol açarak resesyon riskini artırıyor, Avrupa üzerinde toplanan durgunluk bulutları ve ABD’nin ekonomisinin göreceli performansı, faiz artırımlarının devamı olacağı konuşmaları doların yükselişine destek olmaya devam ediyor. Bununla birlikte Asya piyasalarına baktığımızda karışık seyrin devamını görüyoruz

Louis Fed Başkanı James Bullard, Eylül ayında art arda üçüncü bir 75 baz puanlık faiz artırımını desteklemeye meyilli olduğunu söylerken, Mary Daly, önümüzdeki ay 50 veya 75 baz puanlık faiz artırımlarının makul olacağını söylüyor. Şahinliğin devamı olur mu yoksa yumuşak bir iniş mi söz konusu olacak bu konuda soru işaretleri sürmeye devam ediyor.

Dolar endeksine baktığımızda faiz artırımının gündemde oluşuyla bu hafta yüzde 1.89’luk artışla ralli havasında ilerliyor. 107,72 ile 18 Temmuz’dan bu yana görülen en yüksek seviyeyi test etti ve daha sonra 107,61 seviyesine geldi.

Petrol fiyatlarına baktığımız da ise ABD ham petrol stokları 275.000 varil düşüş beklentisine karşılık 7.1 milyon varil düştü. Bu düşüş beklenenden daha fazla gerçekleşti. Güçlü yakıt talebine yönelik umutların artması ve küresel ekonomik yavaşlama konusundaki endişelerin ortadan kalkmasına yardımcı oldu. Bununla birlikte petrol fiyatları yükseldi.

Brent ham petrol vadeli işlem sözleşmeleri, yüzde 0,1 yükselerek varil başına 96,66 dolara, ABD West Texas Intermediate ham petrolü,  yüzde 0,2 artışla varil başına 90,65 dolara yükseldi. Fiyatlardaki artışın sebebini bir yetkili de ABD’nin haftalık verilerinin yakın vadede yakıt talebindeki iyimserliği desteklemesi olarak nitelendirdi. Fakat, devam eden durgunluk korkuları ve OPEC+’nın üretimde olası bir artışının,  yukarı yönlülüğü sınırlayacağı tahminleride es geçilmedi.

Bunun yanında, OPEC’in yeni genel sekreteri Haitham Al Ghais, Reuters’e verdiği demeçte, yüksek enerji fiyatlarından kendi grubunun değil, politika yapıcıların, milletvekillerinin ve yetersiz petrol ve gaz sektörü yatırımlarının sorumlu olduğunu dile getirdi. Öte yandan, OPEC+’ın diğer toplantısı için her şey olayların nasıl gelişeceğine bağlı şeklinde bir söylemi oldu, üretimi kesecek mi yoksa üretim ekleyecek mi bir sonraki toplantıda göreceğiz.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksinin yüzde 0.3 düşerek haftalık yüzde 1.1 düşüş kaydettiği görüldü.

Haftanın son günü yurt içinde çok öne çıkan bir veri bulunmazken, yurt dışında Almanya üretici enflasyonu ve İngiltere perakende satışlar izlenecek.

Borsada alıcılı başlangıç bekleniyor

 

TCMB kritik faiz kararını açıkladı

 

En çok para girişi olan hisseler 18/08/2022

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)