E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv kiralarını borsa gibi yükseltiyorlar!---

Ev kiralarını borsa gibi yükseltiyorlar!

Ev kiralarını borsa gibi yükseltiyorlar!
08 Eylül 2022 - 08:20 borsagundem.com

İkinci el araçta yaşanan fırsatçılık kiralık eve sıçradı. Emlakçılar, her bölgede taban fiyat belirliyor. Dairesini kiralayacak ev sahiplerini de buna ikna ediyor. Böylece kiralık ev fiyatları borsa gibi yükseliyor.

Kira fiyatlarındaki ralli dur durak bilmiyor. Kiralara getirilen yüzde 25 sınırına rağmen fırsatçılar her türlü hileye başvuruyor. Özellikle üniversitelerin kayıt dönemi olması ve öğrencilerin ev arayışlarının hızlanması fırsatçılar için yeni ekmek kapısı oluşturdu. Otomotivde yaşanan durum evlerde de görülmeye başladı.

Hatırlanacağı üzere ikinci el araçlar, bazı galeriler tarafından otoparklarda stoklanıp 'araç yok' algısı yaratılmış ve fiyatlar hızla yükseltilmişti. Şimdi benzer bir durum emlakçılar tarafından yapılmaya başladı. Her bölgeye taban fiyat belirleyen emlakçılar, belirlenen oranın altındaki kira fiyatlarına izin vermiyor.

"Biz evinizi daha yüksek fiyattan kiralarız"

Süreç şöyle işliyor: Ev sahibi kendi dairesi için online platformlara kiralık ilanı veriyor. Platformlarda ilanı gören emlakçılar ev sahiplerini arayıp, "Bu bölgenin kirası daha yüksek, siz ucuza veriyorsunuz. Biz evinizi daha yüksek fiyattan kiralarız" diyor. Bölgedeki bütün emlakçılar ortak hareket ettiği için o fiyat referans fiyat oluyor. Ondan sonra da bütün evler emlakçının iki dudağı arasında belirlediği fiyattan kiraya verilmeye başlanıyor.

Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, emlakçılar kiracıları da "Bölgede fiyatlar böyle, yapacağımız bir şey yok. Ev sahibi bu fiyatın altına verme diyor" diyerek kandırıyor. İstanbul'un birçok bölgesinde benzer bir durumla karşılaşılıyor.

70 yıllık daire 22 bin TL

Fiyatların son bir senede yüzde 300 arttığı Beşiktaş ilçesinde yaptığımız araştırmada, 70 yıllık bir apartman dairesinde 2+1 evin kirasındaki haftalık artış dikkat çekti. Geçen hafta online emlak platformlarında yayımlanan ilanlarda kira bedeli 12 bin TL'ydi. Aradan bir hafta geçmeden evin kiralama fiyatı 22 bin TL'ye yükseltildi. Buna benzer durum bölgedeki başka bir apartmanda da yaşandı.

Yine Alibeyköy'de 70 metrekare 2+1 evi 5 bin TL'ye ilana koyan ev sahibine ulaşan emlakçılar, "Bu bölgede kiralar 8.500 TL oldu. 5 bin lira çok düşük.

Bu fiyata verip bölgenin değerini düşürmeyin. Biz kiralayalım" şeklinde ev sahibini ikna etti. Bu durumu yaşayan ev sahipleri, "Evi düşük fiyattan vermişim, bölge fiyatları artmış. Emlakçı beni uyardı. Ben de kiralama işini kendisine verdim, o ilgilenecek" dedi.

İki tarafı da mağdur ediyor

Ev sahiplerinin ilanlarını siteden çektirip, kira fiyatını artırarak evi yeniden ilana çıkaran emlakçılar, bu yolla ceplerini de dolduruyor. Kanunen bir aylık kira bedeli artı KDV oranında komisyon alması gereken emlakçılar buna da uymuyor.

Birçok emlakçı kiracılardan iki aylık kira bedeli istiyor. Yani ne kadar çok ev sahibini yüksek kira bedeline ikna ederse o kadar komisyon kazanıyor.

