E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıFaiz haftası---

Faiz haftası

Faiz haftası
19 Eylül 2023 - 08:09 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende, Küresel piyasalar mercek altına alınıyor

Bu hafta başta TCMB olmak üzere, ABD ve İngiltere Merkez bankalarının faiz kararlarını takip ediyor olacağız. Piyasa beklentileri Türkiye’de 500 baz puanlık bir artışa işaret ederken, önümüzdeki dönemlerde faiz artışının devam edip etmeyeceğinin de mesajları veriliyor olacak. Seçim sonrası rasyonel zemine iniş için atılan adımlar özellikle son dönemlerde biraz daha hızlanmıştı. Faiz oranlarındaki artış, kredilerde daralmanın takip etmesine rağmen ekonomide henüz bir yavaşlama hissedilmese de, ekonomik normalleşme kavramı oturmaya başladı. Diğer taraftan ise bugün yurtiçinde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurtdışında yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantıyı yakından takip ediyor olacağız.  Bu toplantıdan sonra çıkacak haberler ve açıklamalar piyasalarda oluşacak yönünde kısa vade açısından belirleyici olacaktır.

ABD tarafında Fed yetkilileri FOMC toplantısı öncesindeki “sessiz dönemine” girerken, piyasalar ürkek davranışlar sergilemeye başladı. FED’in gözüne kestirdiği %2 enflasyon hedefinin hala gerisinde olunmasına rağmen, Eylül ayında pas geçme ihtimali %99 olarak fiyatlanıyor. Ancak yeni gelen verilerin ekonomideki soğuma için beklentilerden daha güçlü gelmesi, gelecekteki faiz artırımları ve faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalması ihtimalini hala canlı tutuyor. Tüm küresel piyasaların beklediği toplantı öncesi tahvil piyasalarında global ölçekte sert satışlar görülürken, 10 yıllık tahvil getirisi, 22 Ağustos’ta ulaşılan %4,366 seviyesinin hemen altında %4,3125 seviyesine ulaştı. 2 yıllık tahvil getirisi  %5’in üzerine çıktı. ABD borsaları ise günü yatay pozitif tamamladı.

Avrupa tarafında, ECB’nin 25 baz puanlık faiz artışından sonra,  İngiltere Merkez Bankası’nın 15’inci kez faiz artırımına gideceği ve politika faizini %5,5’e çekeceği tahmin ediliyor. Enerji maliyetlerindeki yükselişten en büyük darbeyi alan Avrupa’da, enflasyonla mücadele kavramı yapılacaklar listesinin en başında kalmaya devam ediyor.

Çin’de emlak sektöründen yükselen kötü kokular, Hong Kong’dan Avusturalya’ya kadar bütün Asya-pasifik piyasalarında baskı oluşturmaya yetti. Diğer taraftan piyasaları bugün açılan Japonya’da, çip  tedarikçilerinin teslimatlarının ertelemelerini istediğini bildiren haberin ardından Asya teknoloji hisselerinde negatif seyir izlendi.

MSCI’nın Asya-Pasifik hisselerini kapsayan en geniş hisse senedi endeksi  %0,3 düştü. Japonya’nın Nikkei borsası  çip bağlantılı hisselerdeki büyük kayıpların ağırlığı altında %1,1 geriledi. Hong Kong’da Hang Seng borası %0,3 düşerken, teknoloji hisseleri alt endeksi %0,7 düşüş gösterdi.

Petrol fiyatları, ABD’deki zayıf kaya petrolü üretiminin, Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kesintilerinden kaynaklanan arz açığına ilişkin endişelerin artırmasıyla yükseliş serüvenine bugün açılışla birlikte devam etti. ABD WTI ham vadeli işlemleri %1 artışla 92,38 dolara yükselirken, küresel petrol göstergesi Brent petrol %0,3 artışla 94,70 dolara yükseldi.

Bugün takip edeceğimiz verilere baktığımızda yurt içinde Hazine ihalesi ve kira sertifikası satışı dışında öne çıkan bir veri bulunmuyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, Goldman Sachs ev sahipliğinde yatırımcılarla yapacağı toplantıdan çıkan sonuçlar takip edilecek. Yurt dışında ise Euro Bölgesi final tüketici fiyatları ve ABD konut başlangıçları öne çıkıyor.

Küresel zeytinyağı fiyatlarında yeni rekor

 

Borsada halka arz rüzgârı

 

ABD'nin borcu tarihinin en yüksek seviyesinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)