E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemF-35'lere enflasyon darbesi ---

F-35'lere enflasyon darbesi

F-35'lere enflasyon darbesi
09 Ekim 2022 - 09:00 borsagundem.com

ABD'nin Türkiye'ye satışını engellediği F-35'lerde kriz bitmiyor. Yeni sorun enflasyon. Üretici firma Lockheed Martin'nin maliyet hakkında verdiği 80 milyon doların altı sözünü tutamayacağı ifade edildi

F-35 uçaklarının maliyeti tartışma konusu oldu. ABD merkezli Lockheed'in havacılık işletmesini yöneten Greg Ulmer, "Gözlerinizin içine bakıp 80 milyon doların altına geri döneceğimi söyleyemem" dedi.

ABD merkezli Lockheed Martin firması tarafından üretilen F-35 savaş uçaklarının maliyeti gündem konusu oldu. Lockheed Martin'in F-35 savaş uçaklarının maliyeti hakkında verdiği sözü tutamayacağı iddia edildi.

Breaking Defense'in haberine göre; 2019'da Pentagon, en yaygın F-35 varyantının birim maliyetinin 13 ve 14 numaralı üretim partilerinde 80 milyon doların altına düşeceğini duyurmuştu.

Ancak enflasyon, koronavirüsün etkileri ve başlangıçta tahmin edilenden daha az yıllık üretim hacmi ile F-35'in bir daha 80 milyon dolarlık birim maliyetinin altına düşeceği belirsiz.

Lockheed'in havacılık işletmesini yöneten Greg Ulmer, yakın tarihli bir röportajda, "Gözlerinizin içine bakıp 80 milyon doların altına geri döneceğimi söyleyemem" dedi.

Ulmer, "Bence maliyeti uçaktan uzak tutmak için fırsat alanı var. Bunlardan biri, F-35 tedarik zincirinin derinliklerinde yer alan hammaddelerin, bileşenlerin ve diğer parçaların maliyeti olan "malzeme listesi"nin araştırılmasını içeriyor. Gelecekte maliyetleri düşürmenin bir başka yolu, F-35'te yapılacak büyük değişiklikler için bir "dijital iş parçacığı" oluşturmak için model tabanlı sistem mühendisliğini kullanmaktır. Bu, alt sistemin tam bir temsilini sanal olarak haritalandıracak ve Lockheed'in tasarımı simüle etmesine izin verecektir. Simülasyonla birlikte yeniden çalışma önemli ölçüde azalacağı için üretim verimliliği de artacak." dedi.

Her ne kadar bu fırsatlar öne sürülmüş olsa da Lockheed Martin'in bu girişimlere başlayarak maliyetleri ne kadar azaltabileceği belli değil.

F-35 80 MİLYON DOLARIN ALTINA İNECEK Mİ?

Uluslararası müşteriler ABD Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan ve maliyeti düşük F-35A tipini tercih ediyor.

Temmuz ayında Pentagon ve Lockheed Martin, yaklaşık 375 uçağı kapsayan F-35 üretimi Lot 15-17 için anlaşmasına vardı.

Bu partiler için F-35 birim maliyeti, sözleşme bu yıl içinde tamamen tanımlandığında kesinleşecek olsa da, F-35A modelinin kopya başına 80 milyon doları aşacağı kesin gibi görünüyor.

İsviçre'den 6,1 milyar dolarlık F-35 anlaşması

 

ABD, F-35 teslimatlarını askıya aldı

 

Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler Yunanistan'a gidiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • www09 Ekim 2022 20:28

    Teslim aldık da enflasyonu kaldı.. :(  :( 

  • Mucise Reis ;)09 Ekim 2022 13:29

    F 35 ler uçan kumanda merkezi. Asla başka bir uçak yerini alamaz. Radara yakalanması çok çok zor... Gelişmiş radarları ile çok ileri derecede uçar uçmaz görüş elde edebiliyor...  Havadaki dost füzeleri kendi radarında gördüğü yerlere yönlendiriyor. gemilerden, karadan vb rokatler... görüntü radarını ve hedefleri anlık istenen dost kara, deniz vb radar larına aktararak görüş mesafesi sunuyor.uydu hedefleri ile entegre olabiliyor. havada onlarca boşa atılan dost roketi , tek tek radara yakalanamdan giridği bölgeler ve radar sistemi ile hedeflere entegre ediyor. f35 it dalaşı için değil, menzile girmeden düşman uçaları vurabilecek güçde bir uçak. f35 f16ları kendine yaklaştırmadan imha edebilecek sistemlerle donatılmıştır. birebir uçaklar it dalaşı eder ise, o zaman dengelenır rus-çin-ingiliz  vb uçaklarla rekabeti. Nato =f35 ile havayı ağ gibi entegreler ile örebiliecek

  • ALİ HAYDAR KIRMIZIALEV09 Ekim 2022 11:18

    BUNUN YERİNE ÇİN DEN BUNDAN DAHA İYİ OLAN J 20-21 İ 10 TANE ALIRIZ.

  • KERİM09 Ekim 2022 19:14

    biz motorunu alsak oda işimizi görür

  • Mucise Reis ;)09 Ekim 2022 13:31

    Ya hocam alıcazde ne olacak ? kumanda sistemleri farklı, pilotların eğitilmezi uzmanlaşması en az 5 yıl. üzerine rakılacak  akıllı roketlerin entegrasyonu en az 5 yıl. entegre edilecek nato silahları vb izin verilmemesi durumuda var. Sözleşmeler var silah kullanımlarda. Sonra diğer araç gerek ve dost askeri güçlere uyumu ne olacak ? . Hava bakım ikmalleri kaç hava alanında kurulacak ? bakım ekibi, yedek parçasi , şfireli sistemleri , yazılımları, yaa öyle al kullan olmuyor o işler öyle..