E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv fiyatları düşüşe geçti---

Ev fiyatları düşüşe geçti

Ev fiyatları düşüşe geçti
14 Aralık 2016 - 05:26 borsagundem.com

İstanbul’da kentsel dönüşüm ile stokların arttığı bölgeler ve lüks konutlarda fiyatlar düşüşe geçti. Özellikle Anadolu yakasında konut satış ve kira bedelleri yüzde 20’yi aşan oranda düştü

İstanbul’da özellikle kentsel dönüşüm etkisi ile yoğun inşaat çalışmaları yapılan yerlerde ve lüks konut bölgelerinde konut satış ve kira fiyatları düşüşe geçti. Konut sayısı talep edilenin üstünde olunca fiyatlar yüzde 20’yi aşan oranda geriledi.

Birkaç yıl öncesinde kiralık ev bulunamayan yerlerde şimdi evler boş. Uzmanlar fiyatlarındaki düşüşü 2 nedene bağlıyor. Birincisi; kentsel dönüşüm başlayınca insanlar evlerini bırakıp geçici ev aradı. Bir anda talep arzın önüne geçince fiyatlar tırmandı. Şimdilerde vatandaş biten evine geçince geçici evler boşaldı. Bir de dönüşüm projelerinde müteahhidin payına düşen evler piyasaya çıktı. Yüzlerce proje aynı aynda bitince bu defa arz talebin çok önüne geçti. Fiyat düşüşündeki ikinci neden olarak da suni artışlar gösteriliyor. Yani fiyatlandırma hatası yapıp gereğinden pahalıya satılmaya çalışılan projeler şimdi mecburen makul seviyelere çekiliyor.Finansman sorunu çeken orta ve küçük ölçekli firmalar fiyatları düşürürken markalı konut projeleri üreten firmalarda indirim ve uzun vadelerle önünü açmaya çalışıyor.

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik konut pazarında arz talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekti. Çelik, “Fikirtepe, Bağdat Caddesi gibi yerlerde arz talep dengesine bakılmaksızın fütursuzca üretim yapıldı. Dönüşüm müteahhidin kazandığı, para eden ilçelerde yoğunlaştı. Model böyle olunca belli yerlerde ihtiyaç fazlası konut birikti. Bunu satamayan müteahhit de fiyatlarını geri çekmek zorunda kaldı. Bankacılık sektörünün inşaata bakışı ortada. Satış sorunu çeken şirketler itibarını korumak ve banka borcunu ödemek için fiyat düşürdü. Burada asıl sorun yapılan iş modelinde. Anadolu yakasını örnek veriyoruz ama İstanbul’ün tümü hatta Ankara ve İzmir için de aynı sonuç bizi bekliyor. Türkiye’de yıllık ortalama 600 bin konut ihtiyacı var. Müteahhitler bunu yapıyor. Ama şimdi 200-300 bin de dönüşümden ilave geliyor. Pazarda ihtiyaç fazlası ürün birikiyor. Ürün geliyor ama vatandaşın alım gücü artmıyor. Arz artıyor, ihtiyacı olan vatandaş evden uzaklaşıyor” diye konuştu.

