E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakEv alacaklar ekstra masraflara hazır olmalı---

Ev alacaklar ekstra masraflara hazır olmalı

Ev alacaklar ekstra masraflara hazır olmalı
12 Ağustos 2022 - 14:59 borsagundem.com

Milyoner yatırım uzmanı Grant Cardone kendi evine sahip olmanın her zaman için doğru bir yatırım anlamına gelmediğine dikkat çekiyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gayrimenkul yatırımları birikimlerini değerlendirmek isteyen birçok kişinin en çok tercih ettiği yatırımlar arasında. Ancak bu tür yatırımlar beraberinde bol miktarda harcamayı da getiriyor. Kendi çabalarıyla milyoner olan ünlü yatırım uzmanı Grant Cardone CNBC’deki yazısında kendisinin de gayrimenkul yatırımlarını sevdiğini ve bu tercihin milyoner olma yolunda kendisine önemli bir destek sağladığını belirtiyor. Buna karşın Cardone’ye göre, aile için alınan bir ev her zaman için iyi bir yatırım tercihi olmayabilir.

Cardone konut alımlarındaki tuzağı 2003 yılında fark ettiğini belirtiyor: “Los Angeles’ta hayalimdeki evi satın aldım. Ancak zaman geçtikçe evim için harcadığım paranın ya da zamanın geri dönüşünü görmüyordum. Bu sebeple o evi sattım ve birkaç kiralık mülk satın almak için sermayeyi kullandım. Ailemle birlikte yeniden kiracı oldum. Beni yanlış anlamayın: Ev sahipliğini hala destekliyorum. Bugün üç evim var. İkisini kiraya veriyorum ve üçüncüsü benim birincil ikametgahım. Ancak günün sonunda birçok insan için ev sahibi olmak ceplerinden para çıkması anlamına geliyor.”

Borsagundem.com’un derlediğini bilgilere göre Cardone ev satın almanın her zaman için mantıklı bir yatırım kararı olmadığını üç sebeple açıklıyor. Yatırım uzmanı özellikle artan enflasyon ve yüksek ev fiyatları ortamında yatırımcıları iki kez düşünmeye çağırıyor:

1. Maliyetler kârı tüketiyor

“100 bin dolara bir ev aldığınızı ve 5 bin dolar peşinat ödediğinizi düşünelim. 10 yıl sonrasında da o evi 200 bin dolara satacaksınız.

Bu iyi bir yatırım gibi görünüyor: Zira mortgage ödemelerini yaptıktan sonra 5 bin dolar 100 bin dolara çevirdiniz. Ancak o eve sahip olmak için yapılan tüm maliyeti hesaplamayı unuttunuz:

  • Her yıl için %6’dan 10 yıllık faiz: 60 bin dolar

    Her yıl için %2’den 10 yıllık emlak vergileri: 20 bin dolar

    Yüzde 6’lık gayrimenkul ücreti: 6 bin dolar

    Bakım harcamaları öncesi toplam maliyet: 86 bin dolar

    Söz konusu tablo sizi bu 100 bin doların 14 bin dolarlık net getirisiyle baş başa bırakır. 10 yıl boyunca yatırımınız yıllık %1,4 getiri sağlar. Üstelik bu maliyete çatı, tesisat, boya ve diğer bakım harcamalarını dahil etmedik.

    Akılda tutulması gereken iyi bir genel kural, evinizin satın alma fiyatının yaklaşık %1'ini her yıl bakıma harcayacağınızdır. Ancak bu ücretler yüksek enflasyon zamanlarında daha da pahalı olabilir.

İpucu: Gerçek bir kâr elde etmeyi bekleyerek bir ev satın almayın. Bunun yerine, yalnızca mortgage, emlak vergileri ve bakım masraflarını finanse etmek için pasif veya aktif olsun, yeterli geliriniz olduğunda satın alın.”

2. Hiçbir nakit akışı sizi piyasaya bağımlı hale getirmez

“Gerçek gayrimenkul yatırımları, tüm mortgage ödemeleri, emlak vergileri ve bakımdan sonra size aylık pasif gelir veya nakit akışı sağlar.

Aylık nakit akışı sağlamadığında ise evinizin değeri satın almaya uygun ve evinizi seven bir alıcıya sahip olmasına bağlıdır. Belki de kâr elde etmek için beklerken aslında sadece içinde yaşamak için para ödüyorsunuz.

Zorlu zamanlar genellikle kiralık mülklerin değerine fayda sağlar ve tek bir ev sahibi olan ailelere zarar verir. Kiralık bir mülk satmaya gittiğimde, sadece kâr etmek isteyen birini bulmam gerekiyor ve bunu yapmak zor değil.

İpucu: Yalnızca değerinin altında satılan, nakit ödeme yapabilen ve çevresindeki piyasa nedeniyle kârlı bir yatırım olduğundan %99 emin olduğunuz bir mülk bulduğunuzda satın alın.”

3. Ticari gayrimenkullere kıyasla konutların sağladığı sınırlı vergi avantajları

“Evinize yatırım yapmaktan gelir getiren gayrimenkullere yatırım yapmaya döndüğünüzde, vergi avantajları fırlar.

Kiralardan elde edilen gelir, gelir yerine sermayenin geri ödenmesi gibi muamele görür, bu nedenle vergilendirilmez. Ticari yatırımda, ne kadar kârın vergiden düşeceğinize dair çok az sınırlama vardır. Emlak vergileri, bakım ve mobilyalardan da düşülebilir.

İpucu: Gayrimenkulden pasif gelir elde etmek için, uygun vergi durumlarına sahip kiralık mülklere yatırım yapın.”

Ev almak ne zaman doğru bir yatırım fikridir?

“Benim görüşüm şu: Para harcamayı göze alamıyorsanız ev almayın.

En iyi ihtimalle, bir ev kendine ait olan bir yerdir ve istikrar sağlayabilir. Ancak amacınız zenginlik yaratmaksa, borsa veya ticari gayrimenkul yatırımı gibi birçok başka seçenek var.

Ayrıca bir ev sahibi olmanın ‘Amerikan Rüyası’ olarak görülmesi gerektiğine de inanmıyorum. Çoğunlukla, konut yatırımız sadece yaşanacak bir yer sağlar ve her zaman ek maliyetleri vardır.”

ABD’de mortgage faizleri yükseldi

 

İngiltere'de ev almak için yeni model: Aile boyu mortgage

 

Mortgage boykotu piyasaları sarstı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Türkoğlutúrk12 Ağustos 2022 18:07

    O eski Türkiye'de idi.hem kira ödedim hem kooperatif ile ev sahibi oldum.

  • Bir dost12 Ağustos 2022 17:17

    Emekli maasimin yuzde ucuyle bur kilo peynir geliyor, ev hayal. Emekliye 3500 tl lutufta bulunanlata OY YOK. En alt en ust emekli maas farklarini azaltacaklara , en az emekli maasi insanca yasayabilecek seviyeye getirme sozu verene oy var.