E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaEnflasyon verileri borsaları yine sallayacak mı?---

Enflasyon verileri borsaları yine sallayacak mı?

Enflasyon verileri borsaları yine sallayacak mı?
10 Ağustos 2023 - 10:31 borsagundem.com

ABD enflasyon verisi bugün açıklanıyor. Peki borsaların Temmuz ayı rakamlarına tepkisi nasıl olacak?

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de iki yıldır gündemin merkezinde yer alan enflasyon sorunu yavaş yavaş gündemden düşmüş gözüküyor. Bunda, Fed’in rekor faiz artırımlarıyla enflasyonun yumuşamasını sağlamasının büyük etkisi bulunuyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de enflasyon oranı hızla düşmüş olsa da, Fed’in yüzde 2 hedefinden hala uzak seyrediyor. Bu durumun, Fed’in yeni faiz artırımlarına gitmesi ve ABD ekonomisinin bundan zarar görmesi başta olmak üzere birçok yan etkisi bulunuyor. Bu da piyasaların bu çok bilinmeyenli denklemde verileri okumasını zorlaştırıyor.

Enflasyon gündemden düştü mü?

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, TÜFE günlerinin hala borsaları sallayıp sallamadığını sormak makul bir soru olarak öne çıkıyor. Bu bakımdan 2023 yılının 2022 yılına kıyasla nasıl seyrettiğine yakından bakmak gerekiyor.

TÜFE günleri, ABD borsasını çılgın bir yolculuğa çıkarma noktasında eskisi gibi heyecan verici değil gözüküyor. Yatırımcıların açıklanmasını merakla beklediği enflasyon verileri 2022 yılındaki gibi borsaları artık pek de yerinden oynatamıyor.

Gerçekten de 2022'de aylık tüketici fiyatları endeksi okumalarının yayınlanması, S&P 500 Endeksi ve diğer büyük endeksler için en büyük günlük yukarı ve aşağı hareketlerden bazılarını ateşledi. Bu yıl ise TÜFE istikrarlı bir şekilde geri çekilirken, yatırımcılar verilerden daha az etkileniyor.

Rekor hareketler

Dow Jones Market Data tarafından derlenen rakamlara göre, S&P 500 Endeksi, 2022'de TÜFE verilerinin açıklandığı günlerde ortalama yüzde 1,9'luk yukarı veya aşağı yönlü bir hareket gördü. Toplam ortalama hareket ise yüzde 1,7'lik bir değişime karşılık geldi.

Enflasyon verileri paralelinde görülen en sıcak hareket, 10 Kasım 2022'de manşet enflasyonun ve gıda ve enerji maliyetlerini çıkaran çekirdek enflasyonun tahmin edilenden daha az yükseldiğini gören Ekim TÜFE okumasının yayınlanmasının ardından gerçekleşti. Borsalardaki sıçrama yüzde 5,4’ü buldu.

Günlük en büyük düşüş ise çekirdek enflasyonda beklenmedik şekilde keskin bir artış görüldüğü Ağustos TÜFE raporunun açıklanmasının ardından yaşandı. 13 Eylül tarihindeki bu düşüş yüzde 4,3’ü buldu.

2023 sakin geçiyor

S&P 500 Endeksi, 2023 yılında şu ana kadar TÜFE günlerinde çok daha sakin tepkiler gösterdi. 2022 yılındaki 12 TÜFE raporundan beşi S&P 500'ün yüzde 1'den fazla yukarı veya aşağı hareket etmesine neden olurken, endeks bu yıl yalnızca bir kez keskin bir hareket yaşadı. Enflasyon baskısında çok az bir yavaşlama sinyali veren Şubat okumasına rağmen, 12 Mart tarihinde endeks yaklaşık yüzde 1,5 oranında arttı.

Dow Jones Market Data'ya göre, 2023 yılında TÜFE gününde ortalama yukarı veya aşağı hareket yüzde 0,62 oranında oldu ve toplam ortalama hareket ise yüzde 0,45 civarında seyretti.

Hisse senetleri, bugün Temmuz TÜFE raporunun yayınlanmasından önce Çarşamba günü yatay seyretti. S&P 500 Endeksi yüzde 0,1 oranında düşerken, Dow Jones neredeyse değişmeden işlem gördü.

The Wall Street Journal tarafından ankete katılan ekonomistlere göre ise, Temmuz TÜFE verilerinin, Haziran ayındaki yüzde 3 okumasına göre artarak yıllık bazda yüzde 3,3 seviyesini göstermesi bekleniyor. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE oranının ise yüzde 4,8'den yüzde 4,7'ye gerilemesi öngörülüyor.

Küresel piyasalar ABD enflasyon verilerine odaklandı

 

Öncelik enflasyonda

 

NYSE enflasyon verisi öncesi düşüşle kapandı

 

Tüfe verisi piyasalara can suyu oldu

 

Fed kredi raporunu yayımladı: İlk kez 1 trilyon dolar

 

Fed'den iki şahin açıklama

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ10 Ağustos 2023 10:49

    Hiç bir şey olmaz abd kafasına göre, menfaatlerine göre rakamlar ile oynuyup tüm dünya yı  istediği gibi kullanıp ve yönetiyor.Helal olsun.