E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonun seyri yatırımcıları ürkütüyor---

Enflasyonun seyri yatırımcıları ürkütüyor

Enflasyonun seyri yatırımcıları ürkütüyor
23 Ekim 2023 - 11:22 borsagundem.com

ABD’de enflasyonun izlediği yol, uzmanlarca 1966-1982 yılları arasındaki ürkütücü seyre benziyor.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ekonomisi geçen yıldan bu yana yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Fed’in rekor faiz artırımlarıyla söndürülen enflasyon ateşinin yeniden şiddetlenmesinden endişe ediliyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyon, 1966-82'de izlenen yola ‘ürkütücü derecede benzer’ bir yol izliyor.

Ürkütücü benzerlik

MarketWatch’tan Vivien Lou Chen’in haberine göre, enflasyon, ABD'deki son üç yıllık yükselişine bakıldığında sürprizlerle dolu bir seyir izlese de, ABD’de 1966 ile 1982 arasında görülen enflasyonla karşılaştırıldığında değişmeyen tek şeyin genel gidişat olduğu görülüyor.

Ned Davis Research baş ekonomisti Alejandra Grindal ve araştırma analisti London Stockton'a göre, tüketici fiyat endeksindeki yıldan yıla değişim, manşet enflasyonun kırk yıldan fazla bir süre önce izlediği yola ‘ürkütücü derecede benzer’ bir yol izlediğini gösteriyor.

Yıllık TÜFE değişimlerinin mutlak seviyeleri iki dönem arasında farklı görünüyor; enflasyon 1970'lerde ve 1980'lerde yüzde 10'un oldukça üzerine çıksa da bu sefer geçen Haziran ayında enflasyonun yüzde 9,1 civarında zirveye ulaştığı görülüyor. Ancak her iki dönemde de enflasyon daha sonra düşüş eğilimine giriyor ve bunu Orta Doğu'da yaşanan sıkıntılı gelişmeler izliyor.

Petrol fiyatları

1970'lerde ABD'ye ve bir avuç başka ülkeye uygulanan Arap petrol ambargosu, aynı on yılın sonlarında ve 1980'lerin başlarında yerini ikinci bir enflasyon dalgasına bırakıyor. Bu kez İran dışişleri bakanı İslam ülkelerine, petrol sevkiyatlarının durdurulması da dahil olmak üzere İsrail'i boykot etme çağrısında bulunuyor.

Paylaştıkları notta Grindal ve Stockton, enflasyonun 2022 yılındaki en yüksek seviyelerini yeniden test etmesini beklememekle birlikte şöyle diyor: “Bu, enflasyonun net bir şekilde aşağıya doğru gittiği anlamına gelmiyor çünkü hem yakın vadeli hem de uzun vadeli riskler hala şiddetli şekilde kendini gösteriyor.”

Yakın ve uzun vadeli riskler

Yakın vadeli risklerin başında İsrail'in Hamas'a karşı yürüttüğü savaşın kontrolden çıkıp Orta Doğu bölgesini topyekun sarması ihtimali geliyor.

Küresel çoklu varlık broker’ı XS.com'un pazar analisti Rania Gule, Orta Doğu'da şiddeti giderek tırmanan gelişmelerin doğalgaz fiyatlarını etkileyeceğini ve ABD'nin savaşa sürüklenmesi halinde benzin fiyatlarının da yakın vadede artabileceğini söylüyor. Benzer şekilde, baz senaryosu olmasa da, BCA Research'ün 2024 yılı için tasarladığı senaryolardan bazıları da, petrol fiyatlarının varil başına 130 doların üzerine hatta 160 dolara kadar çıkabileceği ihtimalinin altını çiziyor.

Enflasyon beklentilerden daha inatçı

ABD'nin yıllık manşet TÜFE enflasyon oranı, geçen Haziran'da görülen yüzde 9,1'lik zirve seviyesinden Eylül ayında yüzde 3,7'ye geriledi ancak o günden bu yana art arda dört ay boyunca yüzde 3'ün üzerinde kaldı. Bu da enflasyonun pek çok kişinin beklediğinden daha inatçı olduğunu kanıtlıyor.

Orta Doğu’daki savaşın yayılma tehdidi nedeniyle petrol fiyatları arka arkaya haftalık artış kaydediyor. Üç büyük ABD hisse senedi endekslerinin tümü haftayı düşüşle tamamladı. Hazine getirileri genel olarak düşüşle sona ererken, 2 yıllık tahvil getirisi hükümet borçlarına yönelik güvenli liman talebi üzerine son bir haftanın en düşük seviyesine geriledi.

Siegel: Tahviller enflasyona karşı korumuyor

 

Enflasyon, faiz senaryosunu değiştirdi!

 

Enflasyon raporu Fed’in kararını etkileyecek mi?

 

Paul Krugman: Enflasyona karşı savaşı çok az bir maliyetle kazandık

 

Enflasyon verisiyle yükselen borsa kazanımlarını neden geri verdi?

 

ABD'de enflasyon beklentileri aştı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kaan Kılıç23 Ekim 2023 13:08

    Efendim enflasyonun seyri halkın kendi cebini ilgilendirmiyor mu?hakkımızda hayırlısını temenni ederim…