E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıErkan: Kardemir'de yüksek gerçekleşen maliyet artışları kar marjını düşürdü---

Erkan: Kardemir'de yüksek gerçekleşen maliyet artışları kar marjını düşürdü

Erkan: Kardemir'de yüksek gerçekleşen maliyet artışları kar marjını düşürdü
10 Mayıs 2019 - 16:42 borsagundem.com

GCM Yatırım Ekonomisti Enver Erkan: Şirketin yüksek gerçekleşen maliyet artışları brüt kar marjında düşüşe neden oldu

"Kardemir 1Ç19 bilançosu... 1Ç19 döneminde konsolide 68 milyon TL kar açıklamış olan şirket, satış gelirlerini yüzde 27 artırdı ve bir önceki sene 1 milyar 289 milyon TL olan satışlarını 1 milyar 636 milyon TL seviyesine çıkardı.

Şirketin görece yüksek gerçekleşen maliyet artışları çerçevesinde fiyat/marj rasyosunda düşüş meydana geldi. Bu nedenle brüt kar marjında da seneden seneye yüzde 27,76 seviyesinden yüzde 10,53 seviyesine doğru bir düşüş söz konusu olmuştur. Şirketin yılın ilk çeyreğinde maruz kaldığı maliyet baskısı karlılığın geçen seneye göre azalmasına neden olmuş ve bu kapsamda yıllık %71’lik bir kar küçülmesi meydana gelmiştir. Çeyreklik bazda dönemsel kar 1. çeyrekte 68 milyon TL olarak gerçekleşmiştir.

Son çeyrek kar gerçekleşmesi, 26 milyon TL zarar olan piyasa beklentisi ve 30 milyon TL zarar olan bizim beklentimizin aksi yönünde gerçekleşmiştir. Şirketin 99 milyon TL tutarında ertelenmiş vergi geliri yazması ve 30 milyon TL’lik temettü geliri, kar gerçekleşmesinin piyasanın beklentisinin tersi yönünde gerçekleşmesinde etkili olmuştur. 

Bilançosundaki USD ve EUR açık pozisyonları, TRY’de meydana gelen değer kaybı itibariyle şirketin net finansal gider yazmasına neden olmuştur. Çin ekonomisinde yavaşlama sinyalleri, buna bağlı olarak inşaat demiri ve yassı çelik fiyat hareketleri sektör şirketleri açısından aşağı yönlü risk teşkil etmektedir.

Trump’ın yıl içinde devreye soktuğu çelik tarifelerini ve Türkiye’yi gelişmekte olan ülke olmadığı gerekçesiyle “gümrüksüz ticaret sisteminden” çıkarmasını, buna ek olarak Avrupa’nın da ithal çelik kotası uygulamasını sektörün genel operasyonel faaliyeti açısından olumsuz görüyoruz.

Türkiye’de de inşaat bağıl sektörlerindeki yavaşlama ve genel iç talep koşullarının olumsuzluğunu aşağı yönlü risk olarak değerlendiriyoruz. Kardemir, 2019 yılında Haziran ve Kasım aylarında iki taksit halinde hisse başına brüt 0,263 TL temettü ödemeyi planlamaktadır. Söz konusu ödeme, %11,4 temettü verimine işaret etmektedir." (Enver Erkan / GCM Yatırım)

Kardemir ilk çeyrek bilançosunu açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan10 Mayıs 2019 20:33

    Yerli cevher yerli kömür kullanılıyor deniyordu maliyet artışı garip bahane, ayrıca direkt kendi satmalı tahsisli satışlar ile olası potansiyel kar ana ortaklara gidiyor. Kaliteli çelik ile ileride daha karlı olur ama satın alma ve aracılar üzerinden satış ile hissedarın yararlanması daha zor.