ANADOLU YAKASI DÜŞÜŞTE

Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu’na göre Anadolu yakasında fiyatını yüzde 35 düşüren müteahhit de var. Avrupa yakasına kıyasla Anadolu yakasında fiyat düşüşlerinin daha etkili olduğunu belirten Tavukçuoğlu, “Nerede son yıllarda fazla ev yapıldıysa fiyatlar bugünlerde orada düşüşe geçti. Anadolu yakasında orta ve küçük ölçekli çok firma dönüşüme girdi. Sadece Kadıköy’de 2 yılda 2 bin ruhsat alındı. Bu en az 10 bin yeni ev demek. Ülkedeki gelişmeler, ekonomik durum, sınırımızda olanlar, moral bozukluları hepsi bir araya gelince talep düşüyor. Kadıköy’ün geneli, Sancaktepe, Ataşehir’in bir bölümü, Kartal ve Maltepe’da düşüşler var. Kimi yerde yüzde 5 kiminde yüzde 35” dedi. İstanbul’da kentsel dönüşümün en yoğun olduğu bölgelerin başında Kadıköy geliyor. Şantiye alanına dönen bölgede 1000’den fazla şantiye de çalışma sürüyor. Bölgede konut ve satış fiyatları ise bu yıl gerilemeye başladı. Bağdat Caddesi’nde faaliyet gösteren Remax Türkiye ofisi sahibi Savaş Kurtbaş, “Projeler peş peşe bitti. Evler aynı anda piyasaya çıktı. Geçen yıl 150 metrekare bir evi çok rahat 5 bin liraya kiraya verirdik şimdi 3 bin 500 lira ve ev boş. Geçen yıl metrekare fiyatı 5 bin dolar olan ev şimdi 3 bin 500- 4 bin dolar. Bölge genelinde hem satış hem kirada yüzde 20-25 düşüş var” dedi. Era Gayrimenkul Türkiye Genel Koordinatörü Mustafa Baygan ise hatalı fiyatlandırma yapan müteahhitlerin bugün sorun yaşadığını söyledi. Baygan, “Fiyatlar şimdi törpüleniyor. Çünkü bölge bazında ciddi şişmeler vardı. Bağdat Caddesi’nde geçen yıl 3+1 bir yeni ev için 2 milyon dolar diyen bugün 1.5 milyon TL diyor. Doğu fiyatla çıkan projelerde satış sorunu yok” diye konuştu.

KİRACI ARANIYOR!

İSTANBUL Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa ise İstanbul genelinde kiraların düştüğünü söyledi. Tüm emlak ofislerinin elinde kiracı bekleyen ev olduğunu belirten Aşa, “Geçen yıl ev bulunamıyor diyorduk şimdi emlak ofisleri kiracı bulamıyor diye ev sahibine evini geri veriyor” dedi. Geçtiğimiz yıllarda hem dönüşüm hem de Suriyelilerin etkisi ile ciddi bir talep olduğunu belirten Aşa, şimdilerde hem talebin düştüğünü hem de arzın arttığını ifade etti. Kira rakamlarının yüzde 20-25 düştüğünü belirten Aşa, satışta ise lüks konutlarda sorun olduğunu söyledi. Alt ve orta gelirli için konut ihtiyacının sürdüğünü belirten Aşa, “Merkezi lokasyonda milyon dolarları anlıyoruz. Ama şehrin dışındaki ilçelerde de evlerin metrekare fiyatı 4-5 bini buldu. İnsanlar işine 2 saat uzakta yaşayıp bu fiyatı ödemek istemiyor. Son aylarda satışlar düşünce inşaat şirketleri ciddi kampanyalara başladı” dedi.

1 MİLYON LİRAÜSTÜ SORUNLU

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı konut alımının moralle ilişkisine dikkat çekti. Son aylarda vatandaşların harcamalarında kesintiye gittiğini belirten Yazıcı, “İstanbul’da yüzde 18’i bulan fiyat düşüş var. Bazı bölgelerde fiyatlar gerçekten çok şişmişti. Arz talep makası da açıldı. Özellikle 1 milyon lira üstü evlerde problem ciddi. Ama erişilebilir konutta sorun yok. En büyük kriz döneminde dahi bu kesimde alışveriş oluyor” dedi. Sorunun lüks konutta olduğunu belirten Coldwell Banker Broker’ı Burak Özmutafoğlu, “Bahçeşehir bölgesinde faaliyet gösteriyoruz. Bölgede milyonluk villa tipi konutlarda yüzde 10’luk bir fiyat gerilemesi var. Ancak daha makul fiyatlarda gerileme yok. Kira piyasası ise kötü. Nedeni ise arz fazlası. Sadece Kiptaş bölgede 4 bin ev yaptı ve bunların büyük kısmını satmak ya da kiralamak için yatırımcı grup aldı. Şimdi o evler müşteri bekliyor. Kiralar için yüzde 20’lik düşüşten bahsetmek mümkün” dedi. Sanayi ve fabrika binalarının rezidanslara dönüştüğü Basın Ekspres ve Güneşli bölgesinde de benzer bir tablo var. Hem kira hem de konut fiyatlarında 6 aydır gerileme olduğunu belirten Altın Emlak Broker’ı Mehmet Tatar, “Markalı büyük projeler var ve onlarda fiyat düşmüyor. Ama tek, 2 blok yapan firmalarda durum farklı. 3 ay önce evine 420 bin isteyen şimdi 360 bine razı. Yine bir dükkan kirası için 45 bin isteyen müşterim 30 bine düştü. Fiyatlar olması gerek yere geldi çünkü fazla şişmişti. Kriz fiyatları terbiye etti” dedi. (Hürriyet / Gülistan Alagöz)

