E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemF-16 için bir engel daha aşıldı---

F-16 için bir engel daha aşıldı

F-16 için bir engel daha aşıldı
11 Şubat 2024 - 11:09 borsagundem.com

Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin ABD Kongresindeki inceleme süresi sona erdi.

ABD yönetiminin 26 Ocak'ta Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından yasal olarak belirlenen 15 günlük inceleme süreci, satışı durduracak engelleme olmadan tamamlandı.

ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin önemli aşama dün itibarıyla tamamlandı ve Kongre'deki inceleme ve itiraz süreci aşıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığının 26 Ocak'ta Kongreye gönderdiği resmi bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme ve itiraz sürecinde sadece Kentucky Senatörü Rand Paul'ün Senatoya sunduğu itiraz gündeme geldi.

Paul'ün sunduğu tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilirken, burada tasarıya ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı.

Böylece ABD yönetiminin resmi bildiriminin ardından Kongredeki 15 günlük süre dün gece ABD saatiyle sona erdi ve ABD Silah İhracat Kontrol Yasası (AECA) uyarınca satışa ilişkin sürecin ilgili kurumlar arasında başlamasının önünde engel kalmadı.

Söz konusu süre, AECA yasasına göre, NATO üyesi ülkeler için 15 gün, NATO üyesi olmayan ülkeler içinse 30 gün olarak belirtiliyor.

Yabancı ülkelere silah satışı konusunda Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesinin değerlendirme ve varsa itiraz hakkı bulunuyor. Hem Senato hem de Temsilciler Meclisinin dış ilişkiler komiteleri, 26 Ocak'ta bildirimin yapıldığı gün yaptıkları açıklamalarla Türkiye'ye F-16 satışına onay verdiklerini duyurmuştu.

Türkiye, ABD'den 40 adet yeni F-16 Blok 70 savaş uçağı ve envanterindeki 79 uçak için ise modernizasyon kiti talep etmişti. Geçen yıl bazı Kongre üyelerinin F-16'ların satılmasını şarta bağlayan ek maddeleri ABD Savunma Bakanlığı Bütçe tasarısından çıkarılmıştı.

ABD Türkiye'ye F-16 satışını onayladı

 

ABD, Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satışına izin verecek

 

Erdoğan: F-16 gönderilme süreci sağlanacaktır

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • FURKAN12 Şubat 2024 12:43

    Ahmak vatandaş güya vatandaş. Zaten temennisini de yazmış Yunanistan ın bizi geçmesini de canı göülden istiyor.  Zaten bu soytarılar Yunanistan a geçerken yakalanıyor. Aldatılmışlığının ahmaklığının acısını yine kendi ülkesinden çıkaracak aklı sıra.  

  • AHMET ÖZBİR11 Şubat 2024 17:00

    KAANIMIZ canımız, hedefimiz KIZILELMA'mız, USA ister ver ister verme, çok kısa zaman sonra geliyor TÜRK'ÜN SAVAŞ UÇAKLARI. Hem de örneği yok, PİLOTSUZ, PROBLEMSİZ. Ne de olsa yüzde yüz YERLİ ve MİLLİ.

  • Vatandaş 11 Şubat 2024 19:50

    Ahmet üretilenlerin motorunu bizim yaptığımız birşey var mı? Atalay tankı nerede, iha/siha motorları ukraynadan, kaan motorunu yapabilecek miyiz? Akıllı olmak lazım, hava kuvvetlerimizde büyük zaafiyet var, Yunanistan açık ara öne geçti.

  • cgucluturk11 Şubat 2024 14:03

    KAAN'ımız var KIZIL ELMA'mız var. F16'ya gerek varmı?

  • Alternatif akıl11 Şubat 2024 13:08

    Eğer 23 milyar dolarlık adamlardan birşey alınacaksa o kadarlık birşey satacak off set anlaşma yapılmalı. 650 milyar dolar borç varken kaynak verimi çok önemli. Evet savunmanın maliyeti olmaz ancak adamları zenginleştirmek yerine gerekirse kılıç kalkanla savaşırız. Şimdi kendi uçak projelerimizi hızlandıralım. Eksik yetersiz kalınan yerlerde 23 milyar doları eğer olacaksa teknoloji transferinde yada motor vb parçalar için ortak üretimde kullanalım. Aşırı acil bir savaş durumu yok. Bu tip anlaşmalar siyasi diplomatik araçlar içinse gerek yok. Türkiyenin geliştireceği yeni pasifik stratejisi abd yi her konuda kolayca mecburi ikna eder, gazze dahil, ırak ve suriyeyi teslim eder çeker gider, yalvarmaya gerek yok, yeni stratejik akıl ve araç değişimi yeterli.

  • xyz11 Şubat 2024 16:44

    İyi ki söyledin. Kızma. Hemen yapıyoruz.

  • Mucise Reis : )11 Şubat 2024 12:21

    F 35 üretiyoruz. Ortak kurucu uyesiyiz. F35 lerimiz ABD hava lımanınd ahangarda ve bizlere teslım edılmıyor... ama f16 almak için imzalar atıp tavizler veriyoruz :D Başarı ortada...  ki ihalar sihalar yerli milli uçaklar gök vatan en üst seviyede durumda iken :D kii f16 alamaz iken komşularımız f35 alıyor çatır çatır ... :D ne demek lazım

  • baran11 Şubat 2024 15:48

    Çalıda gül bitmez cahile laf yetmez, sırıtmaktan başka bir şey bilmez. 

  • Osman Çelikkol11 Şubat 2024 14:25

    Hayatan herkes bilgisi kadar görüŕ....

  • Osman11 Şubat 2024 13:28

    Zamaninda elimizdekileri gomup amerikan usakligi yapmasaniz bunlar hic basimisa gelmezdi galiba mecusi bey

  • MERHALET KUŞUÖTMEZ11 Şubat 2024 11:53

    Bakalım süreç de yamukluk yapacaklar mı....Zaman gösterecek.umarım biz zamanında TFX yaparız da bunlara muhtaç kalmayız.

  • Berber Bekri 11 Şubat 2024 11:19

    F-35 rüya olmuş F-16 nın engelleri aşılsa ne olacak ki arasında dağlar kadar fark var..