Emlakçıların bu oyunu hem kiracıları hem de ev sahiplerini mağdur ediyor. Çünkü daha düşük bir kira fiyatıyla hızlı bir şekilde evini kiraya verebilecek olan ev sahibi belirlenen oran için bazen 1-2 ay bile beklemek durumunda kalabiliyor. Ev bulmak zorunda olan kiracılar da yüksek kiraları kabul ediyor. Ancak birkaç ay sonrasında ödeme güçlüğü yaşadığı için kiralar ya aksıyor ya da hiç ödenmiyor.

"Cimer'e şikayet edin"

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan, her sektörde olduğu gibi emlak sektöründe de fırsatçıların olabileceğini söyledi. Bu tür davranışlara şiddetle karşı olduklarını belirten Akdoğan, denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini kaydetti. Akdoğan, "Konut arzında yaşanan sorunu fırsatçılığa döken emlakçılar var. Bu meslek etiğine aykırı. Tasvip etmemiz mümkün değil" dedi. Ev sahiplerine ulaşıp fiyat artışı yönünde baskı yapan emlakçılarla geçen diyalogların bir şekilde kayıt altına alınması gerektiğini anlatan Akdoğan, "Vatandaşlar da bu fırsatçılığa geçit vermesin. Benim önerim bu görüşmeleri whatsApp üzerinden yapsınlar. Ardından da ellerindeki yazışmalarla hem Ticaret Bakanlığı'na hem de CİMER'e şikâyette bulunsunlar" ifadelerini kullandı.

Uçan daireler! Dar gelirlinin ev alma hayali bitti

 

Artan kira fiyatları yatırımcıyı ofis pazarına yöneltti

 

Kira ve konut fiyatlarında gerileme beklentisi

 

Konutta paylaşımlı ev dönemi!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (24)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Baba yiğit08 Eylül 2022 22:05

    Maaş 10500 kira 5500 TL ise 5000 TL ile geçinenilir misiniz. İnsan olarak yaşama şansı arıyorum. Nerede bu devlet . Bunlara kim müdahale edecek. Varmı baba yiğit.

  • Kamu lojmanı kira bedeli 08 Eylül 2022 21:32

    Bir eviniz var 2+1 askeri ücret ile çalışan evli iki çocuklu, evi olmayan bir aileye kamu lojmanı bedelinde kiraya verdik o oranda artırıyoruz başka kişilere vermiyoruz.

  • Ilan ile yapsak bunu 08 Eylül 2022 21:44

    Emlakçılar bulur bizi öldürürler belki

  • E.g.08 Eylül 2022 17:40

    DÜŞÜK GELİRLİLERİN KİRALAYABİLECEĞİ DEGERLERDE KONUT ARZI OLNADIĞINDAN DÜŞÜK DERECELİ MEMURLARIN TAYİNLERİ DURDURULMALI EVLENMELER BOŞANMALAR KİRALIK KONUT ARZI OLUNCAYA KADAR YASAKLANMALIDIR

  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 17:09

    Baran ve Murat sizlere damping...  15 Temmuz harıtara basılan, anı  paralarınızı kumbaralarınızdan getirin...  18 tane 1 tl... Baran...  18 Tane 1 TL Murat.. sizlere Pensilvantadaki abinisin organizasyon anısı şerefine, 1 USD hediye :D  Artık bu usd ler ile baş kumandan mı ilan edilirsiniz, Belediye başkanımı, yoksa büyük şehir yöneticisimi bilemem :D ahahaha .. Dünün Pensilvanyacıları, bugun başım yanmasın diye herkesi pensilvanyacı ilan ediyor :D Onun bunun masalarına meze olmuşlar, kullanılmışlar, geçmişlerinden utanıyorlar, duş alıp tövbe etmişler :D .. Biz varken daha çok tövbe edecek, anıtkabire gidip bir de günah çıkartacaksınız. Sizi gidiler sizi : ) amerikan filo gelince secde eder namaz kılarlar... sonra tövbe edip fetoya kusarlar, pek yakında da anıtkabirde selfi paylaşirlar : ))  hahaha... 15 Temmuz çorbacıları adam olma yolunda, süt kuzusu :D

  • Lojman Kiraları 08 Eylül 2022 16:38

    Türkiye'de kamu lojman kiraları 3+1 90 metrekare ortalama 460 tl emsal göstersinler dava açsınlar...