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (33)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kemal15 Aralık 2016 09:29

    ciğeri 5 para etmez müteahhitleri baş tacı yaptınız. tüm ekonomiyi taşa toprağa gömdünüz, yazık

  • halktan15 Aralık 2016 09:21

    barınma hakkımızı alamadık... ev almak için ben 1 lira dişimden artırırken ev fiyatları 5 lira arttı. hadi söyleyin nasıl alayım ev ?

  • abc15 Aralık 2016 01:50

    taştan topraktan ekonomi kurarsanız olacağı bu..halkında suçu var..gaza geldiler..len nereye kadar artar bir ev.ev işte kerameti..altın değil petrol değil..elmas değil pırlanta değil..tuğlaa !!

  • yorum15 Aralık 2016 01:48

    oturduğu ev dışında 2. veya 3. evi alanlar çok zarar eder bu durumda..prim yapar mantığı veya kira getirisi için hele konut kredisi ile aldı ise..inşaat firmasına bişey olmaz..en fazla kardan zarar eder..ama arsa karşılığı iş alan ve projesi devam eden inşaat firmaları gol yer..bir evin değerinin faiz getirisi, o evin kira gelirinden en fazla yüzde 20-30 olmalı bence..ama şu an kirasının 2-3 katı faiz geliri var.. yani ev değerleri gerçekten çok yüksek..

  • Mert2715 Aralık 2016 00:21

    Çok kazandınız çok. Bu konut balonu elinizde patlayacak .Satmak için yalvaracaksininiz.Fiyatlar çok düşecek

  • ev fiyatı14 Aralık 2016 22:17

    Aşırı lüks kar marşı abartı olan evlerde inşaat firmaları fiyat kırıp aşırı kardan zarar edecekler, ama fiyatı uygun olup geniş bir kesime fiyat olarak hitap eden evler fiyat düşmez artar.yani 250 bin tl altı evler de kar marjı az olan ve geniş bir piyasaya hitapeden evlerde fiyat düşmez artar

  • realite14 Aralık 2016 21:52

    en az yüzde 20 daha düşecek..satış ofislerine giren çıkan yok..fiyat dahi soran yok..en az 1 yıl daha düşüş sürer..bir milyon mevduata banka 10 bin tl faiz veriyor..bir milyonluk evin kirası 3 bin tl..niye ev alayım ?

  • emekli14 Aralık 2016 19:23

    emlak patlamadı daha ilk ceyrekte görün patlamayı

  • politikalar sömürü odaklı14 Aralık 2016 12:27

    ev almıyor.orta vadeye dayalı masrafları karşılıyor

  • emlakçı14 Aralık 2016 12:26

    devletin emlak balonu patlıyor emlak krizi geliyor.

  • tv14 Aralık 2016 12:11

    inşallah daha fazladüşerde insanların erişecegi fiyattan ev alır barınma hakkı olur temenni

  • vah vahh işler zorlaşıyor14 Aralık 2016 12:01

    neden yurtdışı tl baz anlaşma yapıldı.ithalat baz alındığında teminatlar

  • ortaklar.14 Aralık 2016 11:57

    kısaca rusya inşaat sektöründe yurtdışına açılmış

  • negüzel.kalkınan tc 14 Aralık 2016 11:53

    batılı ülkeler ise kreditör.ımf kredi kartı borçlandırma

  • TAHMİN14 Aralık 2016 11:52

    ithalat çinden.inşaat sektörü ise ruya ile ortak..

