E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıEnflasyonu beklerken kurlar sakin---

Enflasyonu beklerken kurlar sakin

Enflasyonu beklerken kurlar sakin
03 Mart 2021 - 08:21 borsagundem.com

Enflasyon verisinin açıklanacağı güne döviz kurları sakin bir başlangıç yaptı. Dolar/TL 7,35, euro/TL ise 8,88 seviyelerinde işlem görüyor.

Haftaya sert düşüşlerle başladıktan sonra dün bir miktar yükselen döviz kurları, enflasyon verisinin beklendiği hafta ortasına ise yatay hareketlerle başladı. Dolar/TL, 7,34-7,35 seviyelerinde değerlenirken euro/TL ise 8,88'den işlem görüyor.

Dolar/TL'de 6,9’dan başlayan ve 7,4850’e kadar süren değer kaybında olduğu gibi değer kazancında da benzer para birimlerinden açık ara ayrışma yaşandı. TL pazartesi günü dolar karşısındaki yaklaşık yüzde 2,5 değer kazanırken benzer para birimlerindeki kazançlar genelde yüzde 1'in altında kalmıştı.

08.20 itibarıyla dolar/TL 7,3396, euro/TL 8,8786 seviyesinden işlem gördü.

Türkiye'de enflasyon günün en önemli verisi olarak takip edilecek. Yurt dışında Avrupa Merkez Bankası(ECB) ve ABD Merkez Bankası(Fed) yetkililerinin konuşmaları takip edilecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Türkiye’nin ABD’nin Ortadoğu’da ve özellikle de Suriye’de ortak çıkarlara sahip olduğu bir müttefiki olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin Mayıs ayının sonunda tüm yetişkin Amerikalıları aşılayabilecek sayıda doza sahip olacağını söyledi.

ABD, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya yaptırım kararının ardından Rus muhalif lider Alexei Navalny’nin zehirlenmesinde ve tutuklanmasında etkisi olduğu gerekçesiyle 7 üst düzey Rus yetkiliye ve 14 firmaya yaptırım kararı aldı.

ABD, Rusya’ya savunma sanayi ihracatını durdurdu.

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın Salı günü, ilaç firması Merck’ün rakip firma Johnson & Johnson'ın geliştirdiği tek dozluk korona virüsü aşılarını üretmesine destek vereceğini açıklayacağını bildirdi.

ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Demokrat çoğunluğun lideri Steny Hoyer, Başkan Biden'in 1,9 trilyon dolarlık yeni korona virüs yardım paketinin Cuma ve Cumartesi günü Senato'dan geçmesini beklediğini söyledi.

ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler, Başkan Biden ve Demokratların ortaya koydukları 1,9 trilyon dolarlık korona virüs yardım paketine karşı çıkmaya devam ediyorlar.

Fed Yönetim Kurulu üyesi Lael Brainard, korona virüs aşısının ve mali harcamaların etkisi dikkate alındığında ABD'nin ekonomik görünümün kayda değer şekilde iyileştiğini, ancak Fed'in "sabırlı" hareket etmeye devam edeceğini söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) yılın ikinci ayına ilişkin tüketici fiyatları verilerini açıklayacak. Foreks'in 18 banka/kurum ekonomisti ile düzenlediği ankete göre, Şubat ayında tüketici fiyatlarının aylık yüzde 0,75, yıllık yüzde 15,45 artacağı tahmin ediliyor. Yılın ilk ayında tüketici fiyatları aylık yüzde 1,68, yıllık yüzde 14,97 artış göstermişti (10.00).

Aynı saatte yurt içi üretici fiyatları da açıklanacak. Ocak ayında yurt içi üretici fiyatlarında artış aylık yüzde 2,66, yıllık yüzde 26,16 gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gürcistan Dışişleri Bakanı Davit Zalkaliani ile görüşecek, ortak basın toplantısı düzenleyecek.

Korona virüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında video konferans yöntemiyle toplanacak (17.00).

TBMM Genel Kurulunda, Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine devam edilecek.

TBMM KİT Komisyonunda, Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi Genel Müdürlüğünün hesapları görüşülecek.

YURT DIŞI GÜNDEM

ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verileri öncesi her zaman olduğu gibi ADP özel sektör istihdam rakamları izlenecek(15.00).

ABD'deki diğer veriler MBA mortgage verileri (15.00), hizmet sektörü PMI (17.45), ISM Hizmet Sektörü PMI (18.00), DOE petrol stokları (18.30) olacak.

Global piyasalarda Hizmet Sektörü PMI verileri takip edilecek.

Euro Bölgesi üretici fiyatları (13.00) günün diğer önemli verisi olacak.

Almanya 15 yıllık, İngiltere 10 yıllık tahvil ihracına çıkacak.

ECB Yönetim Kurulu Üyesi Fabio Panetta (16.00), Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guindo (18.00), BoE para politikası kurulu üyesi Silvana Tenreyro (19.00), Chicago Fed Başkanı Charles Evans Chicago (21.00), ECB Yönetim Kurulu Üyesi Isabel Schnabel (22.30) konuşma yapacaklar.

ABD'de 'Bej Kitap(Beige Book)' raporu açıklanacak (21.00).

Polonya ve Arnavutluk merkez bankaları faiz kararlarını açıklayacak.

Bakandan 'Deprem vergileri ne oldu?' sorusuna yanıt

 

Sağlık Bakanı Koca'dan tablolu uyarı!

 

Bitcoin, SEC başkan adayı Gensler'in açıklamalarıyla düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)