  • tuna08 Eylül 2022 17:45

    yok ya ev sahıbı bedavadan kazanmıstı degilmi tapınakcılar  iktidara  laf etmeyin   tapın anca ev sahiplerine ötünn asıl suclu enflasyon gercek rakamlarıyla oynayıp  herseye %200-300 zam geldiği halde milletin maaşına gösterge olan enflasyon rakamlarıyla oynayanlardadır siz hala tapınnnn bunlara

  • Murat08 Eylül 2022 14:54

    Feminizm kocayı bulana kadar, komünizm parayı bulana kadar..... halkçılık da halka satacak bir şeyi olana kadardır..... on kişiden dokuzu satacak evi olana kadar ev fiyatlarından şikayet eder.... kiralayacak evi olana kadar da kiralardan şikayet eder, küfreder.... kendisi kiralayacak/satacak olunca yapıştırır fahiş fiyatı......olay masanın hangi tarafında oturduğun.... alıcı mı satıcı mı.... güçlü mü zayıf mı

  • Misafir08 Eylül 2022 12:49

    Emlakçılar piyasayı manüple ediyor, umarım bu sahtekarlara gerekli yaptırımlar uygulanır. Zira bizzat kendim yaşadım, ev sahibi ile anlaştığımız kira da bir sonraki gün emlakçının müdahalesi ile vazgeçmesi bu gerçeği gözler önüne seriyor, özellikle kozyatağı, suadiye bostancı gibi semtlerde Ciddi emlakçı manüplasyonu sözkonusu öyle ki neredeyse açık arttırmayla kiralama yapacaklar. Borsada manüplosyonun cezası hapistir, buna sebep olan emlakçılara da uygulanmalıdır . Bu sebeple kiralar mantık ve akıl dışı rakamlara ulaşmış durumda. Bu vicdansızlığa artık dur demenin zamanı gelmedi mi?

  • Misafir08 Eylül 2022 17:14

    Baran denen aşağılık öncelikle sarfettiğin  hakaret içerikli lafları sana iade ediyorum, yorumuma yazdığın  cevapla ne mal olduğunu açık etmişsin aslında,  başka söze hacet yoktur.

  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 17:12

    Pensilvanya çorbasısı, işsiz adamın nasıl geliri artsında, fiyatlar artıyor ? ahahah. Bu kada ile ekonomi, hakkınd akonuşuyor. Pc başında içtisen bir ayıl , sonra gel kalvye tuşlarına kafana göre bilmem nerenle bas :D ... Adamın işi yok gücü yok, neymiş, gelirler artmış da zart zurt giderleri artıyormuş hahaha.. Öğrenci adamın nedne masrafları ve giderleri arttı ? ev tutamıyor çocuklar şehirlerde, git üniversite öğrencilerine anlat sen masallarını :D pensilvanya maymunu, daldan dala atlayıp hayal dünyası hakkında masallar anlatıyor :D ahaha zırvalıklarla dolu uydurmaları . Değişen tek şey artık Baran bir Atatürkçü :D pek yakında kominmistimde der, seçimler olana kadar :D korku sarmış, pensilvanya geçmişi belliki :D

  • Baran08 Eylül 2022 13:42

    Ekonomi yolunda geri zekalı. Gelirlerimiz arttıkça tabiki fiyatlar artacak. O kadar köprileri yolları nasıl yapacak yoksa devlet? Paran yoksa çalışmıyorsundur angut angut konuşma!  

  • Ahmak grup sizi 08 Eylül 2022 11:31

    Evet ve biz hâlâ beceriksiz yalancı siyasetçiler den medhet umuyoruz...