  • tavsiye dir14 Aralık 2016 11:48

    yavaş yavaş konserve stoklayın.

  • çarklar hep çarpraz14 Aralık 2016 11:24

    işçi usyada çalışırken rusya vatandaşı tc de çalıştı..gibi..neden rusya turızmi manipüle etti.anladınız

  • çarklar hep çarpraz14 Aralık 2016 11:23

    yurtdışına özenmişlerin ülkesi rusya ise petrol doğal gaz beyaz altın vs .hep çapraz..alıyon alıyorlar ve kazanç vatandaşın

  • konjektör ve getirileri14 Aralık 2016 11:21

    bir ülkenin üretim sektörleri dışa acılmadığı sürece inşaat sektörü gelişemez ve yapısal politikalar uygulanamaz..... bu ülkeninde üretim sektörleri. tohumculuk,,,tarım,tekstil.turizm..yansanayi ve iç sanayi.inşaat ve bankacılık

  • kimin parasıydı.en başda emeklinin14 Aralık 2016 11:14

    000 000 karşılığıda bu ülkenin milli değerleri ve vatandaşın vatandaşlık hakkı

  • kimin parası ile yatırım yapıyor ve borçlandırıyon14 Aralık 2016 11:12

    000 000 zaten vatandaşı

  • borç karşılığı14 Aralık 2016 11:10

    mutlu mu yoksa.. mahkumiyetmi

  • vahh ki vahh14 Aralık 2016 11:09

    avrupa 100+10 yıllık ekonomi ve siyasi politikalara dayalı yönetim yapıyor.ve bu yönetimi hem iç hem dış ülkelere dayalı yönetiyor bizimkiler ise ya avrupayı övüyor sonrasında sövdürüyor ve düşman ettiriyor.ama 13 yıllık bı parasal olitikayı kazanca değilde .taşa toprağa yatırıyor ve vetandaşını borçlandıryor

  • bıktıksizden14 Aralık 2016 11:04

    İnşaat firmaları bu milleti sömürdünüz onca yıldır, şişirdikçe şişirdiniz fiyatları, beter olun...

  • hayri14 Aralık 2016 10:59

    halk durumundan gayet memnun. fiyatlar inse de çıksa da mutlu.

  • hiçmi akıl ve viçdan yok14 Aralık 2016 10:59

    kazandığınız her kuruşu bu ülkenin vatandaşının alın terine borçlusunuz.nasıl olurda bu getiriyi bu ülkeyi ve vatandaşı sömürmek için kullanırsınız.

  • YAZIK BE POLİTİKALARINIZA14 Aralık 2016 10:56

    ülkenin parasını malını mülkünü milli değerlerini taşa toprağa yatırdınız ,karşılığında tüm sektörleri (ekonomi konjektörü baz alındığında) vatandaşını ortak ettiniz borçlandırdınız

  • haaaaaaaa14 Aralık 2016 10:41

    bu millet et yiyemiyor lan..yerli malı tüketemiyor.hiçmi vicdanınız yok

  • yazık14 Aralık 2016 10:40

    bende bu sektörde çalışıyorum.hemde mesleğime sevdalıyım.ama insanıma vatanıma ve geleceğime aşığım.paraya ve bazılarının zenginlik ve ülkeyi sömürmelerine değil.sektör bazlı

  • vatandaş hariç.işçi i,,emekli ve tüketiçi14 Aralık 2016 10:37

    kimler yok ki.devlet.sanatçılar artıstler.işverenler saymakla bitmez

  • ayvayı yedi tc ekonomisi14 Aralık 2016 10:35

    minimum %100.....%200 leri bulur.değer kaybı.ortauzun vadede tc nin ekonomi konjektörü sektörlerinde hareketlenme olmazsa

  • Bika14 Aralık 2016 09:10

    İnşaat halindeki binalar bitirilsin de yarım kalmasın. Lüks konut fiyatlarının düşüp düşmemesi önemli değil.

  • Qertt14 Aralık 2016 06:51

    Yetmez daha çok düşüş