E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaFaber'den kritik uyarı---

Faber'den kritik uyarı

Faber'den kritik uyarı
27 Ekim 2015 - 13:43 borsagundem.com

Ünlü yatrımcı Marc Faber, Çin'de çok büyük kredi balonu olduğunu söyledi

Gloom, Boom & Doom bülteninin editörü ve yayıncısı İsviçreli ünlü yatrımcı Marc Faber, Çin’in büyümesi konusunda kuşkuya düşmek için neden olmadığını söyledi. 

Çin’de büyümenin resmi rakamların ileri sürdüğünden daha da fazla yavaşladığını belirten Faber, dünyanın ikinci büyük ekonomisinin yüzde 3-4 arasında bir oranda büyüdüğünü söyledi. 

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun 18 Ekim’de yayınladığı rakamlarsa ülke ekonomisinin temmuz-eylül arasında bir yıl önceki aynı döneme göre yüzde 6.9 büyüdüğünü göstermişti.

Faber, “Hükümetin yayınladığı büyüme rakamları gerçeklikle uyuşmuyor, son açıklanan rakamlar ise tamamen muallakta. Kayıtlar halihazırdaki büyümenin örneğin 2000-2007 arasındaki rakamların yanına bile yaklaşamadığını gösteriyor.” 

Söz konusu dönemde Çin’de yüzde 10.5’luk bir ortalama tutturan GSYH büyümesi 2007’de yüzde 14.9’la 14 yılın zirvesine ulaşmıştı. Faber, ekonominin kayıtların tutulmaya başlandığı 1992 yılından bu yana hıza ulaşamadığını söyledi. 

Kimi hizmet sektörlerinde büyüme olduğu konusunda kuşkusu bulunmasa da sanayi üretimi için ayrı şeyi söylemeyeceğini belirten Faber, düşen ithalat-ihracat rakamları ve demiryolu yük trafiğini bu durumu kanıtlayan ‘fazlasıyla negatif’ göstergeler arasında saydı.

Yatırımcıların ‘destansı ölçekteki’ kredi balonunun yanı sıra Çin yatırımlarından “fazlasıyla yoğun sermaye kaçışları’ konusunda dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatan Faber, “Ben olsam halen rekor seviyelerde parayı Çin dışına yönlendiren yerel şirketlere yatırım yapardım,” diye konuştu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)