  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 17:15

    Bozacı da burada. Şıracı ile kanka bunlar :D sallıyorda sallıyor. Sen git asgari ücretliye anlat masallarını. çocuk okutma masrafı bin tl ulaşım hariç... sen git ev arayan üniversitelilere analt gazellerini... Deki eyy üniversiteliler köprü yaptım, yol yaptım, :D hadi okuyun de... haha hava civa Devlet aldığı verginin hizmetini vermiyorsa, insanlar konuşur. Herkes senin gibi parti önünden mama yemiyor demekki. Devlet= millet... Devlet = her bireye eşittir, ama devletin kepçesi birilerinin elinde oyuncak olunca, lokmalar pek adil değil. Senin gibiler doymadığı için .. insanlar hakkını arayacak . zorunamı gitti, bir yerine mi battı :D

  • Murat08 Eylül 2022 16:20

    Umma o zaman, büyür sen bı şey yap da görelim.... temsili demokrasi ne demek biliyor musun ? Hayır....idare hukuku ve bürokrasiye dair bir fikrin var mı? Hayır... kuvvetler ayrılığı? Anayasal kurumlar ? Yok... sadece ağla... dövlet bize baghmiiir.....

  • Hasan08 Eylül 2022 10:22

    doğalgaz ve elektrikdeki fahiş artışı da yazsanız. sorumlusunu da yazsanız ne güzel olur ama yemez. işiniz gücünüz kira araba market . herşey devletin para basması nedeniyle zamlanıyor neden bu. Asıl sorununun sarayda olduğunu yazında güzel bir yazı okuyalım.

  • Hasan08 Eylül 2022 12:17

    Fikrime katılmayabilirsin veya doğru olduğunu düşündüğün fikiri yazabilirsin. Hakaret ettiğin kelimeler senin karakterini tanımlar.

  • Baran08 Eylül 2022 11:22

    Kimmiş sorumlusu geri zekalı?  Enerji fiyatlarının artmadığı bir ülke mi var? Devlet enerji fiyatlarının yarısından fazlasını karşılıyor!  Avrupa da zaten yok doğalgaz.  Bir şeyleri bil de konuş angut angut konuşma!  

  • yorum08 Eylül 2022 09:15

    bunu yapanın allah bın belasını versın aldıgı paradanda ghayır gormesın ınsallah

  • Mucise Reis : )08 Eylül 2022 08:56

    Serbest pıyara... bir kaç köprü yapalım İstanbula :D ev fiyatları ucuzlasın : ))  yaaa ne varsa yerleşim yeri taşıdınız İstanbula izmire büyük kentlere...  Almanya gibi her şehrin nufusu belirli evrede durdurulmalı. yabancı istilası İstanbulda vatandaşlık ve yaşama şansı ilgi uyandırıyor.

  • Murat08 Eylül 2022 16:23

    Baran bunlar dev köprüyü beğenmez.... yeşil ibriğe hayran olur....bu kafa rasyonel argümanlarla ikna olmaz.... formülü deveye diken... İstanbul'da otobüs ittirip, yürüyen merdivenden bavuluyla yürüyerek çıkınca idrak etmeye başlayacak.....

  • Yellehçi Baran08 Eylül 2022 12:59

    Pensilvanya diye diğerlerini suçlayanların hepsi FETÖcü. Ülkeyi bu baran gibi dış ülkelerin köpekleri bu hale getirdi.

  • baran08 Eylül 2022 11:24

    Köprüler nerene battı pensilvanya fahişesi?  Türkiye nin her alanda kalkınması  bu itin bir tarafına batıyor.

  • Yunus08 Eylül 2022 08:51

    Evin değeri 5 milyon olmuş ne yapsınlar 5 bin kira çok az tabi. Kiracı kombiyi bozsa gitse 30 bin ev sahibene girecek. Kiracı çıkınca bir evi tadilata soksan 200 bin lira harcıyorsun. Kira para kazandırmıyor. Ülke görülmemiş düzensizliğe girdi. Kim kimi ezerse dönemindeyiz. Adalet kalmadı. Gemisini kurtaran kaptan.